Gospodarul gospodăriei!

Am o nelămurire şi cer ajutorul tău!

Care-i treaba cu becurile ecologice? Becurile ălea de arată ca elemenţii cloriferelor comuniste … un mic neon întortocheat!

În wc’ul meu albastru, am deasupra oglinzii o aplică din aia cu 2 becuri de le roteşti cum vrei tu. Problema a venit după montarea ei, când pe cutia era specificat clar (citez din memorie): Folosiţi maxim becuri de 50 că altfel iei foc şi tu şi casa.

2 becuri de 50 fac lumină cât să nu-ţi tai nasul când te bărbiereşti, adică insuficient! După vreo 3 – 4 săptămâni, timp în care am stat în praf pentru că atât a durat renovarea întregului apartament, nu mai puteam să stau nici o zi în plus pentru alte schimbări, renovări. Eu vroiam să se termine totul şi să dispară din viaţa mea toţi meşterii ce erau mai nepricepuţi ca mine, aşa că m-am dus la magazinul de unde am cumpărat aplicele în speranţa că poate există ceva, ca să fac cumva să fie bine.

Mi s-a recomandat să înlocuiesc becurile clasice cu cele ecologice de care am pomenit la început! Sunt de 50, dar luminează ca cele de 75 (cică) + faci economie la energie electrică. Era să uit, un bec Philips costă cât 20 din cele obişnuite.
Fac lumină, nu zic nu, dar e una făcută ca pentru a omorî vampirii. Este atât de albă încât în fiecare dimineata cand mă duc să fac şuşu am impresia că am murit şi am ajuns în rai!

De ce o aşa invenţie inutilă? Costă foarte mult şi refuz să cred că se amortizează investiţia, iar lumina e … de parcă un OZN ar încerca să aterizeze în încăperea ta!

Şi încă o chestie!

Stăteam la semafor (nu la ăla la care am trecut pe roşu şi unde scrie că intersecţia este supravegheată de camere bla bla .. rămân fără permis?) şi ascultam ceva la radio, un fel de spot publicitar. Nu ştiu ce radio, dar era ceva cu muzică agitată pentru tineri. Reclama suna în genul … Vecinul care atunci când dormi dă muzica la maxim, face găuri cu bormaşina în perete, ţipă, în sfârşit bla bla …

Sor-mea, stând în dreapta, foarte mândră îmi zice: Ce bine că la noi în scară nu e nici un vecin aşa!

Am stat şi m-am gândit … păi nu aveam, chiar toţi sunt tăcuţi precum nişte miei! Dar stai, noi suntem vecinii gălăgioşi. Noi ne certăm, noi ne uităm la filme cu sonorul tare ca să auzim toate efectele pirotehnice şi să trăim cum impresia că au loc lângă noi, etc.

Dragă prietene, dacă şi tu eşti mulţumit că ai vecini cuminţi, înseamnă că tu eşti gălăgiosul. În fiecare scară e unul de îi terorizează fonic pe toţi ceilalţi, dacă tu crezi că nu există, înseamnă ca eşti tu!

10 thoughts on “Gospodarul gospodăriei!

 1. n-ai cumparat tu ce becuri trebuie. 😉
  sunt si din acelea cu lumina foarte galbena, aidoma celor ne-economice.
  ca sa stii. mai cauta 🙂

 2. Citez: „Am stat şi m-am gândit … păi nu aveam, chiar toţi sunt tăcuţi precum nişte miei!” …. inseamna ca treaba cu vecinul PDL-ist si Mihaitza era la oha? 😀

 3. Cas stai linistit … sepoate si mai rau.. a cumparat maicamea nijte becuri ecologice de zici ca au efect xenon si..sun albastre 🙂

 4. Pai Mihaita a luat-o atunci, dar e o familie linistita cea din care face parte!

  Albastre? :)) Iar ochii tai ce culoare au? Rosii?

 5. nu stiu daca am memoria asa de buna, dar parca ai mai postat asta odata…. mi-a ramas in minte fraza de la sf…”dacă şi tu eşti mulţumit că ai vecini cuminţi, înseamnă că tu eşti gălăgiosul”. Deci ai mai postat asta ?

 6. Doar marketing.
  Un copil crescut de mic in lumina becurilor ecologice, este imposibil ca la 20 de ani sa nu poarte ochelari, dar poate asta este si ideea, prea se promoveaza atat de tare porcariile astea.

  Nu ma credeti, dar nu conteaza, am 5-6 ani de cand nu am schimbat, in toata casa, un bec din ala normal, pentru ca nu mi s-a ars niciunul, la toate am variatoare in loc de intrerupatoare, este aproape imposibil sa se arda, majoritatea becurilor se ardeau la aprindere.

  Am 5 becuri rezerva, am inteles ca le scot astea din comert, estimez ca ma vor tine pana in 2030, atunci vom avea case din sticla si nu mai avem nevoie de becuri 🙂

  Economia de energie?
  Doar astazi AC-ul meu consuma cat diferenta dintre becurile ecologice si economice.

  Restul e gargara, sute de hectare de padure sunt taiate zilnic in Romania si noi ne bucuram la lumina vaporilor de mercur crezant ca am scapat pamantul de la pieire.

 7. Nu cred, mi-as fi amintit! Eu zic ca-i prima data, dar poate ai citit altundeva fraza! Chiar nu stiu!

 8. Ehm, becurile ecologice (abia acu aflu ca le zice asa) chiar is faine. Lumina e destula cat sa ma multumeasca si pe mine, persoana vesnic nemultumita de intensitatea ei. Iar despre longevitate..jos palaria. Daca inainte cumparam becuri din 2 in 2 luni, acu pot sa ma laud ca nu le’am schimbat de vreo 3 ani. Nu stiu care’i treaba cu comsumul, dar mie mi’s simpatice din cauza duratei lungi de viata si ma declar ‘pro’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *