Musulmanii turci cer transformarea catedralei Sfânta Sofia în moschee

Catedrala Hagia Sophia, cea mai măreaţă Biserică ortodoxă din lume, care este acum muzeu în Istanbul, este simbolul creştinătăţii răsăritene de expresie bizantină.

Ea a fost centrul creştinătăţii ortodoxe timp de 1000 de ani. Transformată în moschee după cucerirea Constantinopolului de către turci, ea este acum muzeu. Există o interdicţie din partea autorităţilor statului de a susţine slujbe musulmane aici. Însă mulţi turci doresc ca ea să redevină moschee.

O mulţime estimată la 3000 de islamici a protestat în faţa Catedralei sâmbătă împotriva legii din 1934 care interzice slujbele religioase aici. Credincioşii au strigat: „Sfărâmaţi lanţurile, lăsaţi Moscheea Hagia Sophia deschisă!” şi „Allah este mare”, apoi au îngenuncheat în rugăciune spre mirarea turiştilor.

„Ţinerea Moscheei Hagia Sophia închisă este o insultă la poporul turc de 75 de milioane de oameni. Ea simbolizează răul tratament al Occidentului” a spus Salih Turhan, preşedintele Asociaţiei Tineretului Anatolian, care a organizat evenimentul, în care bărbaţii şi femeile s-au rugat separat, conform tradiţiei.

3 thoughts on “Musulmanii turci cer transformarea catedralei Sfânta Sofia în moschee

  1. Eu stiam ca din contra, dupa caderea Constantinopolului, sultanul a lasat-o pe Sofia ca singura biserica crestina din Istanbul pentru supusii crestini.

  2. Dupa a fost transformata in moscheie si au fost construite cele 4 minarete ce sunt si astazi. Mai tarziu s-a interzis sa mai fie folosita ca moschee de dragul vestului crestin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *