România creștină

Este un fapt știu că formarea poporului român a coincis cu propovăduirea Evangheliei pe acest teritoriu, popor care a apărut în istorie ca popor creştin.

Deci, cu toate că romanizarea şi creştinarea au fost două procese paralele, se poate spune că la încheierea lor a apărut în istorie un popor nou, cel român, cu o credinţă nouă, cea creştină. Cu alte cuvinte, poporul român s-a născut creştin.

Mai mult, lupta pentru apărarea țării a fost mereu lupta pentru apărarea credinței străbune. (vezi perioada domnitorilor români)

Cum dracul nu este atât de negru, uite că parlamentarii fac ca sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei  să fie declarată sărbătoare legală.

Astfel, mi se pare logic ca programul televiziunilor și radiourilor publice să înceapă cu rugăciunea „Tatăl nostru”, iar după să fie cântat imnul țării.

După, Sfânta Cruce trebuie să fie la loc de cinste, prezentă în toate instituțiile publice (școli, spitale, primării etc), lânga stema țării. (vezi crucea din Camera Deputaților)

Preoţi, cu cruce-n frunte! căci oastea e creştină,
Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost’pământ!

11 thoughts on “România creștină

 1. Crezi tu ca daca pui o cruce in cuibul dracului, asta-l face sa fie sfant, sau inlatura ca in filme spiritele rele numai pt ca o arati??? 😀
  Esti ilar!

 2. Sfantul Apostol Pavel, ne spune: “Căci cuvântul crucii pentru cei ce pier este nebunie, iar pentru noi cei ce ne mântuim este PUTEREA lui Dumnezeu” (I Corinteni 1,18).

 3. 😀 Ti-am zis eu ca esti ilar! crezi ca la asta se referea apostolul Pavel cand spunea de cuvantul crucii? tu care esti obisnuit sa iei cuvintele mot a mot si sa nu intelegi ce este in spatele lor, percepe multe lucuri foarte gresit!
  cand se referea la cuvantul crucii, se referea nu la ideea de concept din spatele unui cuvant, care desemneaza forma fizica a obiectului, si la ceea ce reprezinta. adica cruce=sacrificiu; sacrificiul suprem pe care L-a facut Dumnezeu dansu-l pe unicul Sau Fiu pe mana unor pacatosi care sa-l judece!.

  IDEEA este esenta, nu obiectul! degeaba pupi tu crucea adica, daca nu esti in stare de sacrificii personale! mai cumpara niste intelepciune, daca ai de unde, daca nu, intelege-o de la altii

 4. Dar eu vad ca pe tine te-nebuneste cand auzi de Sf. Cruce sau o vezi, deci eu am inteles ca era de inteles, pentru tine este o spaima cand auzi de ea. Oare ca-l ai pe necuratul in inima si in suflet?

  Sf. Ap. Pavel nu zice ghicitori, ci a explicat concret sa priceapa si prostul, recte eu. Deci lasa-ma cu vrajeli cum ca ar vorbi in dodii si trebuie sa-mi explici tu ce zice el. Eu vad scris destul de clar, n-am nevoie de prooroci mincinosi ca tine.

  „Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o – să fie anatema!”

  Ce faci tu ca inventezi alte sensuri ca ala e destul de clar si actual. si pentru cei de acum 2000 de ani si pt noi. Mergi tu la iconoclastii tai sau pune mana sa citesti ce s-a hotarat la sinodul al VII lea ecumenic. Sau esti tu mai desteapta decat toti sfintii parinti, probabil.

  Sa fie anatema daca mai zici asa prostii diavolicesti!

 5. 😀
  Ai ochelari de cal Ionute! Nu vrei cumva sa ma declari vrajitoare si sa ma arzi pe rug??? Ca asa fac oamenii involuati spiritual in realitate: se simt amenintati de semenii mai buni si mai inteligenti, incearca sa-i denigreze.

  Ti-am mai explicat cu ceva timp in urma ca eu nu consider semn de credinciosenie ca te inchini la un mijloc de tortura. Asta nu inseamna nici ca sunt posedata sau ce-ti mai trece tie prin minte. Daca tu ma consideri pe mine posedata, eu atunci te consider pe tine putin cam fariseu datorita fazei cu icoanele, carora incerci mereu sa le gasesti scuze desi stii ca nu trebuie sa faci intruchipare a NIMIC din cea ce este pe pamant sau in cer, si sa te inchini la ele!!! dar eu trec cu vederea pt ca imi dau seama ca este greu sa te desprinzi de obiceiuri mostenite.

  insa spre surpinderea ta probabil, Dumnezeu nu este interesat de cat de mult te inchini tu la icoane sau la moaste, nici cu cat foc pupi crucea, ci ceea ce faci in viata, cat de mult iti ajuti semenii, cat de mult stii sa asculti un om diferit de tine si sa intelegi din el partile bune, cat de mult stii sa iti iubesti TOTI semenii (atentie, seaman nu inseamna numai ortodox 🙂 ci ORICE om cu maini si picioare ca si tine!. iar daca inima ta va fi atat de mare incat sa fii in stare sa te sacrifici (aici a te sacrifica inseamna atat de multe lucruri, dintre care cel mai marunt este sa fii pacifist si impaciuitor), abea atunci vei fi un OM al Lui Dumnezeu

  Si daca ai fi in stare de exemplu, sa ai in familie membri de diferite religii (fiecare), sa coabitezi cu ei in mod pasnic fara sa incerci sa le schimbi conceptiile pt ca ti se par tie nu stiu cum, ci numai sa-i stimezi pt cum sunt ca OAMENI, atunci vei fi pe drumul cel bun. impresia mea fata de tine este ca mi-ai impuia capul cu bazaconii non stop, vorbind toata ziulica de Dumnezeu dar neavandu-L in suflet. Asa ca mai multa liniste si mai multa introspectie de sine iti doresc.

 6. Eu nu-s catolic, nu prea le am pe astea cu arsul pe rug, deci ai scapat. Dar anatema este pusa pe capul tau.

  Nimic ala = heruvimii de pe cufarul in care erau tablele legii si facuti pentru ca asa a poruncit Dumnezeu?

  E vina mea ca esti eretica? Nu vezi ca tu zici ca esti mai desteapta decat toti sfintii parinti ai Bisericii?

  Eu zic sa te pocaiesti pt prostiile debitate de tine care n-au legatura cu crestinismula utentic, sa te spovedesti si impartasesti poate iese necuratu din capul tau.

 7. Cu siguranta n-am sa ma spovedesc vreodata la cei care au facut pactul cu diavolul! Ortodoxia nu mai este ce a fost! Este plina de homalai si de starete care se „freaca” dar arata cu degetul si ameninta cu focul Gheenei, de masoni infiltrati de cand a venit „preafericitul” Daniel
  http://www.indiscret.ro/poze_mari/260/valcea_Document_Patriarh.jpg

  si inca ceva, ca tot vorbeai deunazi de fumat si batjocorirea corpului uman care ste templul Lui Dumnezeu. Cam cati preoti ortodocsi fumeaza in realitate? Cam cati stii tu? Ca eu stiu destui, tineri. Nu-i blamez ca oameni, treaba lor ce fac cu corpul lor, insa cu siguranta nu m-as spovedi cuiva pe care-l consider inferior mie dpdv al credintei. Iar eu cred ca spovedania trebuie facuta NUMAI Lui Dumnezeu. El este cel mai in masura sa ne asculte si sa ne inteleaga. Ca degeaba iti zice popa sa tii post cu stomacul cand gura graieste rautati iar sufletul pofteste la spurcaciuni.

 8. ma, tata, mai pune si tu mana pe niste carti serioase si gandeste cu mintea ta! Atunci cand zici ce zici, dupa alti habarnisti, ca s=a format un alt popor, romanizare si alte aiureli…macar crezi?!

  Tot aia erau – DACI – asa ii numeau romanii chiar si cand se luptau cu dacii liberi la 100 -150 de ani dupa 106(trei imparati romani si-au luat titlul de DACICUS MAXIMUS dupa 106 – luptand cu dacii liberi, chiar daca erau carpi, costoboci, iazigi), introdu in google „revolutiile dace” ca sa gasesti toate razboaiele de dupa 106 si toate rascoalele alora de au fost cuceriti. Apoi du-te in biblioteca sa controlezi informatiile in studii, e simplu.
  Vezi ca primul izvoar este o cronica romana cunoscuta, chiar cea oficiala a romei, pastrata, se numeste HISTORIA AUGUSTA>

  P-aia putini dacii i-au asimilat, sunt dovezi ca mi-ar trebui o luna sa le insir.

  Apoi toata istoria in izvoare sunt prezenti pana tarziu (spre 1948) ca daci, valahi, vlahi, rumuni, râmâni, in functie si de unde erau de loc, dar nu neaparat, de la SARUNA pana peste BUG, spre DON.

  …si multe alte

  Ionut Tata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *