Un pelerin rus pe muntele Athos

Oriunde te-ai afla, nu are cum să nu-ți sară în ochi un grup de 6 militari ruși. Sigur că-mi imaginam că sunt mari, dar nu credeam că-s atât de mari.  Și mai mult, nu are cum să nu-ți sară în ochi atunci când unul poartă o icoană pe piept timp de mai multe zile.*

Sigur, nici restul nu ar fi trecut neobservați cu bandanele cu capete de mort pe cap, cu tatuajele ce începeau de pe ceafă, dar asta era vârful de lance.

Întrebându-le ghidul, am aflat că la ruși este un canon pentru foștii militari care au păcate grele și pentru a li se ierta păcatele și a arăta că pocăința lor este sinceră , ei poartă o icoană la gât chiar și ani de zile.

pelerin rus muntele athos

__________________________

*Icoana prinsă cu un fel de ham îl înfățișează pe Sfântului Cristofor („purtător de Hristos„). În majoritatea lucrărilor de artă sacrală se prezintă legenda cea mai populară în legătură cu el, anume episodul în care el ar fi purtat pe copilul Iisus pe spate la trecerea unui râu, de pe un mal pe celălalt. Cu fiecare pas făcut prin apă, Cristofor simțea pe umeri o greutate tot mai mare, încât se temea chiar să nu cadă în râu și să se înece amândoi. Copilul s-a prezentat ca fiind Iisus, iar greutatea mare a explicat-o prin greutatea lumii pe care o poartă pe umerii săi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *