Liturghia după „Constituţiile Apostolice” (sec. IV)

Total întâmplător am dat peste un clip cu săvârşirea acestei Liturghii (în unele aspecte nereuşită) în care s-a încercat imitarea vechii liturghii după „Consituţiile Apostolice” (sfârşitul sec. IV), chiar dacă “ortodoxia” ei este discutabilă.

În timpul parcurgerii montajului de 14 min se poate remarca o „asemănare izbitoare” cu ritul latin şi acest lucru nu trebuie să mire dacă ţinem cont de faptul că la Conciliul II Vatican ritul roman a revenit la unele elemente vechi sau chiar foarte vechi.

Două, trei chestii sar în edivență.

Slujba se face cu faţa spre apus în timp ce acum în Biserica Ortodoxă se face cu faţa către răsarit. În general se presupune că în ritul alexandrin şi cel latin, slujitorul stătea cu faţa către credincioşi, adică cu spatele spre răsărit, iar în cel antiohian (generalizat în Bizanţ şi nu numai), slujitorul stătea cu spatele spre popor şi cu faţa spre răsărit. Deci cum acest episcop a slujit Liturghia după „Tradiţia Apostolică” este îndreptăţit să stea „ca latinii”.

Perfect normal ca preotul să dea Sfântul Trup în mână fiecăruia, dar Potirul trebuia să fie ţinut de diacon şi împărtăşirea cu Sfântul Sânge nu se făcea nicidecum cu linguriţa, ci sorbind (o singură dată) din Potir. Linguriţa a apărut la mai multe secole după aceea.

sursa: teologie.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *