Saracia copiilor de bani gata

Atunci cand parintii nu au discernamant, o dreapta raportare la avutia materiala, pe care sa o transmita si copiilor, tanarul bogat va fi dispus sa cheltuiasca cu usurinta banii parintilor pentru a-si implini diverse pofte, iar copilul sarac va fi dispus poate sa fure cu usurinta bani, pentru a-si satisface, la randul sau, poftele sale.

Nu se ajunge la aceasta sau se ajunge mult mai greu, in acele cazuri in care parintii insotesc educatia copilului cu necesitatea dobandirii unei vieti virtuoase, din perspectiva moralei crestine.

Insa acest lucru este tot mai anevoios, deoarece parintii insisi, interesati de cum sa mareasca „hambarele lor”, precum bogatul din Scriptura, absorbiti de cariera sau afaceri, uita sau trec intr-un plan secund, atat relatia cu Dumnezeu, cat si pe cea cu copiii.

Fericirea lor consta in faptul ca pot implini copiilor, oricand, orice dorinta sau capriciu. Aceasta cale nu este insa una sanatoasa, fericirea aceasta fiind adesea, in timp, aducatoare de durere.

Acei parinti care nu stiu sa cheltuiasca cu folos averea nu ii pot invata nici pe copii cum sa o faca. Aceasta problema o semnala Sfantul Ioan Gura de Aur inca din vremea sa, atragandu-le atentia parintilor: „cum copiii cei mici adeseori se ranesc cand umbla cu cutite sau sabii, pentru ca nu stiu sa le foloseasca cum trebuie – de aceea mamele nici nu-i lasa sa puna mana pe ele – tot asa si tinerii cad in mari primejdii, cand primesc mostenire de averi si nu vor sa le intrebuinteze asa cum trebuie. Cu ele isi aduna povara de pacate. Din ele se nasc desfatarile, placerile rusinoase si nenumarate rele.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *