Zoe Dumitrescu Buşulenga – Biblia trebuie studiată în școli

Programa clasei pregătitoare include comunicare şi religie. Ministerul propune o programă adresată copiilor de religie ortodoxă, urmând ca programele pentru celelalte culte să se ghideze după principii similare.

Ar fi de-a dreptul ridicol, măcar din punct de vedere cultural, să renunţăm la studiul profesionist al religiei creştine în şcoli. Din păcate, majoritatea celor care pledează pentru această schimbare se situează pe versantul care critică Biserica Ortodoxă Română pentru demersurile sale din ce în ce mai viguroase în spaţiul public, unele, ce e drept, prost inspirate sau gestionate mediatic deficitar.

Fără a mai relua subiecte despre care s-a scris deja prea mult, aş vrea să amintesc aici o afirmaţie pusă pe seama doamnei Zoe Dumitrescu Buşulenga, pe care am auzit-o de la un apropiat al acesteia, la rândul său cercetător la Institutul de Teorie şi Istorie Literară „George Călinescu”. Discuţia se petrecea cu cel puţin 5-6 ani înainte de 1989. Se zice că doamna Buşulenga îşi întreba studenţii (aşadar, în plin comunism) dacă au citit Biblia. Iar cum aceştia răspundeau, majoritatea, negativ, aveau parte de o amplă pledoarie în care li se spunea că este absurd să nu iei cunoştinţă – măcar literar – de o carte căreia întreaga cultură europeană şi universală îi datorează enorm. Fără cunoaşterea Bibliei, nu vei putea înţelege bună parte din creaţia Occidentului, preciza, pe bună dreptate, Zoe Dumitrescu Buşulenga. Desigur, aceasta spunea atât cât i se putea permite şi o făcea abia într-o epocă în care erau depăşite ororile staliniste împotriva religiei.

Faptul că un procent dintre cei care predau astăzi religie ortodoxă sunt oameni fără vocaţie, că manualele şi metodele pedagogice sunt cu mult în urma vremurilor în care trăim, sunt realităţi nu mai puţin adevărate.

Continuarea poate fi citită în „Religie versus istoria religiilor, în liceu?„.

One thought on “Zoe Dumitrescu Buşulenga – Biblia trebuie studiată în școli

 1. E normal ca biblia sa fie predata obligatoriu in scoli?
  15,79% au raspuns-da.
  80,7% au raspuns-nu.
  3,51% au raspuns-nu ma intereseaza.
  In biserici,biblia doar se pupa,se tamiiaza,se tamiiaza,se inchina prostimea cu ea si jura strinb unii ca Basescu pe ea si la tribunale.La ora de religie,copii sint indobitociti sa-si paraseasca parintii care nu postesc sau traiesc in concubinaj.La geografie,profesorul le spune copiilor ca Universul s-a format din praf de stele,prin electro-magnetism,atractie gravitationala,Big-Bang,iar popa la religie spune ca d-zeu a creat lumea in 6 zile.Cerul(cer nu exista) l-a facut de doua ori in prima zi si-n a doua zi a creatiei lui.Pamintul,l-a facut tot de doua ori in prima zi si-n a treia zi.Lumina,a facut-o tot in doua zile in prima si-n a patra zi si omul tot de doua ori in versetele 26-28 capitolul 1 geneza si-n versetul 7 cap 2 geneza.
  Asa ca nu mai prostiti copii la scoala cu salbaticiile
  din antichitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *