El Cid Campeador

El Cid vine de la cuvântul arab „sayyid” („conducător”) și îl desemnează pe Rodrigo Diaz de Bivar, unul dintre cei mai importanți eroi ai luptei de eliberare a poporului spaniol de sub dominația maură.

Faptele lui eroice sunt celebrate în „Poema del Cid” din sec XII și mai târziu, în 1512, în „Cronica Particular del Cid”.

Amândouă ne amintesc despre El Cid și Babieca, calul alb ce l-a însoțit în campanii timp de 30 de ani. Un cal ideal de război, Babieca a fost ceea ce numim astăzi un Andalusian. Cu toate că acesta creștea în greutate, nu avea mai mult de 1.52 m înălțime.  Era receptiv, agil, inteligent, ceea ce-i dădea iuțeală și curaj.

A murit în 1099, la Valencia, care era sub asediu. Conștient că vestea morții sale ar putea să slăbească moralul oștilor sale și să încurajeze dușmanul, a dar un ultim ordin. Acesta era ca trupul său să fie legat în șaua lui Babieca, cu armura strânsă și sabia ridicată. El a condus în liniște călăreții săi în afara orașului, spre tabăra maurilor, chiar la miezul nopții. Cavalerii erau toți îmbrăcați în alb și se spune că fața lui strălucea prin vizorul deschis al coifului său cu o „lumină nepământească”. Apariția pe calul alb, galopând în fruntea oștii tacute, i-a pus pe fugă pe mauri, fiind în cele din urmă omorâți fără milă de către spanioli.

Legenda spune că a lăsat cu limbă de moarte să fie îmbălsămat cu o alifie specială primită de la un rege maur, aceasta având proprietatea de a-l face pe mort timp de douăzeci de ani să arate ca și când ar fi trăit.

El Cid a fost înmormântat în mânăstirea San Pedro de Cardena, lângă Burgos, după care rămășițele sale pământești au fost reînhumate în catedrala din Burgos.

Babieca nu a mai fost încălecat niciodată și a murit doi ani mai târziu, la vârsta de 40 de ani.

Prin epopeea populară, el este eroul Spaniei, model de vitejie în lupta împotriva necredincioșilor, aproape cu o alură de sfânt. Filip II (m. 1598) a avut chiar ideea de a-l canoniza.

El Cid a folosit numeroase săbii pe parcursul vieţii sale, dar cele mai apreciate au fost armele „botezate” Colada şi Tizona. Tizona a fost sabia favorită în confruntările sale cu maurii. Arma este considerată şi în prezent unul dintre cele mai importante artefacte istorice deţinute în patrimoniul spaniol. Tizona a fost făurită în Cordoba, dintr-un oţel de Damasc cu puritate deosebită. Are lungimea de 103 cm, şi cântăreşte 1,1 kg. Este împodobită cu două inscripţii, una care face referire la data la care a fost realizată, undeva în anul 1002, iar cealaltă inscripţie redă rugăciunea catolică Ave Maria. Tizona poate fi admirată în Museo de Burgos.

One thought on “El Cid Campeador

  1. Ce cai se făceau odată, dom’le, nu ca acum. Auzi tu: patruj’ de ani şi nu intrase rugina decât un pic, la praguri. :))))))))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *