Despre „dezlegarea cununiilor”

În cărţile de cult ortodoxe nu există nici un fel de slujbă de „dezlegare a cununiei”, totul e minciună, iar o astfel de „legare” şi, respectiv „dezlegare a cununiei” pur şi simplu nu există!

Cei care inventează acestea sunt nişte escroci mincinoși care fac bani pe seama unor persoane naive şi dezorientate, fără să le apropie în mod corect şi real de Hristos şi Biserica Lui.

Și totuși, de unde a pornit această expresie?

Păi în trecut, la slujba Cununiei, coronițele/cununile mirilor erau împletite din flori. Acestea erau lăsate pe capetele mirilor după ieşirea din biserică şi, pe toată durata săptămânii „de miere” (transformată mai târziu de occidentali în „lună de miere”), cununile mirilor stăteau agăţate de uşa camerei nupţiale, iar în opta zi mirii le puneau iarăşi pe cap şi veneau cu ele la biserică. Uneori, pentru a fixa mai bine cununa/coroniţa miresei, aceasta era împletită în părul ei, iar preotul trebuia să-i „dezlege cununa/cununia”. Molitfelnicul are şi rugăciuni speciale la scoaterea cununilor, care în prezent se citesc spre sfârşitul slujbei Cununiei, iar pentru a opta zi au fost alcătuite alte rugăciuni, care nu mai au legătură cu scoaterea cununilor.

Deci, n-ar strica să ignorăm invențiile băbești ce nu au legătură cu învățăra lui Hristos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *