Cerber

Descriere:
Potrivit lui Horatiu, Cerber avea 100 de capete. Hesiod a scris că ar fi avut cincizeci în timp ce majoritatea surselor spun că ar fi avut doar trei. Anumite izvoare amintesc că unul din capete era un cap de leu, iar celelalte erau un cap de câine respectiv un cap de lup. În loc de coadă avea un şarpe.

Origine:
Mama lui Cerber este Echidna, care este jumătate femeie şi jumătate şarpe, iar tatăl său este Thyphon. Thyphon a fost un monstru fabulos, posedând o sută de capete şi şerpi pe trup, născut de cuplul divin Gaia -Tartaros, care a izbutit să-l învingă pe Zeus, tăindu-i tendoanele şi muşchii braţelor şi picioarelor.

Cerber are ca frate pe Orphus, care este un caine cu două capete şi pe Hidra, care era un şarpe monstruos din Lerna care avea mai multe capete în locul cărora creşteau altele dacă erau tăiate.

Corespondentul egiptean a lui Cerber este Anubis, câinele ce păzea mormintele şi conducea sufletele în lumea de jos.

Simbol:
Cele trei capete ale acestei creaturi reprezintă trecutul, prezentul şi viitorul.

Rol:
Cerber este păzitorul Infernului. Deseori este înfăţişat alături de Hades, stăpânul său. Putea fi găsit pe malurile râului Styx, de unde avea misiunea de a nu lăsa muritorii să intre în Infern şi de a nu lăsa sufletele să iasă din Iad.

Magie:
Se spune că din saliva veninoasă a lui Cerber s-a născut planta toxică numită aconit sau omeag.
Romanii şi grecii puneau pe mâinile morţilor o monedă şi o prăjitură. Moneda era plată pentru Charon, cel care trecea morţii peste râul Styx, iar prăjitura îi era destinată lui Cerber, pentru a-l calma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *