Exegeză biblică!

Recomandată cunoscătorilor!

Facerea (Geneza) Cap. 3, Versetul 21: „Apoi a făcut Domnul Dumnezeu lui Adam şi femeii lui îmbrăcăminte de piele şi i-a îmbrăcat.”

Nişte băieţi ar zice că îmbrăcămintea de piele pe care le-a făcut-o Dumnezeu primilor oameni, Adam şi Eva, nu ar fi ceea ce ni s-a exlicat nouă că ar însemna, adică haine.

Tot ei ar zice că o parte a vinei o poartă şi iconografia biblică prin propagarea acestei idei ce nu ar fi tocmai corectă. Mai mult ca sigur ne amintim imaginea celor doi pe când erau daţi afară din Grădina Raiului, iar pentru cei ce nu, iat-o!

Dacă nu am fost suficient de iscusit în a reda ceea ce am auzit la diverşi băieţi intelectuali, îmi cer scuze şi mai încerc odată.

– omul din starea primordială nu era perfect, dar tindea sper perfecţiune (corect zic eu), dar cică omul nu exista ca materie ci era spiritual (??)
– pentru că n-a ascultat de Dumnezeu, încălcându-i porunca, omul ca fiinţă spirituală a fost mărginit dându-i-se trup, astfel îngreunându-i calea de a atinge perfecţiunea (??)

După cum probabil ştie şi acceptă orice creştin moderat, indiferent de confesiune, crearea omului din Sfânta Scriptură (Biblia), nu trebuie înţeleasă ad literam din moment ce totul este metaforic. Nu contează atât din ce fruct a muşcat omul, ci contează că nu au ascultat de Dumnezeu! Contează pentru cineva dacă era măr sau pară?

Nu trebuie să uităm că prima cartea a Vechiului Testament, Facerea, a fost scrisă de Moise acum mai bine de 3000 de ani şi era adresată oamenilor din acea epocă. Omenirea şi în mod particular evreii din acele vremuri nu puteau înţelege lucrurile ce s-au petrecut la creaţie, astfel că adevărul a fost spus într-o formă facilă, uşor de înţeles pentru ei, adică printr-o poveste.

Dacă acum putem înţelege cu anevoie lucruri, îţi imaginezi cum ar fi fost atunci când specia umană nu avea erudiţia de astăzi, capacitatea intelectuală sau cunoştinţele filosofice, nimeni nu ar fi înţeles nimic şi, deci, este normal ca povestea să fie o parabolă a ceea ce s-a întâmplat.

Alt argument prezentat mie a fost:

– Dumnezeu l-a creat pe om în ziua a VI-a după Chipul Său. Chipul lui Dumnezeu în om înseamnă: gândire, sentiment şi vointă liberă, adică trăsăturile sufletului. Atunci de ce se spune că avea Adam trup? Menirea omului, adică scopul ultim al existenţei lui este asemănarea cu Dumnezeu, de ce omul să fi fost şi material?

Deci cum e? V-aş zice ce am citit eu, ce am învăţat şi cred că este adevărul, dar sunt curios să aud părerea ta!

Indiciu: Dacă primeşti ceva fără pic de muncă, te mai bucuri cu adevărat de el!?

P.S.  Eu am mai învăţat că: Înainte de a păcătui, trupul lui Adam şi al Evei, spun Sfinţii Părinţi, era un trup luminos, asemănător cu trupul lui Iisus, după ce a înviat din morţi. Abia după ce au păcătuit, trupul lor li s-a schimbat devenind muritor, slab, bolnăvicios, aşa cum este al nostru astăzi!

3 thoughts on “Exegeză biblică!

 1. Adam was but human–this explains it all. He did not want the apple for the apple’s sake, he wanted it only because it was forbidden. The mistake was in not forbidding the serpent; then he would have eaten the serpent.

  -Mark Twain

 2. Cam asa ceva 🙂 , dar eu eram curios sa stiu daca Adam in Rai era fiinta materiala, pentru ca expresia lui Dumnezeu dupa ce l-a gonit din Rai (îmbrăcăminte de piele şi i-a îmbrăcat) ar parea ca atunci i-a dat forma umana nu la creatie. Plus stim ca Raiul este un loc spiritual, o senzatie de bine, o comuniune, nu e un loc material … deci cum a fost? Adam era spiritual la creatia si pana sa cada in pacat?

 3. Ma cam depaseste problema dar eu nu cred ca era fiinta imateriala.

  E adevarat ca spiritul nu e functie de un anume tip de materie (substrat fizic).
  Adica poti sa ai acelasi ‘software’ ,sa zicem o poezie, scrisa pe bucata de hartie, scrisa cu creta pe o tabla de scoala, sau scrisa cu degetul pe o plaja de nisip in Mamaia. Adica poate fi orice tip ‘hardware’.
  Dar NU se poate fi spirit fara chiar nici un tip de hardware. Trebuie totdeauna sa existe materializat intr-o forma (sau alta) materiala.
  Nu exista spirit complet imaterial.

  Asa ca presupun ca Adam era cu forma umana asa cum il stim, si „haine de piele” inseamna doar imbracaminte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *