7 Deadly Sins (2014– )

7 deadly sins tv showPrimele două episoade se găsesc deja pe net. Mai rămân 5 și se termină serialul? Aiurea!

L-am văzut ieri pe primul și a fost super. Gluttony, pe numele lui. În românește ar fi „Îmbuibarea” sau „Lăcomia pântecelui”.

Evagrius, un teolog din secolul al IV-lea, care pentru prima dată face o clasificare a păcatelor capitele, începe enumerarea cu primul păcat descris de cartea Genezei: lăcomia. Al doilea este desfrâul, care se naște din lăcomia în mâncare și mai ales în băutură. Lăcomia și desfrânarea, pentru a fi satisfăcute, au nevoie de bani, fap care duce la al treilea păcat capital: avariția, pofta de bani. Pofta de bani naște al patrulea păcat capital: invidia, tristețea care pune stăpânire pe om când vede că altul are mai mult. Invidia naște următorul păcat capital: mânia. Invidiosul, în neputința sa de a avea ce are altul sau cât are altul, explodează în accese de furie. Păcatele de până acum, în special necumpătarea și desfrâul, duc la epuizarea fizică și spirituală, de unde următorul păcat capital: lenea.

Cel care a săvârșit cele șașe păcate de mai sus își crează o falsă imagine în ochii altora, în care se complace: este al șaptele păcat capital: mândria.

Un autor din secolul al XVII-lea, într-o gravură renumită, reprezintă un om așezat comod într-o caleașcă luxoasă trasă de șapte animale diferite, reprezentand cele șapte păcate capitale: astfel vedem un păun, un porc, un țap, un măgar etc. Vizitiul de pe capra trăsurii este un pui de diavol care ține în mană șapte hățuri. În depărtare se vede o prăpastie uriașă din care ies flăcări de foc; este iadul spre care diavolul își îndreaptă animalele lovind cu biciul în ele, în timp ce omul din caleașcă stă liniștit, fără să-și dea seama încotro se îndreaptă.

Păcatele capitale se înving prin practicarea virtuților opuse; astfel mândria se învinge prin umilință; zgârcenia prin dărnicie; desfrâul prin castitate; mânia prin răbdare; lăcomia prin cumpătare; invidia prin iubire fraternă; lenea prin hărnicie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *