Moscopole

Moscopole (Voscopole – oraşul oierilor) a fost marea metropolă a vlahilor aromâni din sudul Albaniei de astăzi a cărei populaţie depăşea în epocă orice alt oraş, exceptând Stambulul şi Atena.

Moscople a fost locuit exclusiv de aromâni (peste 40.000 în anul 1750, 60.000 în 1788 – conform lui Pouqueville), având peste 12.000 de case şi 72 biserici. Către sfârşitul secolului al XVIII (1768), în Moscopole, existau numeroase corporaţii manufacturiere, instituţii comerciale şi bancare, numeroase şcoli comunitare. Exista de asemenea o tipografie unică în Balcani pe atunci, înfiinţată înainte de 1730, ba şi o Academie (Noua Academie – instituţie de învăţământ superior) datând şi aceasta din 1744, singura instituţie de învăţământ de acest grad din partea locului în vremea aceea, de tipul Academiilor Domneşti de la noi, din Valahia şi Moldova.
Se întelege însă că era vorba de şcoli în limba greacă, a bisericii oficiale ortodoxe de pe teritoriul fostului imperiu bizantin şi apoi otoman. Cum se ştie pe atunci, chiar la Academiile Domneşti din Moldova şi Ţara Românească (Valahia) limba de predare era tot greaca.

La tipografia din Moscopole însă, s-au tipărit şi cărţi (mai ales cărţi de cult bisericesc, dar şi de uz şcolar) în graiul aromân, dialect românesc local, cu litere greceşti – echivalent al scrierii chirilice româneşti din Ţările Româneşti – aşa cum mărturiseşte unul dintre iluminiştii aromâni ai timpului, învăţatul Ghorghe Roja în lucrarea sa în limba germană, din 1809, tradusă şi în româneşte în 1867 de aromânul Sergiu Hagiade, sub titlul: Cercetări despre Românii de dincolo de Dunăre.”  (Hristu Candroveanu „Carte de vacanţă pentru aromâni”, vol. II, pag. 3 – 7)

În anii 1760 şi 1790, oraşul a fost jefuit şi ars de Ali Pasa din Ianina şi de trupele de albanezi, determinând emigrarea populaţiei. Astăzi, Moscopole este un sat cu circa 1000 de locuitori.

Oraşul a fost distrus, prin atacuri succesive, de către albanezii musulmani. Cauzele distrugerii oraşului, au fost, conform consulului Franţei la Ianina, Pouqueville, turcii şi albanezii (“invidia şi fanatismul se uniră pentru a distruge opera înţelepciunii”. “Hoardele mahomedane de Daglii şi Coloniati au dat cele dintâi semnalul nenorocirilor, începând să jefuiască şi să asasineze caravanele care frecventau târgul din Voscopole. La rândul lor, beii din Muzachia, sub pretext de a ajuta pe supuşii necăjiţi ai Marelui Senior, puseră garnizoană în oraş şi, după zece ani de devastări, jafuri şi războaie, Voscopole dispăru de pe suprafaţa Albaniei.”); consulul Franţei la Salonic, Cousinéry, vedea aceeaşi autori (“În zilele noastre, oraşul Voscopole se îmbogăţise prin comerţul său cu Germania. Locuitorii clădiseră case foarte frumoase, dar un paşă din Albania, despre care mi s-a spus că era tatăl lui Ali Pasa din Ianina, atacând şi jefuind acest oraş, negustorii s-au împrăştiat”).

Distrugerea Moscopolei provoacă împrăştierea aromânilor, în special a familiilor înstărite, în marile centre ale Europei ca: Belgrad, Bucureşti, Viena, Veneţia, Budapesta, etc.

Atât prin acest exod cât şi prin legăturile comerciale ale comercianţilor aromâni, a fost favorizat contactul lor cu daco-românii şi, sub influenţa şcolii ardelene de orientare latinistă, şi aromânii încep să scrie cu caractere latine.
Emigraţia aromână din România descoperă asemănările frapante între aromână şi dacoromână şi, în rândurile coloniei aromâne din Bucureşti, interesul pentru organizarea unui învăţământ în româneşte pentru aromâni şi meglenoromâni creşte din zi în zi.

Ex: „Această biserică a Sfintei Treimi s-a întemeiat în 1785 pe timpul puternicului împărat Iosif II, regele Ungariei, şi s-a isprăvit în anul 1806, pe timpul puternicului împărat Francisc II, regele Ungariei, cu cheltuiala fraţilor valahi din Macedonia”.

7 thoughts on “Moscopole

 1. Se numeste -Lipsa de evenimente notabile in viata mea!- sau pe scurt … Lipsa de inspiratie! … n-aduc trafic, chiar deloc, sunt in moarte clinica si-l ajung din urma pe MJ!

 2. Foarte interesant. 2 lucruri as mai adauga:
  1- singurul oras mai mare decat Moscopole era Istambulul.
  2- O parte din locuitori au fondat orasul Korca, langa Moscopole, unde si astazi traieste o comunitate mare de albanezi

  Un aroman

 3. Stimate Domnule Puerava,
  F.interesante si f.corect tratate sunt problemele legate de Moscopole.
  Eu impreuna cu o echipa de cercetatori vom pleca in luna august in Albania.Unul din obiective va fi si Moscopole.Va rog mult daca puteti intra in legatura cu mine pe mail sau pe tel.0040723514486.Mail-ul adina_berciu2002@yahoo.com
  Doresc sa mai imi dati informatii privitoare la accesul la Moscopole si la Greavena.Soseaua este buna? o masina de teren poate ajunge cu bine la Moscopole sau la Greavena?
  Va multumesc si astept raspunsul Dvs.
  Adina Berciu

 4. Eu nu am vizitat acest minunat oras, dar din ce am inteles se organizeaza vizite, deci mai mult ca sigur exista o ruta de acces mai mult decat decenta!

  Vacanta placuta si spor la munca!

 5. Am vizitat anul trecut Moscopole, se poate ajunge cu o masina normala, nu trebuie masina de teren sau 4×4. Drumul este prost, neasfaltat – am facut peste 2h pe 30km de la Korce. Lucrau la drum – totusi ma indoiesc sa-l fi terminat de asfaltat.
  In schimb zona este superba. Exista si hoteluri in Moscopole – este zona turistica pentru albanezi.
  Nu stiu unde este Greavena – in schimb pot sa va recomand Shipska – se merge doar pe jos din Moscopole – din pacate nu am reusit sa ajung. Am inteles ca merita vizitat.
  Daca doriti mai multe informatii – va pot recomanda si o ghida la fata locului – este albaneza dar vorbeste engleza si italiana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *