Preoţi bănuiţi că vând lumânări de contrabandă!

Contrabandă nene!

Oficialii Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, împreuna cu oamenii legii, au început recent o acţiune de control pentru depistarea preoţilor parohi care utilizează şi vând în biserici lumânări produse de agenţi neautorizaţi, deşi au fost somaţi în repetate rânduri că nu pot utiliza lumânări din alte surse decât Centrul Eparhial şi Protopopiat.

În anul 2008, atelierul de lumânări al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia a avut o producţie în valoare de aproximativ 160.000 de lei. Cum lumânările au ramas pe stoc, e semn clar că preoţii au lumânări de altundeva.
Explicaţia ar fi aceea că preoţii preferă să ia marfa din altă parte, pentru că e mai ieftină. O lumânare „oficială” costă 0,20 lei şi se vinde în biserică la 0,30 lei, diferenţa rămânând ca „venit la parohie”. Dacă ei găsesc la preţ de producător lumânări mai puţin costisitoare, venitul parohiei e mai mare.

Cei vinovaţi de achiziţii „neortodoxe” vor suporta un canon din partea ierarhului, care poate merge până la trimiterea la mânăstire pe o perioadă de câteva săptămâni.

2 thoughts on “Preoţi bănuiţi că vând lumânări de contrabandă!

  1. Am citit recent „Chef la mânăstire” da Vasile Voiculescu. Mai râd şi acum, când îmi amintesc… Ăsta DA canon!

  2. Mi-a placut, dar ce se intampla atunci este si acum perfect valabil. Ospetele din sufrageria mai marelui manastirii pline de tot felul de trufandale oferite doamnelor `evlavioase` sunt in contrast maxim cu regimul alimentar strict al calugarilor de rand. Mira-m-as daca acum nu-i la fel! Vinul cel mai dulce, pestele cel mai proaspat, mielul cel mai tanar mai mult ca sigur sunt infulecate doar de catre episcopi si stareti, in schimb painea uscata, vinul oţetit si zeama de iarba sunt hrana obisnuita a calugarilor!

    Daca se intreaba cineva de unde stiu scriitorii si poetii astia asa de multe despre dedesubturile vietii monahale n-ar strica citit articolul din EVZ: Creangă şi Arghezi, rebelii Bisericii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *