Ienicerii, copiii de suflet ai lui Allah

Timp de peste 450 de ani, Europa Creștină s-a văzut pusă în fața unui paradox implacabil și crud … cei mai teribili soldați care i-au înfruntat oștile erau născuți creștini. Răpți de mici din sânul familiilor, aceștia au fost transformați de către căpeteniile otomane nu doar în spaima Europei, ci într-unii dintre cei mai redutabili războinici care au pășit vreodată pe câmpurile de lupta.

Sistemul recrutării de copii creștini se numea Devsirme, în treducere directă – Transmutație. Exceptând robii care puteau fi de orice neam, sistemul Devsirme nu se aplica în egală măsură tuturor popoarelor creștine de sub influența otomană. Se apela la început la copiii bulgari, greci, armeni iar mai târziu în fruntea lor vor trece albanezii, sârbii, bosniacii și gruzinii. Evreii erau scutiți considerându-se că nu erau buni luptători și erau folosiți doar în comert.

La început, Devsirme se făcea la 3, la 5 sau la 7 ani, dar mai târziu s-a recurs la ea ori de câte ori trupele turcești rămâneau fără efective. Se recrutau copiii cei mai robuști din familiile cu cel puțin doi copii. De obicei, se apela la familiile avute sau la preoți, avându-se în vedere influența acestora asupra maselor populare. Nu erau acceptați: cei orfani, săraci, căsătoriți, spâni, sau prea ambițioși, cei circumciși și nici copiii unici în familie. De asemenea, sursele istorice spun că nu erau primiți nici tinerii cei căsătoriți sau cei care vorbeau deja limba turcă. Vârsta lor varia între 8-20 ani, fiind preferați tinerii între 14-18 ani.

În mod foarte ciudat, istoricul turc I. H. Uzuncarsili afirmă în lucrarea sa apărută în anul 1940, Osmanli Impratorlugunda Kapukulu Ocaklari (Oștile de Poartă în Imperiul Otoman) pe data unor baze istorice, că nici ungurii sau românii nu au fost încadrați în legea Devsirme. Autorii răpirilor sporadice de copii români erau akingii răzleți care se dedău la astfel de fapte doar când știau că nu riscă să fie observați de căpeteniile turce. Pentru aceste fapte se pare că akingii riscau pedepse corporale serioase.

Acesta este, se pare, motivul pentru care relatările unor cronicari bizantini despre cereri oficiale de copii de la Vlad Țepes nu sunt confirmate de alte izvoare …

Citește despre Copiii lui Allah – Ienicerii pe Descopera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *