Biserica noastră cultivă cu prioritate dialogul faptelor

1. Poziția Patriarhiei Române privind construirea Catedralei Mântuirii Neamului nu este atac la persoană, ci apărarea ei în fața atacurilor repetate ale unor persoane, publicații sau ONG-uri ostile acestei lucrări.

Biserica Ortodoxă Română își desfășoară activitatea și contribuie la viața societății românești în cadrul legal existent și în modul sau specific. Când construiește sau repară locașuri de cult, ea primește uneori fonduri din bani publici pentru că: a fost deposedată de multe proprietăți în secolul al XIX-lea și în timpul comunismului, membrii ei sunt cei mai numeroși contribuabili la impozitele către stat, deține cele mai multe monumente istorice și de artă care fac parte din patrimoniul național.

Întrucât lucrările de construire a Catedralei Mântuirii Neamului au început, în prezent se desfășoară, cu aprobarea Sfântului Sinod, o amplă colectă în toate parohiile și mânăstirile din Patriarhia Română, pe bază de chitanțiere special imprimate pentru susținerea financiară a acesteia.

2. Dacă în majoritatea democrațiilor europene occidentale, inclusiv în cea franceză, Biserica majoritară este susținută, în diferite moduri, din bani publici, și cultele din România pot fi sprijinite parțial din bani publici. În Statele Unite ale Americii situația este diferită, pentru că acolo bunurile Bisericii nu au fost naționalizate, cum s-a întâmplat în mai multe state europene, care, din acest motiv, au prevăzut măsuri compensatorii pe termen lung.

3. Catedrala Mântuirii Neamului va completa lucrarea ei spirituală cu activitatea socială (cantina pentru pelerinii săraci, centrul de diagnostic și tratament, etc.), ea având astfel o multiplă utilitate publică.

4. Biserica Ortodoxă Română nu se conduce după sondaje de opinie publică, adică nu se orientează după procente schimbătoare, ci după percepte religioase statornice. Preocuparea ei principală nu este popularitatea din sondaje, ci conștiința datoriei pastorale și misionare în fața lui Dumnezeu și a credincioșilor pe care-i slujește, indiferent de gradul de democrație al societății în care se află Biserica.

5. Dialogul Bisericii Ortodoxe Române este mai întâi un dialog viu și concret cu cei care participa constant la viața ei și o ajută efectiv, nu rămân simpli spectatori critici, sceptici sau indiferenți.

Biserica noastră nu exclude dialogul cu oameni de alte credințe și convingeri, când aceștia apăra sau promovează valori perene, nu doar mode efemere sau atitudini conjuncturale partizane.

14 thoughts on “Biserica noastră cultivă cu prioritate dialogul faptelor

 1. Păi de ce nu au făcut în acelaşi spaţiu sau în multiple spaţii numai spitale şi cantine pentru amărâţi pe care să scrie că sunt făcute de către biserică şi susţinute financiar de către ea? Mai dă-i mă-n r***t de javre.

 2. Biserica asta e o manelareala. S-au construit mai multe biserici decat scoli si spitale si se observa cu ochiul liber ca de praf suntem.

 3. Rolul primordial al Bisericii, adica primul, nu este ajutorul social. Ce-o fi asa de greu de inteles nu stiu. Probabil reminiscente comuniste gen: statul sa ne dea, biserica sa ne dea, armanata sa ne dea … ca suntem saraci! Mbun, dar nu e asa, cel putin nu in cazul Bisericii. Deci primul rol, ala important, tine de partea spirituala, sufleteasca. D-aia oamenii cu barba si imbracati in negru se roaga si nu sterg la fund batrani si alapteaza copii. Ei au har* si fac ceea ce sunt meniti sa faca …. pastori de suflete. Ca pe langa asta au grija de saraci si vaduve, e una, asta e frumos si bine, dar nu asta trebuie ei sa faca prima si prima data. E nevoie sa dezvolt? Adica spitale si scoli sa faca primaria, de orfani sa se ocupe asistentii sociali ce sunt angajati si platiti de primarie, nu e datoria preotilor. Maine o sa le cerem sa stinga si incendii pentru ca hei … sunt oamenii lui Dumnezeu, de ce nu ajuta!?

  ok, bani multi pentru o biserica, dar pe acelasi principiu, de ce s-a constriut stadionul ala? adica noi le aveam pe toate si ala ne lipsea? un loc unde se aduna niste mii de drogati care tipa „afara din Ghencea” si niste 4 clase sa dea cu picioru intr-o basica? plus alti prosti care se duc sa vada concertul unui ratat de 17 ani canadian? c`mon! mai bine decat stadion faceau un spital, nu? pai fals. este nevoie de toate. si de stadion si de biserica si de toate. hai sa nu mai fim comunisti, macar atat.

  stii cati din banii aia sunt bani publici? adica din taxe & co? stiu ca mai mult de 80% (parca!?) sunt din fonduri proprii, iar restu considera ca nu-s din taxele ateilor, ci din a crestinior care oricum sunt preponderenti de au dat suma aia imensa in cutia milei.

  _______________________

  *ca au, ca n-au, e alta discutie. ideea e ca unii cred in asta si … sa fie sanatosi, pentru ei conteaza.

 4. pentru că acolo bunurile Bisericii nu au fost naționalizate

  ahahhaaha ce scuza au jigodiile, aceasi poveste cu crimele comunismului. lasa, ca bisericile confiscate de stat au servit drept muzee, universitati, etc; cu mult mai folositoare

  oricum, nu avem nevoie de catedrala. sa o sustina privati, nu statul.

 5. Dacă

  „Ei au har* si fac ceea ce sunt meniti sa faca …. pastori de suflete” si „Adica spitale si scoli sa faca primaria, de orfani sa se ocupe asistentii sociali ce sunt angajati si platiti de primarie, nu e datoria preotilor”

  atunci sa excludem

  ” Catedrala Mântuirii Neamului va completa lucrarea ei spirituală cu activitatea socială (cantina pentru pelerinii săraci, centrul de diagnostic și tratament, etc.), ea având astfel o
  multiplă utilitate publică.”

  Creştini suntem cu toţii -obligatoriu- de la botez încoace.

  Putem chiar încerca? să înţelegem de unde a avut biserica proprietăţile de care statul a deposedat-o?

  Ce treabă are harul şi vorba blândă şi înţeleaptă a Domnului cu mall-ul, pardon, catedrala lui peşte prăjit ,scuze, mântuirii neamului?

 6. Putem chiar încerca? să înţelegem de unde a avut biserica proprietăţile de care statul a deposedat-o?

  din banii taranilor sau averi confiscate de presupusi necredinciosi .. eg turci sau evrei.

  defapt nationalizarea e justificata, oricum salariile lor sunt platite din impozite si sunt scutiti de taxe.

 7. salariile sunt platit drept recompensa pentru proprietatile luate de Cuza. de unde aveau? pai donatii. familiile boieresti, cei ce si-au donat averile dupa moarte … nici vorba de evrei sau turci ca nu prea erau pe la noi si nici noi in masura sa le confiscam de la ei daca erau. 🙂

 8. Ionute, ma p–s pe biserica neamului, in care se baga TONE de bani. Intre timp se inchid SCOLI, SPITALE, pentru ca oamenii sunt mai usor de manipulat cand sunt prosti si bolnavi, dar merg la biserica!

  Biserica asta este ciuma, nu casa lui Dumnezeu!

 9. Patriarhul inchide scoli si spitale? Bun, eu zic sa nu-l mai votezi, if you understand me! 😉

 10. Ma, nu stiu, sincer. Eu il vad pe Basescu jucator si stabor peste Romania. El a inchis spitale si scoli si a taiat salarii, plus TVA marit.

 11. Faptele Apostolilor 7.

  48 Cel-Preaînalt însă nu locuieşte în case făcute de mâini, după cum zice profetul:

  49 Cerul este tronul Meu, iar pământul, aşternut al picioarelor Mele. Ce casă îmi vei zidi tu Mie – zice Domnul –, sau: care este locul odihnei Mele?

  50 Oare nu mâna Mea a făcut toate acestea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *