Abateri şi delicte în dreptul penal bisericesc!

Titlul impresionează prin alăturarea cuvintelor penal şi bisericesc, nu? Păi d-asta l-am şi ales ca titlu al lucrării mele de licenţă, iar acum pentru lucrarea de disertaţie am zis să aprofundez subiectul.

Postarea nu va fi un rezumat şi probabil va avea mai multe părţi pentru că ar fi atâtea de zis … dar de scris voi scrie doar lucruri găsite de mine în diverse lucrări şi care mi-au plăcut în mod deosebit.

Trebuie reţinut că legiuirile bisericeşti conţin pedepse cu caracter pur juridic, care prin natura lor pot constrânge sau determina pe vinovat la îndreptare, la revenirea lui la starea iniţială de bun creştin şi de cetăţean vrednic al societăţii în care trăieşte. Cele 4 mari pedepse sunt:

Depunerea din treaptă – oprirea de la a mai săvârşi lucrări sfinte pe un anumit timp sau pentru totdeauna, dar cu păstrarea dreptului de a purta numele de cleric şi de a avea demnitate clericală.

Caterisirea – înseamnă luarea tuturor drepturilor de a sluji vreo lucrare sfinţitoare a Bisericii şi trecerea vinovatului în rândul mirenilor. De reţinut e că harul nu i se ia nici unui cleric ci doar i se interzice să-şi exercite dreptul de a-şi `folosi` harul primit prin Sfânta Taină a Preoţiei.

Excomunicarea – este de 2 feluri: Mică, care constă în oprirea de la primirea Sfintei Împărtăşanii şi Mare, care constă în oprirea de a mai participa la orice slujbă şi scoaterea (fizică) din biserică.

Anatema – sensul cuvântului este acela de condamnare, excludere din societate, pieire veşnică. Ea se aplică atât clericilor cât şi mirenilor!

În 1656, vestitul filosof evreu Baruch d’Espinoza a fost atacat de un credincios evreu care i-a găurit haina cu o lovitură de cuţit.

Drept cauză pentru acest incident au servit vizitele pe care filosoful le făcea unui fost iezuit liber cugetător. Acuzat de „erezii înspăimântătoare” şi de „acţiuni monstruoase” el este dat afară din Sinagogă prin următoarea sentinţă: „Pronunţăm excomunicarea, expulzarea, anatema şi blestemul asupra lui Baruch d’Espinoza… Fie ca Dumnezeu să nu-l ierte niciodata”.

Potrivit lui Colerus, primul biograf al lui Spinoza, la evrei ar exista trei forme de excomunicare dintre care cea mai puternică, anatema Schammatha, i-ar fi fost aplicată filosofului. Ea se încheie cu cuvintele: „Ne rugăm bunului Dumnezeu să nimicească un asemenea om şi să grăbească ziua căderii şi pieirii sale. Doamne Dumnezeule, Dumnezeu al duhurilor, coboară-l mai jos decât pe orice păcătos, fă-l să dispară, nimiceşte-l, dă-l morţii, fă-l să piară”.

5 thoughts on “Abateri şi delicte în dreptul penal bisericesc!

 1. Ultimul citat ma amuza, te duce cu gandul la ideea ca evreii, considerandu-se popor hales si, cumva, mai aproape de Domnul, au dreptul sa ii trimita recipise invocationale dupa bunul plac si omeneasca judecata a unui semen de-al lor.
  Pretty cool :-)))

 2. Ei nu…

  Intrebi un neamt cat fac 1+1,
  iti va zice ca 2.
  Intrebi un englez, idem.
  Intrebi un evreu, iti va zice:
  „Depinde”…
  :-)))))))

 3. Pai ei pun suflet cand fac ceva … vorba aia „ori o dai ori n-o dai”, evreii nu se incurca cu jumatati de masura! 😀

 4. Aoleu, bullshitul asta (pardon!) romanesc cu diploma luata cand incepi sa imbatranesti ma tampeste…
  E greu, nene, sa scrii o diploma, presupune rigoare si timp fizic diluat pe mai bine de un an… si apoi, dupa atata tevatura, iar platesti ca sa o ridici.
  Insa eu nu mai zic nimic, eu dupa 11 luni, ca sa o ridic, am platit 2 mil lei !!!(taxa de urgenta)….
  Emil, eu asa stiam bancul, iar in cazul evreilor e stiut faptul ca la ei pana si matematica e speciala :-))))

  Ionut, te mai lauzi mult cu notele tale de licenta? 😀

 5. Poate nu m-am exprimat cum trebuie, dar licenta am dat-o anul trecut si spuneam ca acum la mater pentru lucrarea de disertatie am zis sa aprofundez subiectul.

  La licenta media a fost de 9.75, nici mult nici putin. Aaaa la lucrare am luat nota 10, iar media notelor de la examenele scrise a fost 9.50!

  Nu se cade sa pun diploma pe blog, n-ar fi frumos plus ca nici nu o am … astept sa treaca anul ca sa ma duc sa o ridic de la facultate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *