Să terminăm odată cu Sergiu Nicolaescu

Biserica respectă libertatea individuală, dar rămâne fidelă propriei sale rânduieli cum este firesc.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE ne informează:

Pentru a păstra neştirbit renumele regretatului regizor Sergiu Nicolaescu în memoria poporului român, majoritar creştin ortodox, Arhiepiscopia Bucureştilor a făcut în cursul zilei de 3 ianuarie 2013 un apel către familia renumitului artist pentru ca el să fie înmormântat creştineşte. În acest sens, Biserica s-a oferit să acopere cheltuielile de înmormântare a regizorului Sergiu Nicolaescu pentru ca mormântul său să devină loc de omagiere pentru numeroşii admiratori care i-au apreciat filmele de excepţie realizate de-a lungul unei cariere prodigioase. Cu toate acestea, familia domnului Sergiu Nicolaescu a ales să respecte dorinţa lui testamentară de a fi incinerat (ars la crematoriu).

Biserica Ortodoxă Română respinge practica necreştină a incinerării, deorece aceasta este contrară credinţei ortodoxe bimilenare pe care se întemeiază hotărârile Sfântului Sinod din anii 1928, 1933 şi din 5 iulie 2012.

Întrucât Biserica Ortodoxă are numai servicii religioase pentru înmormântare (punere în mormânt), ea nu poate asigura funerariile religioase pentru cei care sunt incineraţi.

6 thoughts on “Să terminăm odată cu Sergiu Nicolaescu

 1. Si cu asta crezi ca ai terminat „odotă” cu Sergiu? Din cate am vazut zilele astea in media, cred ca esti singurul care a luat apararea BOR, care a iesit total sifonata din situatie… Spune-mi si mie te rog: ti se pare normal ca biserica sa acorde dispensa pentru a se face slujba la inmormantarea unei sinicigase, dar nu poate face acelasi lucru in cazul unui incinerat, mai ales ca publicul o cerea?

 2. „Biserica Ortodoxă are numai servicii religioase pentru înmormântare (punere în mormânt), ea nu poate asigura funerariile religioase pentru cei care sunt incineraţi” – asta inseamna ca BOR functioneaza dupa reguli invechite si depasite?

  Sau s-a ales numai varianta cea mai avantajoasa pentru BOR din punct de vedere venit? 😉

 3. Nu chiar, Pai doar nu-i dai bani preotului sa sape groapa. Ii dai sa faca slujba de inmormantare. Daca are fi vorba de bani, ar accepta sa faca slujba si cand pune oala cu cenusa in pamant. Deci este fix invers. Nedorind sa faca slujbe pentru cei incinerati, practic preotii nu castiga bani, pierd.

  BOR este veche, dar nu invechita. Punerea in mormant tine atat de traditia crestina cat si de invatatura ei. Din pamant suntem si in pamant ne intoarcem.

 4. Depinde cum privesti lucrurile! Pierd unul-doi care vor fi fost incinerati, iar pe restul (care vad ca nu se pot pune cu BORul) ii suprataxez! Adica castig la volum! 😉

  Care ar fi diferenta intre a putrezi si arde? 😮

 5. @ MrSport.ro : Poate n-am fost clar, dar daca BOR vroia bani le facea slujba si celor incinerati. Nedorind sa le faca slujba, pierde banii lor. Plus nu interzice nimic. Fiecare face ce crede si cum crede, dar trebuie sa fie constienti de ce aduc aceste alegeri.

  Pana la urma, zicand o prostie, crestinismul este un club. Vrei sa te spui regulilor lui, esti in club, nu vrei, mergi in alt club sau fa-ti clubul tau unde cerintele tale sunt acceptate. E ca si cum, fiind de sport, ti se zice ca pe terenul sintetic nu ai voie decat in ghete de fotbal si tu zici, pai de ce nu mi se da o dispensa? Nu vrei sa-ti pui bocanci, joaca in pantofi unde vrei tu, dar pe terenul nostru nu intri. Asa e si cu incinerarea.

  Incinerarea este o practica pagana, e firesc sa fie respinsa de crestini. Este in postare un link.

  @ Humphrey Blog’Art : Cei din media sunt … idioti sau perfizi si rascolesc rahatul sa faca zarva. Si fireste, nu se pricep la nimic, dar cred ca le stiu pe toate. Orice ziar serios ar trebui sa aibe un departament pentru subiectele religioase format din teologi. Cum la departamentul pentru sub, juridice ar trebui sa fie ziaristi cu ceva trecut in drept. Din pacate nu sunt. Sinucigasul nu are parte de slujba inmormantarii. Dar sunt lucruri complet diferite.

  Sper ca nu ajungi sa-mi spui si aia (auzita la Antena3 si-mi faceam cruci cu ambele maini): pai unu care e ars intr-un incendiu si nu mai ramane nimic din el, de ce i se face slujba?

  In gandul meu era doar: Fa, esti idioata? Ala nu e un act constient, nu si-a dorit sa fie incinerat. Tot una e sa fii omorat de un criminal si sa te omori singur?

  Lasa ca o sa ne vedem la o cafea si abordam subiectul mai pe larg.

  ___________________________________________

  Imi cer scuze pentru limbajul colorat si ca sa ma revansez, uite o gluma funny citita pe fb:

  Patriarhul Daniel: Şurubelniţele în cruce vor putea fi cumpărate doar de la biserici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *