Machine Gun Preacher

Un băiat rău, jucat de Gerard Butler, îl găsește pe Dumnezeu și devine eroul copiilor lui Kony. Manipulatoriu și cam atât. Adică nu-i rău filmul în sine, dar este folosit în scopuri rele.

Captain Obvious

Pentru că Uganda s-a trezit peste noapte cu niște zăcăminte de petrol cam măricele, simte nevoia urgentă de niște democrație în stil american. „Problema” este că africanii nu pot fi etichetați ca potențiali teroriști din moment ce-s rupți în fund de săraci și foame, așa că inteligentul popor american a trebuit să fie înduioșat până la lacrimi cu povestea copiilor răpiți de Joseph Kony, șeful unui grup numit Armata de Rezistență a Domnului.

Și, ca prin minune, pe YouTube apare un video cu imagini de prin 2000 și care ne arată situația cumplită în care se află săracii ugandezii. Într-o săptămână adună peste 70 milioane de vizualizări.

Faptul că Joseph Kony a făcut ce a făcut 20 de ani și nimănui nu i-a păsat, iar la descoperirea petrolului din Uganda a devenit inamicul public #1, este doar o coincidență. Să fie ajutați ugandezii la fel cum au fost ajutați afganii și iraqienii. Totuși, uite ce bine o duc acum dupa 11 ani de libertate în stil american.

Și un amănunt deloc important: Organizația condusă de Kony nu mai este activă pe teritoriul Ugandei din 2006.

Pețitorii Africii

Africa, prin Algeria, Angola, Gabon, Nigeria, Sudan şi Zimbabwe, dă Chinei petrol și cărbune. Numai Sudanul furnizează, în prezent, 7% din volumul total de importuri de petrol ale Chinei. Africa de Sud şi Zimbabwe rămân principalele surse de minereu de platină şi fier pentru Beijing.

Diferența dintre Statele Unite și China este că asiaticii nu dau „democrație” în schimbul resurselor naturale, ci fac investiții reale. De exemplu, în Sudan au investit 3 miliarde USD în infrastructură. În martie 2004, Beijingul a prelungit un credit de 2 miliarde USD acordat Angolei, în schimbul unui contract de furnizare a 10.000 barili de ţiţei pe zi. Conform înţelegerii, împrumutul va fi în mare parte reinvestit în construcţii de infrastructură.

Investiţiile directe ale Chinei în Africa în 2005 s-au ridicat la 135 milioane USD, cu 77 de companii chineze care au intrat pe piaţa africană.

China a oferit de asemenea sprijin partenerilor africani în diverse forme, de la lucrări de construcţii în infrastructură la tratamentul bolilor contagioase ca malaria şi HIV/SIDA. Peste 15.000 de medici chinezi au lucrat în 47 de state africane, tratând aproape 180 de milioane de pacienţi. Drumuri şi căi ferate sunt în construcţie în Kenya, Ruanda şi Nigeria cu finanţare chineză, iar în Tunisia se realizează o reţea de telefonie mobilă. Astfel de contracte sunt adesea acordate companiilor chineze, care aduc muncitori din China.

Ce ne spune CIA că se întâmplă?

Spre deosebire de unii parteneri tradiționali ai Africii, China nu dorește să-și folosească influența economică pentru a susține o agendă de democratizare, care să pună accent pe transparență și responsabilitate.

Machine Gun Preacher trailer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *