Ăştia-s machidonii!

Echipa noastră de cercetători internaţionali, având acces la documente secrete atât din biblioteca Vaticanului cât şi din arhiva Congresului Statelor Unite şi FBI-ului, luând în consideraţie frumuseţea lor fizică unică şi nemaiîntâlnită, puritatea şi sfinţenia sufletească a acestui neam, bogăţiile lor spirituale şi culturale nemărginite şi mai ales vechimea lor milenară, a ajuns la concluzia că aromânii sunt efectiv picaţi din cer, lăsaţi de zei drept exemplu pentru neamurile barbare.

Dacă tot am clarificat problema originii, n-ar strica să observăm din exterior câteva evenimente cultural-artistice din viaţa aromânilor. *Pentru acest studiu am citit lucrări de prestigiu pe care le voi menţiona la sfârşitul postării.

Sfaturi utile în cazul în care sunteţi invitaţi la nunţi, botezuri, cumetrii & sindrofii!

– Dacă-ţi zice vreun machidon „Hai la horă!” este foarte urât să refuzi.

– Dacă-ţi zice vreun machidon „Hai la horă!” este, în acelaşi timp, riscant din  moment ce durează cam 45 de minute una singură. Cu variante extinse, de până pe la o oră şi jumătate, sau restrânse, „doar” 30 de minute.

– Dacă-ţi zice vreun machidon „Hai la horă!” şi te duci, este extrem de urât să te desprinzi. Mai bine intri mai târziu. Calangiu recomandă minutul 15!

– Domnul acela care agită un baţ, ce-aduce a cruce, în fruntea horei nu e nebun şi nu se făleste. Ţine în mână o hlambură, un obiect tradiţional.

– Fii pregatit să faci cunoştinţă cu absolut toată lumea. Acolo toţi se ştiu între ei, iar dacă nu se ştiu vor întreaba şi se vor prezenta.

– Unchii, mătuşile şi babele 75+ sunt marile personaje ale unor astfel de evenimente. Imposibil să nu se dea vreunul în stambă … cei tineri, la dans; cei în vârstă, la bârfă.

– Şi cel mai bun sfat: Să nu te pună Necuratu` să intri într-o discuţie cu aripa masculină a neamului. Machidonii ştiu tot, chiar de mulţi n-au fost nici măcar până la Olăneşti sau Herculane. Ori e ca ei, ori nu există!

13 thoughts on “Ăştia-s machidonii!

 1. Ionut, iti zic eu ce stiu despre machidoni. Lasand la o parte personajele zilei, total nereprezentative pentru aceasta populatie (este corect sa ii spunem oare ETNIE?!?), eu stiu destul de multe despre caracterul lor din povestirile bunicului care a facut cativa anisori de Gherla pe la inceputul regimului Dej. De ce? Pentru ca a activat in Fratiile de Cruce ale Garzii de Fier.

  Delatiunile in cadrul inchisorii erau la ordinea zilei. Existau asa-zisii „reeducati” pe filiera Pitesti-Gherla care se ocupau cu distrugerea morala a detinutilor politici. Bunicul Ion Elchescu, legionar convins, a lucrat foarte mult cu machidonii, multi dintre acestia simpatizand cu cauza Garzii de Fier.

  In inchisoare, nenorocitii de „reeducati” au avut cel mai mult de furca cu acesti aromani, care NU TRADAU. Refuzau cu obstinatie sa devina ciripitori pentru Securitate, desi din cate se pare, pedepsele erau groaznice.

  Spunea bunicul Elchescu (mort in 2000) ca la machidoni prietenia si loialitatea erau vesnice, la fel ca si adversitatea. Si mai este ceva; sunt sinceri in sentimente. Ori te urasc ori te accepta ori te iubesc. Asta e.

  Nu cred ca fetele de machidoni care apar acum pe sticla sunt reprezentative pentru aceasta comunitate. Ar insemna ca s-au intamplat mutatii importante in cadul acestei admirabile etnii (nu stiu daca folosesc corect termenul de „etnie”, uneori sunt mult mai romani decat romanii verzi!)

 2. Hai mai ca eu incercam sa fiu amuzant si tu ai facut ca totul sa fie atat de serios!

  Ok, noi aromanii nu suntem o etnie desi f multi vor sa obtina acest statut pentru a avea privilegii din partea statusului, dar e o prostie.

  Ce-i drept multi, chiar f multi dintre aromani au fost legionari si asta au facut-o din convingere nu pentru castiguri materiale. Au crezut in idee si multi au murit pentru ea.

  Se spunea ca pe intinsul intregii regiuni balcanice toti `paznicii` hanurilor erau aromanii … erau alesi pentru corectitudine, harnicie, seriozitate … n-or fi toti asa, dar din moment ce s-a pus eticheta asta inseamna ca buna parte din ei erau.

  Fetele nu prea apar la tv si asta pentru ca ele chiar au treaba.

 3. Pai stai putin ca nu doar becali e machidon! Neagu Djuvara nu impresioneaza? Stere Gulea regizorul? Arsinel e la fel de penibil ca si Becali deci 2 – 2 .. stai sa ma mai gandesc. Cristian Hadji Culea de la TVR? Toma Caragiu si acum e dat la tv sau Ion Caramitru! Cristian Gatu, Gelu Naum sau poetul George Murnu, altii nu-mi mai vin in minte!

  Am zis sa nu dau ex ca Saguna sau Caragiale :p

 4. Eu vorbeam strict despre cel care polueaza ecranele TV de vreo 5-6 ani si al carui nume l-ai pomenit si tu in capul listei. Celelate nume pe care le-ai dat ulterior sunt personalitati admirabile iar ca si ele mai sunt. Multe.

  Alte doua nume care imi trec rapid prin minte sunt Octavian Goga, poetul patimirii noastre si familia Mocioni, cea care a redat Banatului sentimentul apartenentei la neamul romanesc.

  Doar ca cei din urma au fost lasati de la Dumnezeu cu muuult bun simt, in timp ce primul dintre cei enumerati de tine inca se crede baiat de cartier cu gasca in spate capabila sa ii bata pe toti.

  Aceasta este nenorocirea! Pe sticla apar doar acesti Becali (in mai multe exemplare!), oameni suburbani ca si carectere in opinia mea, iar marii machidoni, cei care au avut o contributie extraordinara in devenirea ca si stat modern a Romaniei sunt trecuti la index.

  Ar trebui mai mult promovati in primul rand de catre comunitatea din care provin. Toti il cunosc pe Caragiale dar foarte putini banuiesc radacinile sale aromanesti. Aceasta este realitatea, Ionut, si o spun cu riscul sa te deranjez.

  O seara buna!

 5. Dupa „scrierea” asta cred ca vei fi dezmostenit .. :))) cu toate ca multzi o sa ia in serios prima parte(aromânii sunt efectiv picaţi din cer, lăsaţi de zei drept exemplu pentru neamurile barbare), pe care au crezut-o de-a dreptul… :))

 6. @ Garcia Muerte: iti multumesc pt comment si poate adevarul deranjeaza, dar daca nu ne asumam in mod constructiv critica nu vom evolua! Neplacut e ca mai peste tot e asa … nonvalorile sunt cele mediatizate, normalul a devenit anormal si vine-versa!

  @ Dan x: n-o fi dracu atat de negru si poate primesc juma` din imparatie! 😀

 7. Tzinand cont de un alt obicei armanesc nu stiu daca o sa primesti jumatate „printzule” :))..
  Si acum serios si pentru toti cei care cauta „personalitati ” , cred ca ar trebui amintita si Maica Tereza, mai ales ca femei personalitati de origine aromana gasesti mai greu si mai ales de o asemenea anvergura.

 8. Pe numele ei: Agneza Gongea Boiagi!

  Poate reprezentativ pentru noi ar fi Andrei Şaguna Mitropolitul Ardealului!

 9. Ce a fost de mult sunt vorbe utilizate fara legatura cu realitatea. Omenirea evolueaza, iar aceasta gloata tiganeasca ramasa in comuna primitiva se chinuie sa se dea mare cumva si foloseste niste cuvinte adunate de la niste hoarde migratoare. La ora actuala tot ce mai exista sunt rupti de realitate, nu stiu ce cauta, fac numai infractiuni si se chinuie sa se dea mari. Trebuie facuti sa iasa din stari anormale, primitive, sa ajunga sa evolueze si sa se integreze in realitate.
  N au frica si au senzatia ca le merge oricum si trebuie facut ceva impotriva lor.

 10. FERICIREA si SECRETUL Fericiiiiriii pot fi Descoperite numai intr un asemenea mediu. N au habar de nimic, nu stiu sa lege 2 vorbe, se comporta tiganeste, fura TOT, iau ORICE DIPLOMA de Oriunde si traiesc fericiti. CE FERICIRE mai ADEVARATA decat sa iei diploma de dr si cu diploma in mana sa ti ofere secretul fericirii cadou: viata impreuna cu patronii de depozite de bauturi alcoolice. Si ar dori oricine asa ceva.

 11. Este ANORMAL TOTAL sa nu cunosti niste oamei, sa nu ai nici o treaba cu ei dar sa consideri ca sunt la mana ta si iti permiti ce vrei la adresa lor pentru ca sustii ca apartii acestei adunaturi si ca si persoanele respective sunt asa, chiar daca ele n au nici o legatura. Asta e tiganie. Niste persoane subdezvoltate, formate la tara care ajunse la oras impun si noilor generatii ce vor pentru ca aia nici nu vor sa evolueze si se simt bine sa traiasca tiganeste mai departe. A considera ca e suficient sa spui ca apartii acestei comunitati ca sa nu mai fie nevoie de nimic altceva, nici de scoala, nici de evolutie si sa tti permiti orice avand la baza aceasta obsesie e un lucru foarte rau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *