Eroare Emission Workshop – cauze și remediere

Mesajul Emission Workshop ce apare pe Maxi-DOT este însoțit de cele mai multe de aprinderea becului/martorului „check engine”.

În primul rând, nu-i motiv de panică, iar cauzele nu-s atât de multe și variate încât să le dea de bătaie mecanicilor și portofelului șoferului.

1. Dacă mașina are un ralanti variabil, pierderi de putere, creșteri de consum și fum în exces, atunci este defectă/înfundată valva EGR. Cum s-a întâmplat asta? Păi funinginea de pe retur evacuare și vaporii de ulei de pe ventilația pozitivă băii de ulei formează un amestec vâscos care împiedică supapa EGR să se mai miște.

Un combustibil de calitate, schimbat mai sus în turații și un drum extraurban lunar mai sportiv poate preveni această problemă.

Un EGR blocat face ca mașina să nu mai tragă, iar curățarea valvei este soluția. Poate fi făcută chiar și în parcare pentru că există soluții spray în comerț la 30 lei, dar una făcută temeinic la orice service nu este atât de scumpă … 50 – 70 lei.

Un EGR defect face ca pornirea la rece să se facă mai greu, eventual nu pornește deloc, apoi zgomot sacadat, tremurat la accelerație, motor fierbinte, ventilator racire în funcțiune mult timp și mult fum negru.

Prețul unei valve noi EGR variază între 300 – 450 lei.

Pentru a dispărea eroare din bord, uneori va merge prin turarea motorulu până în zona roșie (pe loc sau în mers într-o treapta mică) pentru câteva secunde bune, apoi scoaterea cheii din contact și pornirea din nou. La așa accelerari va ieși fum negru, semn că funcționează curățarea. Rezolvarea este una provizorie și inevitabil mesajul va reapărea în 2 – 3 săptămâni.

2. Dacă mașina se comportă normal, dar mesajul reapare când și când, atunci senzorul de temperatura al lichidului de răcire este defect.

Unul nou costă în jur de 30 lei, iar montarea lui nu ar trebui să dureze mai mult de 10 min chiar și la cel mai stângaci mecanic.

Senzorul de temperatura al lichidului de racire

Un tester auto va spune imediat care dintre cele două vă face probleme.

4 thoughts on “Eroare Emission Workshop – cauze și remediere

 1. Buna am si eu un touran motor de2.0 si mi sa aprins si mie motorasul impreuna cu mesajul emissions workshop am curatat egr- ul am schimbat si senzorul de temp( cel cu doi pini) dar mesajul a reaparut ce poate fi,tin sa mentionez ca masina trage bine nu scoate fum si porneste usor

 2. EGR-ul curatat nu rezolva problema daca supapa la el este sparta. 200-300 lei este un EGR nou si bun, dar sunt si mai ieftine pe piata.

  Luata pe ghicite problema este greu de descoperit, face-ti un test si va spune fix problema de unde vine si codul

 3. Salutare Ionuț.am și eu o problema asemănătoare la un venit bora 1.9tdi axr in primul rand pornirea la a doua cheie la sfert ,la prima cheie se chinuie cam 5sec apoi pornește și îmi scoate fum alb,apoi îmi dă emission workshop .daca martorul e aprins am limp mode pedala la fund și 3k turații și nu creste .e posibil sa fie de la turbo?am un zgomot ciudat și nu apuc să mă duc la mecanic cum as putea depista ce problema ar avea turbo daca e de la turbo?îți mulțumesc anticipat de răspuns.

 4. Fumul alb
  La pornirea şi funcţionarea motorului rece, prezenţa fumului alb nu este alarmantă. Dacă aceasta persistă şi cu motorul cald, trebuie să ne îngrijorăm. Vom verifica prima dată nivelul lichidului de răcire în vasul de expansiune şi aspectul (culoarea sa, care poate deveni maronie sau cărămizie), deoarece, în aceste cazuri, este vorba de deteriorarea calităţii acestuia prin garnitura de chiulasă care şi-apierdut etanşeitatea. 

  Dacă aspectul lichidului de răcire nu s-a schimbat şi cantitatea care lipseşte din vasul de expansiune este mai mică de 0,5 litri, putem să-l completăm cu lichid de răcire de rezervă, cu aceeaşi densitate şi să ne continuăm deplasarea până la primul atelier service. Dacă aspectul s-a modificat, devenind cărămiziu şi spumant, înseamnă că garnitura de chiulasă a cedat.

  Nu mai avem voie să plecăm decât tractaţi până la atelierul service, căci riscăm să gripăm motorul. Fumul alb mai poate apărea brusc, pe timpul deplasării, direct de sub capotă. Este un semn că au loc scurgeri de lichid de răcire direct pe motorul încins, datorate neetanşării unei conducte de legătură.

  O conductă fisurată pe o porţiune mică poate fi remediată pe loc, cu ajutorul unei benzi adezive  aplicate şi strânse bine cu un colier peste locul fisurii. Apoi trebuie să completăm nivelul lichidului de răcire, pentru a ajunge la un atelier de reparaţii şi a executa corect remedierea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *