Triunghiul

Triunghiul este o figură fundamentală în lumea simbolicului geometric, deoarece se crede că restul figurilor se pot împărți în triunghiuri. Preia, aproape în întregime, simbolismul cifrei trei, semnificând divinitatea, armonia, proporția. Triunghiul echilateral, de obicei, e înconjurat de raze, iar în mijloc având un ochi e simbolul atotștiinței si providenței dumnezeiești.

În francmasonerie e un simbol fundamental (Delta luminoasă, Triunghiul sublim). Triunghiurile suprapuse cu vârfuri inversate (Pecetea lui Solomon, Steaua lui David) simbolizează armonia contrariilor și sunt embleme – Inelele casei lui David, ale Sinagogii și statului Israel. Triunghiul cu vârful în sus simbolizează focul și principiul masculin, iar cu vârful în jos – apa și sexul feminin.

Acest simbolism al triunghiurilor inversate îl aflăm și în vechea Indie, precum si la alte popoare vechi. Se pare că ele imită dispunerea (forma) pilozității pubiene la bărbat și la femeie.

Ivan Evseev – Dicționar de simboluri și arhetipuri culturale, Editura „Amarcord”, Timișoara, 1994

2 thoughts on “Triunghiul

  1. Asta pentru ca ce se doreste astazi a fi crestinism, nu este!

    Ce credeti voi, ca Antihristul va veni pe o matura calare si va scuipa flacari????
    Nu dragilor, antihristul va veni cu o religie „crestina”, care se va dori si proclama crestina, insa care in realitate va fi exact opusul a tot ce ne-a invatat Iisus.

    Fereste-ma Doamne de „crestini”, ca de pagani ma pot feri singur! (asta ca sa fac asa..o adaptare)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *