Globus cruciger – Glob purtător de cruce

Înainte de toate, Globus cruciger este un simbol creștin. Este un glob pe care este așezată o cruce, utilizat ca însemn regal în mai multe monarhii din Europa.

Glogul simbolizează dominația temporală – și nu numai spirituală – a lui Iisus Hristos asupra lumii. În iconografia occidentală, imaginea lui Hristos purtând în mână un glob este cunoscută sub denumirea de Salvator Mundi (Mântuitorul Lumii).

Faptul de a ține în mână, ori sub picior, era un simbol clar de putere imperială adresat păgânilor.

Romanii erau familiarizați cu această utilizare a globului pentru a reprezenta lumea, universul, și dominația protectoare pe care împăratul era îndrituit să o exercite asupra ei. Abia în timpul expansiunii creștinismului, în secolul al V-lea, globul a primit o cruce, simbolizând dominația Dumnezeului creștinilor asupra lumii întregi.

Globul, în mâna împăratului, semnifică și proveniența divină a puterii pe care acesta o exercita. Mai simbolic însă, în iconografia medievală, talia obiectelor reprezenta importanța lor relativă: din acest punct de vedere, crucea este imensă, iar globul cu adevărat mic, totul simbolizând prioritatea lui Dumnezeu asupra problemelor omenești.

Globus cruciger apare pe coroanele regale din Europa, indiferent dacă este vorba de coroane reale sau pur și simplu de coroane heraldice, de exemplu în: Danemarca, Suedia, Belgia, Țările de Jos, Spania, Italia, Portugalia, Ungaria, România, Iugoslavia, Imperiul German & co.

În cursul ceremoniilor de încoronare ale monarhilor britanici, un astfel de glob este folosit și în contemporaneitate.

9 thoughts on “Globus cruciger – Glob purtător de cruce

 1. Globul tinut in mana sau sub picior simbolizeaza dominarea lumii. Este un simbol foarte vechi, preluat din paganism, aceasta esta realitatea! Multe statui ale lui Zeus in vechime, il infatisau ope acesta din urma purtand un glob (pe care de ex statea un inger- atentie, inger inainte de crestinism) link foto: http://farm2.static.flickr.com/1011/1196472454_1d711ea0c1.jpg?v=0

  In trecut i se zicea globul sortii si nu avea nimic de-a face cu crestinatatea. Pe vremea romanilor in sec 12 I Hr, Augustus Caesar aparea ca un capricorn (pt ca era in zodia capricornului) ca stema batuta pe bani tinand globul sub un picior, pt a reprezenta puterea lui asupra lumii.

  Apoi s-a adaugat globului crucea, undeva prin sec 3 dHr, ceea ce denota ca vai domne, imparatul respectiv era ales al lui Dumnezeu.

 2. Ceea ce nu este adevarat! Sa nu uitam ca globul este folosit hat demult din negurile istoriei ca simbol, iar crucea nu este un simbol crestin. Crucea era un mijloc de tortura roman, si a fost doar „pure chance” ca Iisus a fost rastignit pe cruce si nu a murit in alt fel! Plus ca ceea ce numeau romanii cruce de tortura nu era crucea pe care o credem noi astazi. Era un simplu stalp. Dar atatea filme si minciuni, si vise ale lui Constantin au facut crucea pe care o stim azi simbolul crestinatatii! Ceea ce este o mare, mare, minciuna, din pacate!

 3. De-aia şi fotbaliştii sunt fotografiaţi cu mingea în mână sau la picior, e un mod de a arăta că fotbalul domină lumea şi a ajuns un fel de religie mondială.
  Iar Iisus a cerut să fie pus pe scaunul electric, dar Pilat din Pont s-a spălat pe mâini ceea ce, în antichitate, simboliza că n-a avut bani de factura la curent şi e nevoit să recurgă la mijloacele tradiţionale.

 4. ABC, ai auzit vreoadat de crux simplex? se spune ca aceasta era „crucea” care se folosea pentru rastigniri mai mult. stii tu pe ce tip de „cruce” a fost rastignit? crux simplex era un par si atat, destul de robust, insa un par.

 5. @Raphaelly: se spune că nu pe crux simplex, ci pe crux complicatus. Mai complicatus decât pare la prima vedere…

 6. Mda, am mai auzit, dar ce sa fac? Daca mai primesc 10 comm spam/zi. Spune totul mai concentrat! :))

  Hai ca vad ce fac, ms pt feedback! 🙂

 7. io sunt de acord cu primul comentariu semi-partial si semi-partial cu al doilea.

  stie cineva cum arata o harta la vremurile alea?

  http://en.wikipedia.org/wiki/T_and_O_map

  crucea peste glob vrea sa zica pamant dominat crestin.

  defapt crucea este simbolul soarelui si al literei x, care atunci cand s-a inventat insemna pur si simplu „semnatura” sau daca era inclusa intrun cerc, roata. probabil au reprezentat soarele cu simbolul rotii din cauza ca mesopotamii credeau ca soarele e un disc rotund, probabil asemanator cu o roata la vremea aia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *