Viitorul din bibliotecă!

În România sunt puţin peste 2600 de biblioteci publice!

Situaţia bibliotecilor nu poate arata altfel comparativ cu întreaga societatea românească, biblioteca fiind şi ea o expresie a întregii societăţi româneşti.
Potrivit Legii bibliotecilor … Biblioteca Publică asigură servicii tuturor; de la vârsta preşcolarilor până inclusiv vârsta a III a, fără nici o discriminare şi complet gratuit.

Procentul vizitatorilor bibliotecilor este de 11 – 12% din populaţia Românieia şi este un procent bun; în plus 70% dintre ei sunt elevi şi studenţi.
Şi când vă gândiţi că 70% sunt elevi şi studenţi abia atunci vă daţi seama ce presiune se pune pe aceştia şi pe viitorul ţării pentru că „În bibliotecă se vede viitorul ţării!”.
Tristul adevăr este că în bibliotecă nu vin decât copiii care n-au posibilităţi să-şi cumpere cărţi şi sunt foarte mulţi aceştia, nu vin copii de bani-gata, nu vin copii cu masini de lux ci vin copii care vor să înveţe carte!

Numărul cititorilor în biblioteca publică a crescut comparativ cu perioada comunistă când lectura publică n-avea nici o concurenţă în televiziuni, în presă sau internet şi era normal să fie un număr mare; acum a crescut dintr-un singur motiv: Nu mai au bani să-şi cumpere cărti!

Exista pofta de lectură iar lipsa banilor îi duce pe tineri acolo, lucru văzut în special în oraşele mici şi comune unde părinţii copiilor au lefuri mizere şi nu-şi permit să se apropie de o librărie.

Elevii pornesc de la nevoiile din bibliografia şcolară; îi obligă împrejurările să citească (ex: Baltagul) şi un elev care merge de 2 – 3 ori la bibliotecă va sări în cele din urmă şi peste bibliografia scolară şi automat va împrumuta şi alte carţi, devenind un „client” al bibliotecilor.

Datele au fost „culese” de la Florin Rotaru – dir. gen. Biblioteca Metropolitană, prezent fiind în cadrul emisiunii „Parte de carte” de la ProTv!

6 thoughts on “Viitorul din bibliotecă!

  1. ” Tristul adevăr este că în bibliotecă vin decât copiii care…”

    poate in biblioteca NU vin DECAT capiii care… Pentru ca DECAT se foloseste numai in constructii negative.

    Hai, nu e greu sa scriem corect. Altfel, va fi la fel de trist precum situatia bibliotecilor.
    Am ceva asteptari de la tine…

  2. Am o veste nasolă: a scăzut şi mai dramatic numărul cititorilor. De cărţi. Deşi a crescut numărul cumpărătorilor de ziare cu nişte cărţi în pungă. Vrei Twain? la pachet cu Cartianu.

  3. Buna asta cu `Cartianu`, e de retinut … dar stii ce e aiurea .. ca ei au un public tinta „educat, elevat, erudit” … si dau carti gen „Ion” .. pai cartea aia trebuia citit la 16 ani! Daca asa ceva dau la pachet cu ziarul si se cumpara totul devine f clar si inteleg de ce sunt sustinatori ai lui Basescu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *