Primaria si Consiliul Judetean Tulcea nu dau bani pentru Catedrala Mantuirii Neamului

Reprezentantii BOR au cerut ambelor institutii bani pentru cea mai impunatoare constructie bisericeasca din sud-estul Europei. Nici mai mult, nici mai putin de 15 miliarde lei vechi.

Nici primaria si nici CJ Tulcea nu au dat insa curs solicitarii.

Mai exact, Patriarhul a solicitat Primariei Tulcea 5 miliarde lei vechi si diferenta Consiliului Judetean Tulcea.

In bugetul pe 2014 CJ Tulcea a alocat cultelot 9 miliarde lei vechi, insa doar pentru parohiile din judet. 😀

lucrarile-la-catedrala-mantuirii-neamului

Posted from WordPress for Windows Phone

8 thoughts on “Primaria si Consiliul Judetean Tulcea nu dau bani pentru Catedrala Mantuirii Neamului

 1. Intr-un fel mi se pare corect sa finantezi cladirile monumente istorice si bisericile din parohia ta (vorba vine) decat sa trimiti bani la centru. Ca totusi, banii sunt din taxele locale, de ce sa fie directionati spre Bucuresti?

  Sinagoga de pe Babadag sigur a costat niste miliarde bune (renovarea, adica) si arata intr-un mare fel. Eu sunt curios cum e in interior, dar nu stiu daca este deschisa publicului. Apropo, stii ceva? Intreb pentru ca esti unul dintre fotografii pasionati din oras, sigur ti-a atras atentia. Ca ma gandesc, pentru ce au renovat-o daca nu sa fie vizitata … ca doar nu pentru cei ~12 evrei care mai sunt in Tulcea dupa ultimul recensamant. Chiar as vrea sa merg.

  Si moscheea de la Spiru vreau si poate o sa trec prin weekend sa intreb. Stiu ca se poate vizita si e deschisa in unele zile.

 2. Despre Sinagogă: chiar și dacă mai sunt 12 evrei prin oraș tot nu pot oficia activități pe acolo pentru că le trebuie minim 1 rabin și minim 10 bărbați… ceea ce am înțeles că nu mai au…

  Renovatul ei… aici detalii http://www.obiectivtulcea.ro/daca-ritmul-finantarii-se-pastreaza-sinagoga-din-tulcea-este-ca-noua-in-primavara-viitoare.html

  N-am idee sub ce regim funcționează o sinagogă dar sigur știu că dacă ar deschide-o publicului larg ar avea numai de câștigat… o treci în regim de muzeu și ”poftiți pe la noi, e 5 lei biletul, 10 lei poza” 🙂

 3. Cât despre mârlănia încercată de BOR, numai cuvinte de bine… Atât timp cât tu, ca insituție, până la urmă, ești scutită de impozite, atât timp cât anual ai buget alocat din bani publici (și nu-i chiar mic) tot umbli cu cerșitul prin toată țara pentru o tâmpenie de ciment / marmură / foiță de aur disponibilă doar în capitală mi se pare de prost gust, dacă nu mai grav… ”Nu vă mai satură Dumnezeu” merge de minune aici.

  Pe plan local, sigur, să se re-investească în lăcașele de cult din zonă, unde oamenii au un beneficiu (pe cât posibil se poate numi așa 🙂 ) direct / facil. Dar, atenție, lăcaș de cult nu se traduce automat în ”biserică ortodoxă” și atât 🙂 Mai sunt și alte culte și religii prin zonă… Moscheea stă să cadă (sau cel puțin așa arată din exterior), biserica catolică la fel… și tot așa…

 4. pai da, cum ziceam, sinagoga. dar 10 lei sa faci poze? cam mult … adica de banii astia sa-mi ofere un show ce ar merita pozat, gen o circumcizie sau ceva 😀

  BOR primeste 0.4% din PIB. nu zic ca e putin, dar cei mai multi se duc spre reconditionarea monumentelor istorice sau asa am inteles eu. cum de ex catedrala din tulcea este intr-o renovare capitala de niste ani buni. si bani buni. faptul ca apar constant biserici noi e o dovada a banilor veniti din donatii care nu-s putini deloc. aia de la buget sunt un desert cum ar veni sau bomboana de pe coliva, daca vrem sa pastram tema. nici nu mai stiu de ce tot cer de la primarii cand toate bisericile au „datoria” de a constribui lunar (parca) o suma deloc mica.

  inteleg ideea ca toate capitalele europene au niste catedrala uriase, dar asta sa fie prioritatea acum? ce-i drept, la noi o sa fie plina spre deosebire de ale lor care-s muzee.

 5. Iuda se plângea că s-a risipit mirul pentru ungerea lui Iisus, iar cu banii de pe acel mir se puteau ajuta săracii. Aşa-i şi azi cu “iudele” care tună şi fulgeră împotriva construirii catedralei. Nu de săraci le pasă, ci ura împotriva Bisericii Ortodoxe îi animă.

 6. Ceva de genu, dar imediat se lauda cu ce catedrale viziteaza in apus. Ce nu spun ca alea sunt goale pe cand ale noastre vor fi mereu pline.

 7. Cladirea aia o sa fie mai inalta ca parlamentul sau nu vad eu bine?

  O sa se simta patriarhul ca la Vatican, cu piateta aia, trebuie modificata fatada sa bage balcon deschis pentru camere de luat vederi, microfon si piedestal. 😆

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *