Aromânii şi luna nouă!

Astăzi 14. mai. 2009 Luna este la cea mai mare depărtare de Terra; la 404.917 km.

Preocupat din toate timpurile de explicarea ştiinţifică a vieţii şi de influenţa pe care o exercită fenomenele astrale asupra lui, omul a ajuns la „cititul în stele” cu credinţa că astfel se putea cunoaşte viitorul.
Astrelor cereşti de foarte multe ori le-au fost atribuite puteri mistice şi au fost venerate ca zeităţi ce supraveghează lumea şi o menţin în echilibru.

Potrivit învăţăturii Sfintei Scripturi, acceptarea ideii că lumea şi omul sunt dependente de conjuctura în care se află astrele duce la idolatrie.
Privind la cer şi văzând soarele, luna, stelele şi toată oştirea cerului, să nu te laşi amăgit ca să te închini lor, nici să nu le slujeşti. (Deuteronom 4, 19)

La aromâni -Luna plină- se află în centrul cedinţelor şi practicilor magice.  La lună nouă este bine să loveşti în fier sau dacă vei semăna vei avea parte de o recoltă bună.

Dacă în familie există un copil care nu a văzut încă luna nouă, mama îi pune pe cap o pâine sau un colac, iar pe colac atâtea linguri câţi membri sunt în familie. Copilul trebuie să se întoarcă de trei ori în jurul său şi să spună:

„Lunâ, lunâ noauâ,
Ghini câtâ aroauâ,
Câtâ arinâ-n vali,
Punga ali tati.
Câtâ sprunâ n-casâ,
Ahâţ oamini pri measâ,
Tini ca mini,
Ş-io ca tini.”

La Vlaho Clisura pe lângă colacul de pe cap, copilul trebuie să aducă apă „mută” (să nu vorbească cu nimeni pe drum) în două vase în care se pun monezi de argint. În timp ce ia apa nu trebuie să privească luna. La întoarcerea în casă, toată familia mănâncă din colac.

One thought on “Aromânii şi luna nouă!

  1. Se observa trecerea de la +10 commenturi la postare la zero O … pai inca 2 – 3 zile si gata cu ele ca si traficu s-a redus cu 1/4 in 2 zile!

    Sa se vada cum ma sacrific de dragul comunitatii! Poate nu apar pe coperta urmatoarei reviste ca nu stiu ce fac :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *