Împuşcat de plutonul de execuţie!

Știrea cu Ronnie Lee Gardner, în vârstă de 49 de ani, care a fost ultimul american a cărui pedeapsă cu moartea a fost dusă la împlinire de către un pluton de execuţie este prezentă în toate ziarele.

Ce mi se pare ciudat e ca nu foarte mulți jurnaliști explică de ce și cum s-a ajuns la un așa mod neobișnuit pentru aplicarea pedepsei capitale … superficialitatea îi caracterizează!

Din ce am citit pe CNN și Sky News, am înțeles așa:

Ronnie Lee Gardner, în vârstă de 49 de ani, a fost ultimul american a cărui pedeapsă cu moartea a fost dusă la împlinire de către un pluton de execuţie.

El a fost condamnat la moarte în urmă cu 25 de ani, după ce i-a ucis pe Melvyn Otterstrom în 1984 și Michael Burdell in 1985. El a cerut de curând să i se anuleze pedeapsa capitală, însă solicitarea sa a fost respinsă.

Plutoanele de execuţie au fost scoase de Statele Unite în afara legii în 2004, însă legislaţia nu se aplică retroactiv. Astfel, Gardner a putut alege această formă de execuţie în locul injecţiei letale.

Gardner nu a stat în picioare, ci aşezat pe un scaun, iar cei cinci membri ai plutonului de execuţie l-au împuşcat din spatele unui zid cu găuri. Condamnatului i s-a lipit o ţintă de piept, iar capul i-a fost acoperit cu o cagulă.

Doar patru dintre cele cinci arme au avut gloanțe reale, una având un „glonț orb”, iar călăii au tras simultan. De ce așa? Păi neștiind care este arma ce nu avea glonț letal, apare ideea/speranța în mintea fiecăruia că poate nu glonțui lui l-a omorât, deci nu el. Astfel, la final, cei cinci au rămas cu un comfort psihologic … nu total, dar decât vină sau regrete, tot e ceva!

5 thoughts on “Împuşcat de plutonul de execuţie!

  1. Sistemul e bun. Astfel se impută familiei numai 4 gloanțe în loc de 5, de unde rezultă o economie de aproximativ 20%. (Cletuielile de deplasare, praf de pușcă, uzura armei, se scad, din păcate, din banii economisiți… 🙁 )

  2. Da, dar doar 20% nu-i suficient … sa se mai reduca de undeva 5%. Hmmm, unul dintre cei 5 tragaci sa fie in pielea goala … o uniforma in minus + un glont in minus = 25% si iesim din criza! 😛

  3. Adică, ies americanii și ne trag și pe noi după ei, că doar noi am fost cu ideea… :)))))

  4. Dacă stau și mă gândesc bine, arată cam sinistru poza aia cu scaunul și sacii ăia de-o parte și de alta. Nu mai bine îl eliberau și-l trimiteau în România cu o indemnizație lunară de 350 de RON? Efectul era tot cam pe-acolo…

  5. Nope, tortura e interzisa in SUA, iar omul a ales clar … moarte rapida, nu lenta! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *