Cumbuloi

Cuvântul -cumbuloi- este de origine greacă … komboloi sau kompoloi şi s-ar traduce în engleză „bead collection”, pe româneşte şirag de mărgele, exact ceea ce se vede şi cu ochiul liber. Cumbuloii sunt o parte a culturii moderne greaceşti şi sunt folosiţi pentru a te elibera de stresul cotidian şi, în general, pentru a trece timpul.

Aromânii / machidonii au adoptat cu drag cumbuloii pe care îi folosesc neîncetat la toate evenimentele festive: nunţi, isuseri, cumetrii, botezuri şi înmormântări.

Cumbuloii seamănă cu şiragul de mărgele folosite în timpul rugăciunii de către monahi , dar spre de metanii, cumbuloii, nu au nici o semnificaţie religioasă. Sunt doar un instrument de relaxare şi management al stresului.
În timpurile ăstea moderne cumbuloii sunt, de asemenea, utilizaţi de către persoanele care doresc să se lase de fumat.

Nu doar în Grecia sunt folosiţi cumbuloii … armenii au şiraguri de mărgele care au acelaşi scop ca şi komboloii greceşti şi sunt, de asemenea, de natură non-religiosă.

Cumbuloii pot fi manipulaţi în diverse moduri, iar pe scurt le-am putea împărţi în două categorii:
1. pentru uz indoor – adică în şoaptă. Numeri mărgelele precum fac călugării la rugăciune!
2. pentru uz outdoor – adică gălăgios.
Pentru că prima categorie e pentru bătrâni şi fete, atunci o să vă descriu câteva jocuri din a doua categorie.

Metoda este de a diviza margele în două grupuri. Un capăt va fi mai scurt şi cu mai puţine mărgele, iar la celălalt capăt vor fi restul mărgelelor. După împărţirea mărgelelor, cele 2 şnururi ale şiragului sunt poziţionate între degetul mijlociu şi indice (arătător). Se rotesc cele două grupuri de mărgele pe degete, astfel ele întâlnindu-se în palmă se lovesc şi produc zgomot. Acest lucru se repetă ritmic!

O altă metodă mai liniştitoare este aceea când tinem un cumbuloi în mană şi-l învărtim până acesta se înfăşoară complet pe degetul arătător!

10 thoughts on “Cumbuloi

 1. se vede ca nu esti grec. :-))
  ai fi avut in sange manevrarea margelelor.
  si apropo, culoarea steagului greciei e albastru deschis, nu bleu spalacit spre alb, dar in fine, apreciem stradania.
  eu am mereu bratari cu perlute, sufiecient de largi ca sa le folosesc pe post de κομπολόι atunci cand ma plictisesc.
  ps- vad ca ai deja unul, de ce ti-ar mai trebui altul?

 2. Am mai multe si mai vreau … pai am zis eu ca-s grec? Chiar si asa ma descurc onorabil …

  Vroiam sa-mi iei tu unul Ana din moment ce te lauzi ca esti in Grecia!

 3. Nu sunt asemanatoare cu cele folosite de musulmani? Din ce stiu eu, la ei chiar au semnificatie religioasa si pot fi catalogate drept obiecte aducatoare de noroc… Sunt folosite si ca antistress, cand de exemplu stai la coada sa-ti platesti impozitele.
  Si apropo, zi-mi si mie ce inseamna „bruta mea” ?

 4. Sa faca unul langa mine cu alea…nu stiu dar cred ca in maxim 10 de minute il strang de gat cu ele.
  Sper ca au indicatii: „a se folosi cand sunteti singur”.

 5. @ Dan: Pai oltenii oricum sunt mai aprigi la manie, dar eu zic ca te-ar relaxa si te-ar ajuta sa nu faci un infarct daca le tii in mana atunci cand iti bati: vecin/sefu/prieten/soacra/sotie/amanta

  @ TulceaFoto: era vorba de „Vruta mea” dar nu esti pe departe ca … `Iubirea mea` (e vorba de alintul libidinos dat prietenei/iubiteo/soacrei) e un bruta cu noi de cele mai multe ori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *