Românii trebuie să-i ceară lui Dumnezeu România înapoi; numai El ne poate ajuta

Părintele Constantin Necula a vorbit în cadrul unei emisiuni TSTV despre evenimentele desfășurate în ultimele zile, despre impresia cu care a rămas după întâlnirea cu manifestanții din Sibiu, dar și despre ce ar trebui să facă Biserica pentru a se apropia de tineri.

Unde a fost Biserica Ortodoxă atunci când s-au produs evenimentele de la Club Colectiv?  

”Crezi că folosește opiniei publice să spun că a fost în dispozitiv? Că preotul de la pompieri era acolo? Că preotul paroh, e drept, îmbrăcat în cămașă, era acolo? Crezi că a interesat pe cineva? În momentul acela, și acum cei care au făcut armata sau știu cum se procedează într-un eveniment de asemena gravitate, știu că în general acolo intră oameni care știu ce să fac. Orice gest făcut în plus poate dăuna grav și poate destabiliza situația”.

De ce nu e prezentă Biserica?

”Îți poți arăta compasiunea la televizor, poți juca o piesă de teatru la televizor, dar până la urmă cine măsoară compasiunea sau «necompasiunea» unor oameni. Cred că greșeala fundamentală pe care o facem ca biserică, e că nu comunicăm în timp util ceea ce facem. Pentru că până la urmă lângă acești oameni suferinzi care se află în spitale sunt preoții din spitale, care au fost acolo.

De câteva luni de zile ne tot spun unii ce trebuie să facem ca Biserică. Nu ne spun oamenii. Nu ne spun oamenii, pentru că ei știu foarte bine că facem bine. Nouă ni se spune de către o presă care știe foarte bine că rostește doar jumătate din adevăr. Nu cred în conspirații, cred în inducerea discursului în alte direcții”.

Politizarea Bisericii

”Toată lumea strigă vrem biserică, nu politică. Dacă nu vrem politică, atunci de ce transformăm biserica într-un partid? Nu eu am transformat-o într-un partid. Vorbesc niște oameni… Sincer, din ce am văzut aseară… Am văzut niște oameni care, real, nu că nu gândesc, dar nu aparțin nici un acestei încrengături care se numește Biserica Ortodoxă.

Din punctul meu de vedere, sunt de acord cu manifestările în spațiul public. Apreciez ce fac acești tineri, sper să nu li se confiște ceea ce fac, deși impresia mea este că deja erau alții la pupitru. Le respect opțiunea, dacă au dreptate, schimbăm. Unele lucruri cerute sunt chiar bizare”.

Impozitarea Bisericii

”Nu văd nimic nelalocul lui. Dar mi se pare așa un clișeu transformat în slogan care spune că Biserica nu plătește nciun ban statului român. Eu zic să se mai uite un pic. Sunt într-adevăr sume de bani care nu sunt plătite, dar sunt foarte transparecnt raportate fiscului, pe care se deduc niște impozite. Mi-aș dori foarte mult. Dar în condițiile unei fiscalități atît de transparente a Bisericii va trebui să vedem și aportul statului la ceea ce înseamnă Biserică. Calculul făcut pe bune, nu de mine, că n-am cifrele, este de 0,35 de bani pe an de cap de locuitor.  E un pic penibil”.

Despre catolici

”Eu personal voi fi rănit toată viața după momentul acesta. De exemplu, am constatat că am prieteni din partea catolică care mi-au aplaudat tot felul de zvonuri legate de Biserică și m-au rănit foarte tare. Eu nu mi-am permis niciodată în acești ani să mă leg de catolici, decât poate printr-o glumiță nesărată, dar asta e altceva. Dar să susții lucruri care nu te privesc. Ce treabă are un catolic dacă îmi dau sau nu jos patriarhul? Ai văzut vreun român pe stradă zicând jos cu Papa Benedict? Nu cred că e cazul”.

Despre rock

”S-a spus în permanență că Biserica are ceva cu rock-ul. Știți ce-a făcut Înaltul Andrei, anul, trecut, la Conferința Internațională de la Cluj, unde au fost șase mii de tineri și nimeni din presă n-a dat nimic. Nimic. 6000 de tineri! Dacă nu îi vezi, înseamnă că și tu ai o problemă ca media. Au mers la concert Holograf. Hai să fim serioși! (…) Nero a dat foc cetății și vina au purtat-o creștinii. Vezi ce experiență avem de 2000 de ani? Și acesta este un motiv care ne obligă să avem atitudinea asta”.

Despre hainele aurite ale prelaților

”Nu e aur. Sunt strălucitoare, tocmai pentru a impune, pentru a transmite în timpul acestui «spectacol liturgic» toată maiestatea care poate ieși din asta. Eu nu slujesc cu aur deloc. Unii comentează că am crucea asta prea mică și le spun «datorită unei guri mari, am o cruce mică»

Trebuie să înțelegeți că Biserica nu se va schimba așa doar de dragul tinerilor. Ea o face pentru că este un organism viu, își dă seama ce trebuie să facă, să îndrepte”.

Emisiunea poate fi vizionată aici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *