Județul Tulcea – rezultate la examenul de definitivat 2015

Înainte de toate, câteva detalii despre primul grad în învățământ – Definitivatul.

Este un examen obligatoriu ce se va da în primii 5 ani de când cadrul didactiv a început munca la catedră. El se poate da doar de 3 ori în această perioadă, iar pentru a-l promova este nevoie de minim 8 la examenul scris.

Pentru a putea ajunge la acest examen este nevoie ca media la cele două inspecții speciale la clasă desfășurate pe perioada anului școlar să fie minim 8. Inspectorul de specialitate este cel ce face aceste asistențe la ore.

Proba scrisă conține subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie și elemente de psihologia educației. Pentru evaluarea lucrărilor scrise și soluționarea contestațiilor s-au constituit 6 centre la nivel național.

Și am ajuns la examenul de definitivat Tulcea 2015

62 candidați înscriși
2 cereri de retragere
1 cu media notelor mai mică de 8 la inspecția de la clasă
________________________

59 candidați s-au calificat pentru proba scrisă

Și aici vine partea interesantă. Din cei 59 rămași, doar 34 au susținut examenul. Aproape jumătate, 25, sunt cei care după ce au văzut subiectele s-au retras de la examen, iar pe liste vor apărea ca neprezentați. De ce? Pentru că astfel nu li se anulează una dintre cele trei încercări și se gândesc că nici anul ăsta nu se vor face de râs cu note de 2 – 3.

Situația place tuturor, dar mai ales ministerului.

În județul Tulcea, din cei 34 rămași să se lupte cu subiectele, doar 13 au promovat examenul. Adică, procent de promovabilitate de 38%. Dar dacă erau luați în considerare și cei ce au fugit după ce au văzut subiectele, procentul ar fi căzut la 22%.

Revenind la rezultate, cea mai mare notă la examenul de definitivat din Tulcea 2015 a fost 9,15 – nota unei doamne profesor de Limba și literatura română. Și parcă singura notă de 9.

O singură dată l-am dat, nu mă așteptam la o notă prea grozavă, dar am luat 9.20. Cu toate că au fost momente când pragul 8 părea departe, nu mi-a trecut prin cap să ies de la examen. Ce rost avea, oricum o notă decentă tot aș fi luat și nu m-aș fi făcut de râs. Adică, pentru ce m-am mai înscris și dus la examen!? Plus, mai urât arată neprezentat (mai ales că toți din sistem știu despre ce este vorba, colegii adică) decât o notă de 6 – 7.

Cei retrași, în ochii mei, sunt cei de 2 și 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *