Ierarh erudit şi promotor al dialogului – Mitropolitul Nicolae Corneanu

IPS-Nicolae-CorneanuMitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, in varsta de 90 de ani, a murit, duminica noapte, la resedinta mitropolitana.

La Timisoara urmeaza 40 de zile de doliu, la finalul carora Adunarea Eparhiala va propune Sfantului Sinod numele celui care ii va urma lui IPS Nicolae in functia de mitropolit al Banatului.

Pe langa ca a fost un ierarh erudit, de laudat ca a recunoscut inca din 1990 ca a colaborat cu Securitatea.

Din pacate, «am fost colaborator al politiei politice comuniste» nu din ianuarie 1950, ci din toamna anului 1948, cand am fost arestat pe motivul de a fi adapostit un asa-zis «fugar» stabilit in Germania si venit in tara pentru a-si revedea familia. Eliberat, s-a crezut ca voi mai fi vizitat de alti «fugari», care astfel ar fi fost si ei prinsi. Obligat a purta legaturi cu cei care ma vizitau, am trecut din mana in mana, de la Siguranta, apoi de la Securitate, care imi cereau note scrise si informatii, pana la Revolutia din Decembrie 1989. Acceptarea acestei grele situatii mi-a macinat tot timpul constiinta si de aceea imediat dupa Revolutie am facut declaratii publice incepand cu ianuarie 1990. Asadar, n-am ce contesta, decat a repeta mereu parerea de rau pentru cele impuse si acceptate.

A trebuit sa fac fata unei situatii dificile, dar m-am straduit si cred ca Dumnezeu m-a ajutat ca sa nu fac rau nimanui. E adevarat ca constiinta mi-a ramas incarcata din cauza acestei legaturi pe care am avut-o, fara voia mea, cu Securitatea

din scrisoarea trimisa catre CNSAS

Ca promotor a dialogului, in 2008, in cadrul ceremoniei de sfintire a Bisericii greco-catolice ”Sfanta Maria Regina Pacii si a Unitatii”, IPS Nicolae a plecat din mijlocul credinciosilor si a urcat la altar, cerand permisiunea de a se impartasi. Astfel, Excelenta sa monseniorul Francisco-Javier Lozano, Nuntiul Apostolic in Romania, conform traditiei, i-a dat lui IPS Nicolae Sfantul Trup, dupa care i-a fost inmanat potirul cu Sangele Domnului, mitropolitul impartasindu-se singur.

Aceasta situatie a determinat protestul Patriarhiei Ruse, prin vocea mitropolitul Kirill, solicitand Bisericii Ortodoxe Romane ”sa exprime un punct de vedere in legatura cu acest eveniment”. De asemenea, mari duhovnici si calugari de la Muntele Athos au protestat, solicitand caterisirea lui IPS Nicolae Corneanu.

In iulie 2008, Sfantul Sinod a decis sa nu ii sanctioneze, decizia fiind luata prin vot.

Sfantul Sinod a dezaprobat gestul necanonic al ierarhului care a produs tulburare in Biserica, dar a luat act de regretul si pocainta acestuia pe care le-am primit ca prim semn de indreptare.

decizia Sfantului Sinod

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *