Culegător de folclor!

barbutMotto: „Barbut” e un cuvânt urât însă banu` care ţi-l aduce îţi face viaţa dulce.

Astăzi învăţăm să jucăm barbut plus câteva expresii de jargou folosite în Joc şi culese de prin diferite zone ale oraşului (parcări şi scări de bloc).

Cuvântul „barbut”este utilizat de mare masă a celor care nu joacă, iar Jocul este perceput ca un simplu joc de noroc cu zaruri. În schimb baieţii îi spun „babaroase„, iar expresiile folosite pentru a invita pe cineva la Joc sunt: „Dăm o gheară!?” sau „Dăm o mână scurtă?!„.

Dintre cuvintele/expresiile folosite în timpul unui Joc amintim: nu întinde mâna la zar, şuşanu, la mai mare, două-n coadă, la pace, la mai mică, dublă, poşta 2 cu 2, brăila, jumi-juma, ce vine, cu ele în faţă, paran-coadă, paran-ciclist, cu linie, de 2 ori, ia-ţi un cal, ce-o pica, ce vrea zaru`, zar prost castigă, dă-le-aşa, dă-le bune, şan, parandărătelea, etc. Ca şi detaliu picant: 3 : 3 = limbă de şarpe.
Brăila” este un termen folosit în jocul de barbut pentru a desemna o sumă de bani pariată suplimentar, dar total deosebit de „Şan” care este tot o suma pariată suplimentar, dar mizată de către un jucator aflat „la masă”.

Deşi Jocul pare foarte simplu la prima vedere cuvintele/expresiile de mai sus fac ca totul să fie infinit mai complex; aşa se explică gălăgia prezentă la Joc; pentru că o singură expresie spusă şi neauzită poate schimba cu totul Jocul şi un bucuros câştigător poate deveni un trist pierzant în câteva clipe.

Regula de bază: Cel ce dă primul cu zarul stabileşte regula jocului.

Nu jucaţi barbut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *