Cum luptă uzbecii împotriva copiatului la un examen național? Lasă toată țara fără internet.

aparat-bruiaj-gsm-profesionalMetoda uzbecă de limitare a copiatului la examenele naționale este ceva mai radicală decât cea aplicată la noi unde s-au pus camere de filmat în săli … ei au oprit internetul și sms-urile între orele 8:30 – 13:30, fix când se dădea examenul de admitere la faculțăți.

Cum este vorba de viitorul țării, ceva în genu s-ar putea aplica și la noi. Și nu doar în timpul examenelor naționale sau de admitere, ci în tot cursul anului școlar. Eu zic doar de perimetrul școlilor, liceelor și universităților.

Încă nu înțeleg cum universitățile de la noi (cele pline de bani de la buget și taxe de școlarizare imense) nu-și permit să cumpăre dispozitive ce bruiază semnalul GSM. Așa, adio sms-uri și telefoane sunând în timpul cursurilor, Facebook și jocuri online ce le-ar distrage atenția, plus puțin spre deloc copiat în sesiune. Că mă întreb, ce nevoie au elevii de telefoane mobile cât sunt la școală? Și faza este că nici nu costă mult un așa dispozitiv, maxim 100euro. De câte să fie nevoie încât este o investiție prea mare pentru o unitate de învățământ?

Înțeleg de ce nu se pun în închisori – acolo gardienii își rotunjesc veniturile introducând telefoane mobile. 7.250 de telefoane mobile au fost descoperite în 2009 în închisorile din România. Cuvântul cheie este „descoperite”. Acum, în 2014, gardienii de la Penitenciarul Rahova găsesc în fiecare dimineaţă 10-12 telefoane mobile aruncate peste gard. Eu, cu mintea mea, cred că atâtea câte sunt aruncate zilnic sunt și introduse dimineața, altfel de unde s-ar tot arunca? Nu se vrea cumpărarea unui astfel de dispozitiv, altă explicație nu există.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *