Suntem în anul 7519 de la crearea lumii!

Timpul a apărut la un moment dat precis şi curge într-o singură direcţie! Această problemă este deosebit de actuală când percepţia curentă a cronologiei şi calendarului a suferit, cu ajutorul matematicii şi evoluţionismului sec. al XIX-lea o mutație radicală.

Cronologia profană (civilă) din zilele noastre a introdus un sistem de datare în două direcţii. Noi suntem crescuţi cu acest hibrid, fără a gândi să-i contestăm valabilitatea. Dacă ne vom opri însă un moment de reflecţie asupra curgerii simetrice a timpului în 2 direcţii diametral opuse, având ca axă (centru) Naşterea Domnului, şi datări „înainte” şi „după” … vom observa că timpul are un punct de origine 0 şi curge în două direcţii fără vreun sfârşit determinat, de la minus infinit la plus infinit.

Cronologia tradiţională grăieşte: „anul cutare de la Facerea lumii”, iar timpul curge, aşa cum şi se întâmplă în realitate, într-o singură direcţie, spre sfârşit, care rămâne ce-i drept ascuns, dar va veni la momentul hotărât de Domnul.

Nu vrem prin aceasta să tăgăduim în vreun fel că centrul este Hristos, sau chiar axa timpului, ci doar să repunem în drepturi cronologia tradiţională a Bisericii ce, bineînţeles că-L cinstea pe Hristos aşa cum se cuvine. Încercând să aflăm cum s-a putut ajunge aici, se invocă în primul rând faptul că această datare ar aparţine Sfântului Dionisie Exiguul care a stabilit anul Naşterii Domnului şi prin aceasta era creştină.

După informaţiile general admise, Sfântul Dionisie a elaborat un tabel pascal pentru anii 228-247, ani număraţi de la începutul domniei împăratului Diocleţian. Din evlavia sa, Sfântul a simţit că acest ticălos persecutor al creştinilor nu merită să mai fie amintit, ci mai cu seamă e de menţionat anul Naşterii Domnului (Anno Domnini), şi a modificat datarea ca fiind perioada 532-550 de la Naşterea Domnului, deci anul diocleţian 228 este echivalent cu Anul Domnului 532. Întrucât aceste evenimente se petreceau la Roma, s-a anulat astfel şi tradiţionala lor datare „Ab urbe condita” (de la întemeierea cetăţii Romei de către Romulus şi Remus) care ar fi fost în anul753 înainte de Naşterea Domnului. Nu avem nimic de obiectat la aceste informaţii decât aceea că de aici nu rezultă câtuşi de puţin că Sfântul a introdus acea numărătoare a anilor în cele două direcţii.

S-a furnizat atunci o altă ipoteză potrivit căreia cel care ar fi adus această curioasă datare ar fi urmaşul Sfântului Dionisie, anume Beda Venerabilul (Anglia,sec. VIII), care ar fi introdus practica numărării anilor şi în urmă, astfel încât anul 1 al Naşterii Domnului era logic precedat de către anul 1 înainte de Naşterea Domnului. Această informaţie trebuie luată cu mare atenţie, deoarece aici sepoate strecura o falsă pistă. Desigur cunoaştem şi din sinaxarele noastre ortodoxe legate de drepţii şi proorocii Vechiului Testament vorbe ca acestea: „Sfântul prooroc (N) a trăit acum (n) veacuri (sau sute de ani) înainte de Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos…”, lucru pe care îl făcea cu siguranţă şi BedaVenerabilul. Dar putem fi absolut siguri că acesta nu uitase de datarea de la Facerea lumii, chiar dacă nu o folosea în mod curent. De aici însă şi până la a stabili un sistem de datare în axe diferite aşa cum îl cunoaştem este o cale lungă, care, iată, a durat până în sec. XVIII, cel al „luminilor”, când actualul sistem„astronomic” de datare a fost propus, şi din nenorocire şi adoptat până în zilele noastre, de către astronomul Jacques Cassini în anul 1740.

Trebuie subliniat că pe parcursul istoriei de peste un mileniu al Bisericii a existat o cronologie foarte bine pusă la punct, ce era cunoscută şi predată, în acelaşi mod în care se învaţă în şcolile noastre istoria. Numai că această cronologie era cu totul alta decât cea de la şcoală, şi pentru edificare o redăm încontinuare:

Creştinii, adică totalitatea Bisericii Domnului nostru Iisus Hristos, au admis în dogmele lor Biblia ca fiind prima Lege dată de Dumnezeu poporului lui Israel şi reînnoită – a doua oară – prin venirea pe pământ, a lui Iisus Hristos. Prima Lege se cunoaşte sub numele de Vechiul Testament, iar reînnoirea sub acela de Noul Testament, „N-am venit să stric (Legea), ci să plinesc” zice Domnul (Matei V, 17).

Biserica Creştină legiuieşte că Iisus Hristos S-a născut, după Trup, din pururea Fecioara Maria, în anul 5508 de la facerea lumii, ani pe care obişnuiesc a-i împărţi – adică vremea cea de la întemeierea lumii şi până la întâia venire a lui Iisus Hristos – în cinci vârste:

Întâia vârstă a lumii e cea de la facerea lui Adam până la potop (după cei 72 de tâlcuitori, numiţi – Septuagintă) 2262 de ani.

A doua vârstă, pe cea de la potop până ieşirea fiilor lui Israel, 1632 de ani.

A treia vârstă, pe cea de la ieşire până la zidirea Bisericii în anul al 4-lea – Solomon, 601 ani.

A patra, pe cea de la zidirea Bsericii, până la risipirea ei,- robia Ierusalimului, 424 ani.

A cincea, pe cea de la risipire până la întâia venirea Domnului nostru IS. HS, 589 ani.

Total, 5508 ani.

O primă consecinţă a celor de mai sus a fost deturnarea percepţiei  bisericeşti tradiţionale asupra timpului, şi înlocuirea ei treptată cu o cronologie seculară, ştiinţifică şi politică, ce se deosebeşte radical şi subminează periculos bazele credinţei creștine. Pe această zonă – primele zile ale creaţiei până la căderea lui Adam – se pot broda oricâte presupuneri fanteziste şi oricâte sume de ani, ceea ce convine de minune unei gândiri evoluţioniste. Astfel s-a mers de la infinitatea vechimii universului (materialism ateu) până la recenta teorie a „big bang-ului” ce indică o vechime de aprox. 16 miliarde de ani. Pentru ca aceste rătăciri să nu mai aibă loc, să reluăm fără nici o urmă de îndoială în suflete cronologia tradiţională constantinopolitană a Bisericii Răsăritului care ne spune să numărăm de la facerea lumii 5508 ani până la Naşterea Domnului. De atunci au trecut aşa cum ni se spune 2011 ani, ceea ce dă un total de 7519 ani.

Pr. Dan Bădulescu

107 thoughts on “Suntem în anul 7519 de la crearea lumii!

 1. Inainte de a zice ceva, poftim de la constructia Manastirii Putna:

  „Binecredinciosul domn a toată ţara Moldovei, Io Ştefan voievod, fiul lui Bogdan voievod, a zidit şi a făcut mănăstirea aceasta întru numele Sfintei Născătoarei de Dumnezeu, în timpul arhimandritului Ioasaf, în anul 6989 (1481).

  Cu putina matematica afli ca suntem in anul 7519! 😉

 2. fail?

  ai auzit de propaganda politica?

  noi suntem undeva in anul 1500, din -500 de cand se calculeaza pastele, aka solstitiul de primavara in constelatia berbec.

  tu doar vorbesti de anno domini, aparut de cand cu crestinismul medieval.

 3. N-am inteles ce vrut sa zici.

  Pastele crestin a fost inca de la inceput, comemorand invierea lui Hristos.

  Pastele ca sarbatoare iudaica se serbeaza de 3400 de ani, de pe vremea lui Moise. Este o sarbatoare in cinstea eliberarii din robia egipteana.

  Nu stiu cum ai ajuns la anul 1500, in functie de ce? Anul meu (7519) nu-ti place?

 4. pastele se sarbatoreste din -687, de cand solstitiul de primavara s-a alineat cu gradul 0 al constelatiei berbec.

  biserica si acuma, si cred ca stie intentionat, foloseste un calendar precum cel de atuncea, care nu tine cont de precesia astronomica.

  in fiecare an pastele cade in jurul la 10 grade berbec raportat la soare, sarbatoare pagana. ziua din an cand soarele straluceste cel mai mult si vezi doamne constelatia berbec se exprima energetic la maxim.

 5. Părerea mea este că omenirea a avut mai multe civilizaţii umane deosebit de evoluate tehnologic, poate mai tare ca noi. Dar din cauza pierderii moralităţii au fost şterse de pe faţa Pământului de divinitate. În felurite cărţi sunt miturile Potopului, Arderii , nu doar în Biblie. Aceste cataclisme nu s-au întâmplat doar în ăştia 7000 de ani. Sunt vestigii ale umanităţii ce datează de sute de mii de ani sau unele chiar de milioane de ani. Bineînţeles că nu se explică ce-i cu ele. Dar unica explicaţie plauzibilă, este că umanitatea se perindă pe aici în cicluri. Cât despre fabulanta teorie”Big Bang” lăsaţi-mă să zâmbesc politicos şi să nu intru în discuţii din astea. Clar există un Creator. Materia se mişcă inteligent. Acea inteligenţă trebuie să provină de undeva. Nicidecum dintr-un bum cuantic haotic.

 6. N-auzi bre ca in Tora si in traditia iudaica pastele se serbeaza de pe vremea lui Moise? Inca de atunci se sacrifica un miel si se consuma cu ierburi amare.

  Restu cu berbec & stuff, nu stiu, dar o sa cercetez pe net. Ms. de pont! 🙂

 7. „se sacrifica un miel”

  pai cam aia e berbec.

  m-as mira sa gasesti ceea ce am spus eu, s-a omis in timp asta.

  in jurul datei de paste, soarele cade undeva intre 5 si 15 grade in constelatia berbec.

  http://www.ehow.com/about_5378914_vernal-equinox.html

  http://en.wikipedia.org/wiki/Exaltation_(astrology)

  „Normally, during the course of the astrological year, commencing around 21 March at the vernal equinox, the Sun moves through the zodiacal signs commencing with Aries, ”

  http://en.wikipedia.org/wiki/Astrological_age#Consensus_approach_to_the_astrological_ages

  http://ehcazimi.wordpress.com/2011/03/21/sun-enters-aries-springing-into-the-vernal-equinox-of-shocking-changes-and-new-beginnings/

  ” This year, the Sun enters Aries on March 20th at 11:21 pm GMT. „

 8. nu, potopul s-a intamplat la marea neagra, acum 15000-12000 ani, nu se pun unii de acord in concret.

 9. N-are cum. Nu auzi ca nu exista nimic si dintr-o data nimicul a explodat si au aparut diverse? 😛

  Eu nu stiu de artefacte atat de vechi, adica de sute de mii de ani. Mai ales ca nu stiu daca in conditiile actuale ar putea fi datate corect.

  Sigur ca au fost multe civilizatii.

  „În vremea aceea s-au ivit pe pământ uriaşi, mai cu seamă de când fiii lui Dumnezeu începuseră a intra la fiicele oamenilor şi acestea începuseră a le naşte fii: aceştia sunt vestiţii viteji din vechime.” (Facerea 6:4)

  „O, Israele! Cât este de mare templul lui Dumnezeu şi cît de întins locul stăpânirii Lui! Mare este şi n-are sfârşit, înalt şi nemăsurat! Acolo au fost uriaşii cei vestiţi, înalţi la statură şi iscusiţi în război. Nu pe aceştia i-a ales Dumnezeu, nici calea ştiinţei nu le-a dat; Pierit-au pentru că n-au avut înţelepciune; pierit-au prin nebunia lor.” (Cap. 3: 24-28)

 10. trollololol, acuma incepem atlantida :))

  ca acolo erau uriasii. pe insulele azore.

  mnoa, am gasit celule in africa in roci vechi de 3 mld ani, si nu, nu determinate cu carbon14.

  teoria bing-bang a universului nu este monopolista si nici acceptata universal. e doar cea mai populara, efectul televiziunii.

  bingbang e valabil doar pentru universul asta, presupunand ca e doar 1.

  daca sunt mai multe, e mai greu.

  mai exista si alte teorii despre univers etern, univers finit sau in expasiune continua, univers ciclic cu expansiune si colaps peste el insasi, explozie si iar expansiune pana la colaps, etc.

  asta cu universul mai are ani pana se concretizeaza ceva.

 11. si pamantul arata cam naspa acum cateva milioane de ani sa zici diluviu universal.

  http://www.paleoportal.org/media/boilerplate/0/86010_period_pal_map_18_image.jpg

  http://www.paleoportal.org/media/boilerplate/0/11068_period_pal_map_11_image.jpg

  nu a aratat intotdeauna la fel.

  un pamant complet acoperit cu apa nu numai ca suna aiurea, ci ca nu a fost pamant in locatiile actuale unde e acuma. potopurile ar fi fost cam foarte diferite pentru fiecare generatie noua ca sa zic asa. nu ar exista ceva unic. biblia vb doar de 2, adam si noe.

  ” Sunt vestigii ale umanităţii ce datează de sute de mii de ani sau unele chiar de milioane de ani. ”

  cred ca glumesti, cel mult avem desenele din pesteri de acum 2-30000 mii de ani.

  scheletele nu se pun, ca faptul ca exista specia nu implica o cultura.

 12. @Moroi care zice:

  „Cât despre fabulanta teorie”Big Bang” lăsaţi-mă să zâmbesc politicos şi să nu intru în discuţii din astea. Clar există un Creator. Materia se mişcă inteligent. Acea inteligenţă trebuie să provină de undeva. Nicidecum dintr-un bum cuantic haotic.”

  Zic eu… QED ! 😉

 13. Mă refer la urma unanoidă prinsă într-un lut preistoric, datată ca peste un milion de ani. Şi desigur, sunt acele faimoase „mituri” despre Atlantida, şi despre civilizaţii apuse. Nu ştiu dacă sunt chiar în totalitate mituri. Sunt poveşti alterate ce ne descriu înaintaşii noştri. Nu ar trebui să luăm Biblia, chiar aşa de bună. Constantin când a convocat Sinodul de la Miceea prin 325 EN a adus nişte scribi şi preoţi corupţi, traducători greci, care au tăiat, cenzurat, adăugat şi alterat sensuri ale cuvintelor. Dacă naşterea lui Iisus este în anul 0, gândiţi-vă că Biblia în forma ei de astăzi a fost scrisă după 300 de ani. Păi în 300 de ani, câte nu se pot schimba din vorbele lui Iisus? Noi ce citim acum, sunt doar interpretări ale discipolilor lui, ăia care au fost permişi să apară în Biblie, restul evangheliilor (canonice) fiind interzise. Eu le-am citit şi pe alea.

  Când primul Buddha- Gautama Siddhartha a predat calea lui (aproximativ cu 500 de ani înaintea naşterii lui Iisus) nu exista scriere, cel puţin nu la modul extins. Scrierea a apărut la 500 de ani după moartea lui şi scripturile lui, numite şi sutre au fost purtate pe cale orală de la un discipol la altul. Evident că în 500 de ani valoarea lor ezoterică şi înţeleaptă a fost pierdută, fiecare discipol explicând înţelegerea lui a vorbelor, Nicidecum Adevărul fundamental al Universului şi vieţii. Cam aşa s-a întâmplat şi cu vorbele lui Iisus.

  Cele mai vechi scrieri ale lumii sunt scrierile vedice. Acolo se descriu multe chestii interesante. Ar trebui să le citiţi. Şi de ce nu, să aruncaţi uh ochi şi pe tăbliţele sumeriene, care descriu cum s-a populat această planetă acum 400.000 de ani de „oamenii cerului” şi cum a apărut genomul uman. Sunt multe chestii mişto scrise cu mult înaintea Bibliei, dar dacă ne luăm Biblia ca unic reper şi refuzăm din motive pure de dogmă religioasă, să mai acceptăm şi alte cărţi, atunci ne vom îndepărta cumpli de Adevăr. Mulţumesc celor ce au citit până aici.

 14. Daaaa..tablitele sumeriene….(adica mesopotamiene!), aia care i se inchinau lui Baphomet si au scris cel mai vechi poem descoperit – Epopeea lui Ghilgames (ala care se inchina zeului soare Ishtar- o alta denumire a lui Lucifer!). Da…imi amintesc! Aia care au scris despre faptul ca ingerii cazuti (pe care tu ii numesti oamenii cerului- HA!) s-au combinat cu pamantence si din legaturile lor necurate au rezultat niste monstri, nu oameni!.

  Asta pui tu mai presus de Biblie! De Biblie nu s-a atins nimeni sa o altereze! Nici Satan nu are curajul! Are el alte metode de a prosti masele. Povesti ca cele pe care le indrugi tu!- MOROI! (ce nickname sugestiv ai- vad ca ai inclinatii catre o anume directie).

 15. 1. scrierile exista si in forma originala si sunt studiate si acum. sa nu uitam ca pana in 325, comunitatea de crestini era una foarte numeroasa, asta fiind si unul dintre motive pentru care crestinismul a fost trecuta in randul religiilor permise in imperiul roman. practica, invatatura crestina era raspandita si propovaduita de crestini, crezi ca nimeni nu zicea nimic daca dintr-o zi venea unu si zicea: „de azi asta stim despre Iisus”. era primul dat afara din comunitate, fie el episcop sau preot. o sa zici ca multimile sunt proaste. in vremea aia nu si nici acum. un preot daca se duce in satul lui si incepe sa spuna despre Iisus ca avea familie sau etc, nu e dat in suturi afara din biserica? deci scuza ca au fost alterate cumva scripturile nu tine. autenticitatea lor este dovedita atat teologic cat si stiintific.

  2. despre partea VT nu are rost sa vb ca avem dovada Tora evreiasca si vedem ca-s identice. legat de scrierile canonice ale NT, trebuie retinut ca cele mai multe dintre ele au destinatari concreti. de exemplu epistolele sf. ap. pavel sunt trimise catre comunitatile din Corint, Efes, Tesalonic, etc cu date istorice si tot ce trebuie. deci clar n-au fost facute la 300 de ani dupa ca nu-si avea rost sa-i scrii unuia mort de 200 de ani.

  3. scrierile necanonica, adica cele ce nu au intrat in alcatuirea Bibliei sunt datate ca fiind la cateva ani scrise dupa Iisus, adica autorii n-au fost contemporani si au scris, cu buna-credinta, din auzite. da, si eu le-am gasit, se gasesc in format pdf pe net. ce sa zic … sunt intr-un stil rudimentar, contin in mare aceleasi invataturi, dar concentrate, dar au si foarte multe greseli care contravin ideei de divinitate. sper sa nu gresesc, dar in Evanghelia dupa Toma este relatat momentul cand Hristos, copil fiind si suparat a omorat pe cineva si nu ma refer la parte cu pasarea, ci la un copil. Are rost sa continuam sa vorbim despre cerdibilitatea lor?

  3.1. motivul pentru care s-a hotart ce carti sa fie canonice a fost pentru ca inca de la inceput au fost multi precum ereticul Marcion care a incercat sa nege inspiratia divina a multor carti din Noul Testament care deja era bine cunoscuta si recunoscuta de Biserica, facand el o lista a lui printre care si unele ce erau de-a dreptu dubioase.

  3.2. În jurul anului 140 după Hristos, acest Marcion, care era un om de afaceri, a început să înveţe o formă a ereziei gnostice conform căreia Dumnezeul Vechiului Testament este unul plin de ură şi incompatibil cu Dumnezeul dragostei din Noul Testament. Astfel, el a respins Vechiul Testament în întregime. Ca să-şi poată îndreptăţi erezia pe care a iniţiat-o, Marcion a publicat un canon, adică o listă a cărţilor pe care el le considera că sunt inspirate de Dumnezeu şi alcătuiesc Sfânta Scriptură. În această listă el a inclus doar aproximativ 2/3 din Evanghelia după Luca şi 10 epistole ale lui Pavel. Tocmai această situaţie a creat în Biserică nevoia de înţelegere şi definire a documentelor (scrierilor) care sunt cu adevărat canonice.

  3.3 La vremea lui Marcion deja existau alte doua seturi asamblate de documente care circulau. Primul era o culegere cu cele patru Evanghelii (Matei, Marcu, Luca şi Ioan) şi această culegere se numea Evanghelia. Altă colecţie includea epistolele lui Pavel şi se numea Corpul Paulus. Ambele aceste colecţii au fost calificate drept Scripturi şi menţionate de Ignatie, episcopul Antiohiei, pe la anul 115 d. Hr.

  4. da, este bine sa citim, dar sa fim precum albinele si sa culegem doar ce este bun!

 16. A zis-o un sfant … parca Ioan Gura de Aur. Era mai complexa, dar n-o mai stiu si nici nu vreau sa zic o prostie.

  Apropo, nu mai fi asa rautacioasa cu cei ce au si alte pareri. 😀

 17. După unii istorici (René Labat), s-ar deduce din anume inscripții (de fapt incerte) că Ghilgameș ar fi fost un personaj real, domnind în Uruk prin sec. 28 î.e.n

  Eu, sincer, nu am găsit nicăieri o referire că acele tăblițe ar fi așa de vechi. Mă gândesc că anii vehiculați ar putea fi din cei trecuți pe ea și depinde când considerau ei începutul lumii.

  Am scris despre Ghilgameș când am zis de dinozaurii și balaurii ce sunt menționați și în Biblie. 🙂

 18. Nu sunt o persoana rautacioasa deloc. Insa m-a deranjat faptul ca a numit inerii cazuti „oamenii cerului” . Plus ca a mai scos o „pasarica” pe cioc. Cica sumerienii existau acum 400.000 de ani! Ori eu aasa am inteles! Pai sumerienii existau abia acum 8000 de ani! Pana la 400.000 este cale luuunga! LUNGA! Si nu aveau cum sa stie problemele astea imaginare cu 392.000 de ani inainte si sa le mai si sctie sa le lase posteritatii!

  In realitate, lumea nu este atat de veche!!! dar la cate minciuni i s-au servit pe tava omenirii in timp, mai poate cineva sa recunoasca adevarul chiar daca l-ar plesni peste fata?!

 19. trololololololololololololololololololololol.

  scrierea a fost inventata acum 50.000 de ani, daca nu inainte, folosindu-se pictograme pentru planete si zei.

  acum 500.000 de ani nu existau mesopotamienii pentru ca acolo nu exista pamant, era apa….

  fazele geologice ale pamantului.

  si iti lipseste teoria evolutiei si studii demografico-genetice care atesta ca omul a iesit din africa acum 120.000 de ani, plus ca civilizatia a aparut dupa ultima epoca glaciara, acum 50.000 de ani.

  gee 😆

 20. ishtar este zeita spicului de grau, alias virgo.

  cred ca te confuzi.

  biblia au scris-o apostolii, oarecum in exil, dupa ce ‘crapat’ Isus fugit in india

  gilgamesh este un domnitor real, se trage din dumuzi oierul, aka berbec, solstiul de primavara sau pastele.

 21. sunt curios cum explici o populatie de 8 miliarde de oameni actuala din anul -4000 si pana acuma.

  vreau sa stiu si eu cum au putut aparea atatia.

 22. Am zis acum 8000 de ani, nu 4000 de ani! Si am facut rectificare mai sus la zeitatea babiloniana Ishtar inainte sa postezi tu atentionarea. Iar Ishtar era zeita lunii. FYI. daca te iei dupa wikipedia vei gasi ca era zeita prostitutiei de ex. Insa din cate am citi eu mai demult prin niste carti interesante, era zeita Lunii- acesta era cultul ei principal.

  Si daca ai o Biblie la indemana in primul capitol sunt niste neamuri pe acolo si se spune cat au trait fiecare si cati urmasi au avut. Fa o socoteala pana la prima referinta istorica cat mai sigura pt tine dpdv temporal, fa un calcul…si vezi cam pe unde ajungi. Si tot la fel fa si cu urmasii, facand o medie. 🙂 Succes!

 23. da, trollolool, adam a trait 1000 de ani si noe 900.

  cum sa nu.

  nevestele lui cain si abel, unicii fii a lui adam si eva unicii oameni, au aparut din senin.

  cum sa nu.

  -4000 si cu 2011 face 6000 mii de ani, in fine. -4004 e anul lui usher. biserica bizantina chitaia ceva de -5000. in fine, -4000 sau -6000.

  noi avem schelete de 7 mil ani vechime si celule de miliarde si stam sa discutam despre doar cateva mii.

  teoria relativitatii a pseudoteistului ala de il mentionati voi, einstein, demonstreza ca masura timpului pe pamant e relativa, timpul real calculandu-se in viteza luminii si vreo cateva milioane niste procese din spatiu, expasiunea universului, etc.

  dar mnoa, satana domnule.

  sau masonii astia pe internet mint, ce sa mai.

 24. Apostolii nu au plecat in exil. au plecat in toata lumea cunoscuta pentru a raspandi invatatura lui Hristos. Plus ca nu toti au plecat din Iudeea.

  In India a ajuns Sfantul Apostol Toma. 🙂

 25. Rectificare: scuze dar graba strica treaba. La aprox 8000 de ani de la izgonirea din Eden, a avut loc de fapt potopul lui Noe (cu scopul cel mai probabil de a inneca „rezultatele” relatiilor sexuale nefiresti dintre ingerii cazuti si pamantence. Calcul facut chiar acum cnf referintelor biblice din Facere.

  Apele au staruit pe pamant jumatate de an fara sa scada. Dupa aprox un an au pututu iesi din corabie si calca pe pamant. Babilonul este mentionat in semintia urmasilor lui Noe. De aici incolo nu se mai specifica cati ani traiau oamenii, dar dat fiind ca Dumnezeu s-a cam suparat pe oameni, durata de viata a scazut la circa 200-400 de ani maxim.

  Apoi oamenii au vrut sa construiasca Turnul Babel si Dumnezeu le-a incrcat limbile p[t ca practic vroiau sa faca asta ca pe o ofensa adusa Lui. (asta se intmapla pe vremea Babilonului) Peste o mie de ani apare Avram. si de aici stim deja ca exista Egiptul (care are o vechime pana in zilele noastre de circa 5000 de ani.

  Conform acestor calcule, s-ar parea ca au trecut in jur de …15.000 de ani! Dublu fata de cat am zis prima oara! My mistake!

 26. Poate a pus un zero in plus.

  Asta cu miliardele e cam trasa de par. Nu sunt nici 7, mai exact 6.8, se prognozeaza ca o sa fim in cativa ani 9, dar sa nu uitam un amanunt: la inceputul anilor 1900 populatia terrei era sub 2 miliarde. In ultimii 80 de ani s-a triplat.

  Am citit un studiu si-mi pare rau ca nu mai gasesc site-ul ca vb zilele trecute cu cineva si vroiam sa stiu datele exacte. Cica o sa mai crestem usor pana prin 2050, dupa stagnam si o sa vina un trend descendent, dupa o sa baltim pe la 3 miliarde. Era in presa internationala un studiu NATO (!?) sau ceva.

  Tendinda va fi de scadere pentru ca natalitatea e mai mica decat mortalitatea, iar boom-ul demografic ce a avut loc in ultima generatie (adica cei ce au acum 70 – 80 de ani) nu se mai repeta. Si se vede asta. Bunici nostrii aveau N frati, parintii nostru au facut 1, maxim 2 copii, cei de acum fac un copil si cum vor muri multi si nu se nasca decat putini …

 27. Ai dreptate! Greseala mea! Am scris un coment care nu s-a postat in care am explicat cu Cartea in fata ca vin in jur de 15.000 de ani de la izgonirea din Eden. Hellooooooo! Ionut! Ma limitezi? 🙂

 28. si unde zici tu ca e eden ma rog?

  avem carti si despre 2012 sau de tricotaj, mare branza, o carte, woooooooooooooow.

  de parca exista un organ legislativ ca sa judece cat de veridic e un text scris.

 29. Cain si Abel nu au fost unicii fii, au fost primii.

  Nu, dar stiinta e limitata si doar un orb nu poate vedea asta, plus ca sunt atatea cazuri in care s-a inselat.

  Tu imi vorbesti despre originea vietii? Foarte bine, dar eu as fi mai curios sa aflu care e rostul vietii. Si dupa ce zici tu,am aparut sa … nimic. Murim si gata. Trista viata.

  btw, amicul tau de zice ca ne tragem din maimute nu a zis si de ce au fost create maimutele si cum au aparut. iar nicaieri, dar nicaieti in cartea „despre originea vietii” nu scrie.

  mai mult, stiinta si ingineria genetica nici acum nu a reusit sa faca dintr-o bacterie altceva decat o bacterie, deci treaba cu … de la parameci s-a ajuns la om in miliarde si miliarde de ani nu sta in picioare. ca sa nu zicem ca tu ai vazut de curand un animal evoluand in altceva? eu parca nu in ultimii 3000 de ani.

 30. Biblia draga. Am scris Cartea cu C MARE! Era clar despre ce vorbeam! Sau nu?
  ok. O iau de la capat. Dupa circa 8000 de ani de la izgonirea din Eden a avut loc potopul, parte pt a pedepsi oamenii desfranati, insa mai ales pentru a ainneca progeniturile rezultate in urma legaturilor sexuale dintre ingerii cazuti si pamantence. potopul a durat juma de an. Dupa inca jumate s-au retras apele. Apoi oamneii au inceput sa traiasca mai putin, intre 300-400 de ani. In semintia lui Noe se mentioneaza prima data Babilonul (Mesopotamia). De atunci mai trec aprox 1500-2000 de ani si apare Avram. iar in timpul lui Avram stim ca exista Egiptul.
  Egiptul are o vechime pana in zilele noastre de circa 5000 de ani.

  Concluzie: ne aflam la circa 15.000 de ani de la izgonirea din Eden. Insa nu stim cat vor fi traind acolo inainte Adam si Eva pt ca erau nemuritori inainte de a cadea in pacat.

 31. toata toata lumea. africa era colonie si aia stiau si cate paie au ei pentru magari acolo. oricum aia-s putini, nu de acolo a venit grosu ultimilor ani!

 32. pentru ca atmosfera noastra stabila numai sufera radiatii cu ultraviolete si nu se mai intampla cataclisme globale.

  ma ce naiba, nu va puneau sa cititi astea pe vremea lui ceasca.

  viata are un sens, si anume perfectionarea unui sistem. noi ne tot reproducem de vreo 10 milioane de ani catre ceva mai bun si mai eficient. si dovada e progresul tehnologic, intre altele.

  „mai mult, stiinta si ingineria genetica nici acum nu a reusit sa faca dintr-o bacterie altceva decat o bacterie”

  nu inteleg asta.

  „. ca sa nu zicem ca tu ai vazut de curand un animal evoluand in altceva? eu parca nu in ultimii 3000 de ani.”

  gaina, cainele, pisica, porcul si vaca sunt animale care nu au mai mult de 10.000 ani.

  sunt variante domesticate a altora salbatice.

  asta a fost cu interventia noastra, nu a naturii, ca le-am tinut pe langa noi, dar merge ca dovada.

  „nu a zis si de ce au fost create maimutele si cum au aparut”

  cum adica de ce au fost create. adica tu pleci de la inceput cum ca cineva le-a facut, ceea ce poate fi fals.

  maimutele au aparut din alte mamifere, lol.

 33. mai nou exista extraterestrii si le spune ingeri, aha.

  si deci turnul babilon, de 150 metrii maxim inaltime, a cauzat supararea lui dumnezeu.

  avioanele noastre urca la 15.000 metrii, cu noi inauntru, plus ca am ajuns in spatiu(si nu numai pe luna, oricum in orbita pamantului).

  lol.

 34. Chiar nu citeste nimeni ce am scris? 😀

  In postarea mea o sa vezi ca:

  Întâia vârstă a lumii e cea de la facerea lui Adam până la potop (după cei 72 de tâlcuitori, numiţi – Septuagintă) 2262 de ani.

  Dar sunt unii comentatorii ai Bibliei care spun că potopul a avut loc în jurul anului 3300 î.Hr, dar merg pe varianta din postare si gasita in mai multe carti atat catolice cat si ortodoxe!

 35. faptul ca nu avem dovezi arheologice de alte civilizatii mai vechi nu inseamna ca nu au si existat.

  nu avem texte sau alte chestii dar

  omul face unelte, avem dovezi arheologice pe langa schelete de milioane de ani, hai sa fim seriosi.

  tot prin analiza adn-ului oaselor alea se stie ca folosim focul de vreo 2 milioane de ani.

  (asta dupa cum organismul era orientat, pe carne cruda sau gatita)

 36. faptul ca nu avem dovezi arheologice de alte civilizatii mai vechi nu inseamna nici caau si existat! 😉

  schelete de milioane de ani? fii serios, nu exista asa ceva. pics or it didn’t happen! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *