Sfinții șapte tineri din Efes – somnul de aproape 200 de ani

Sfinții șapte tineri din Efes, mai putin cunoscuți nouă, sunt sărbătoriți de Biserica Ortodoxă de două ori pe an, pe 22 octombrie și pe 4 august. Adesea, ei sunt întâlniți sub denumirea de „cei șapte adormiți”. Peștera celor Șapte Sfinți din Efes, așezată în Muntele Ohlonului, este identificată de tradiția creștină cu aceea în care și-a dat sufletul Sfânta Maria Magdalena.

Această întâmplare nu este mărturisită doar de Biserica Ortodoxă, ci ea apare în multe alte tradiții necreștine. Astfel, legenda celor șapte tineri din Efes este prezenta și în cultura islamică, fiind consemnată în Coran (sura 18, versetele 9-26). Ea mai este întâlnită și în alte sfere culturale diferite. Sunt foarte cunoscute legendele cu oameni care dorm în așteptarea unui eveniment*, sau care sunt găsiți dormind, după o perioadă foarte mare de timp. Aristotel vorbește și el de un astfel de somn îndelungat, la sarzi.

Cei șapte tineri au trăit la jumătatea secolului al III-lea, în cetatea Efes (actuala regiune Seljuk, vestul Turciei), frați creștini (Maximian, Malchus, Martinian, Dionisius, Ioan, Serapion și Constantin) și au fost zidiți de vii într-o grotă în timpul împăratului persecutor Deciu, fiind găsiți dormind acolo după două sute de ani. Ei s-ar fi trezit în anul 446 d.Hr, iar Malchus ar fi mers să cumpere pâine, plătind-o cu o monedă având chipul împăratului Deciu.

În urma unor săpături arheologice efectuate în anii 1927-1928, a fost scoasă la iveala o catacombă creștină, datând din secolele V-VI, lângă Muntele Ohlon (Muntele Pion) construită pe peștera celor șapte sfinți. Mai devreme de acest moment, în perioada cruciadelor, oase considerate ca aparținând celor șapte au fost transportate la Marseille, fiind până în ziua de astăzi cinstite în Biserica Saint Victoire.

____________________________________

*În jurul anului 446, în timpul domniei lui Teodosie cel Tânar, o erezie ce nega învierea morților, separa Biserica lui Hristos. Credinciosul împărat I-a cerut insistent lui Dumnezeu în rugăciune, să aiba grijă de creștinii lui. Astfel, ascultând rugăciunile lui, Domnul a rânduit minunea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *