Peştişorul de aur!

E mare eveniment în Tulcea! Bine, nu ştiu sigur sigur, aşa că nu vă bazaţi pe cele spuse de mine … o să aflu mai multe zilele următoare, dar nu acum pentru că-mi e lene şi ruşine să întreb despre aşa ceva!

Ştiu că în perioada asta, până la Ziua Marinei (15 august), este un fel de festival în Tulcea la care participă tot felu de ansambluri de dansuri populare de prin toooată lumea. Cei mai de departe reprezentanţi fiind din ţara aia … cum îi zice … Bulgaria!

Oficial: Nişte zile, copii din toate colţurile ţării şi străinătate, dansează în costume tradiţionale pe faleză, în Piaţa Civică, adică oriunde e o scenă şi bătrâni dornici să-i privească.

Neoficial: Nişte zile, copii introvertiţi, fără prieteni şi care-şi caută semeni la fel de ciudaţi şi cu pasiuni ridicole (dansuri populare) vin în Tulcea unde se scălămbăie şi fac ca toate visele.

Avem aşa: Băieţi în colanţi care cică-s căluşari şi sar ca nişte apucaţi; lipovence şi rusoaice grase + rumene-n obraji şi cu beteală în păr; unguri ridicoli cu pălării de vânători; ţigani cu cămăşi roşii, pantaloni negri şi ciorapi albi ce dau cu palmele în podele; turci şi greci care sparg farfurii şi se tăvălesc pe jos în şalvari.

Adică stai! Sigur a început festivalul de mai multe zile, pentru că am tot văzut zilele astea grupuri de adolescenţi ce mergeau în şir, fiind mânaţi de diverşi neni spre puncte cheie din magicul oraş Tulcea. Parcă-mi şi imaginez ce zicea ghidul:

– Ne aflăm pe Str. Babadag. Pe dreapta este Mall’ul, iar pe stânga este Penitenciarul!
– Uuuuuu!
– În continuare un Hotel Rex, un alt Hotel, Banca Transilvania, BCR, BancPost … alte sedii de bănci, uite încă un Hotel, 3 biserici, Primăria, Prefectura!
– Câte multe, nene …
– Piaţa Civică, nişte parcuri fără iarba şi copaci ci doar cu pavaj pietonal, statuia cu Mircea … hotel, hotel, faleză, hotel!

Nu ştiu dacă am zis sau nu, dar festivalul se numeşte ‘Peştişorul de aur’, parcă … nici de nume nu-s sigur, ştiu că are o legătură cu Peştişorul, dar dacă nu e de aur, degeaba l-au mai organizat. Măcar acum în al 12 lea ceas să abuzeze de inspiraţia mea şi să-i schimbe numele în Peştişorul de aur! Doar numele ar fi suficient pentru a atrage alţi turişti … ce Mamaia, Peştişorul e în perioada asta fratele meu, hai la Tulcea!

Există de când mă ştiu festivalul ăsta. Pe vremea comuniştilor se făcea o paradă cu toate grupurile şi defilau prin oraş cu fanfară. Era ca la Olimpiade, fiecare grup avea un copil ce căra o pancardă/steag ca să ştim ce oraş/ţară reprezintă!

Acum festivalul s-a mai şucărit, unindu-se cu Festivalul Berii, adică faleza e plină de terase unde se bea bere la halbă şi se mănâncă mici. Destrăbălare totală! Golăneală! Ţigani ce vând chestii stălucitoare, unii de pictează pe faţă copiii la numai 10 lei, fotografi cu Polaroide, concerte cu trupe celebre şi fufe dezbrăcate, ce să mai … vis nu alta!

Vă invit în Tulcea, the land of …

0 thoughts on “Peştişorul de aur!

  1. Articolul asta mi-a lasat un gust amar.. rau de tot. Ar trebui sa invatam sa promovam TOT. In Europa si alte tari mai avansate decat noi, gasesti astfel de festivaluri la tot pasul. E un festival de educare, de socializare, de divertisment.. si in primul rand e un festival IN-TER-NA-TIO-NAL! Asta il face destul de important..pentru cultura ta generala.Poti invata sau afla multe despre cultura unor popoare prin dans, prin costumele populare. In primul rand, dansul te destinde si te face mai frumos si mai sanatos. Ce ai vrea sa se promoveze? Iti garantez ca nu numai batranii vin sa privesca…E o buna metoda de a atrage turisti la tulcea.. stii cat de ocupate sunt hotelurile(in care bate vantul mai mereu) in perioada asta? Ar fi bine, daca tot te apuci sa tii un blog.. sa scrii ceva interesant.. nu asa.. de dragul de a scie din plictiseala… ne apucam sa comentam, sa criticam.. fara sa avem habar de ce vorbim. In locul tau mi-ar fi rusine. Festivalul international de folclor al copiilor „Pestisorul de aur” are ca obiectiv, manifestarile culturale cu caracter international. Acest ferstival a incercat si a reusit de-a lungul anilor sa faca un dialog permanent intre copii, cadre didactice din tara si din dtrainatate. Un alt obiectiv urmarit de acest eveniment il reprezinta popularizarea zonelor romanesti in afara granitelor tarii. Ansamblurile au prilejul de a face schimb de experienta pe teme de folclor, dans, muzica, costumatie. Ai idee cat efort depun acesti copii pentru a invata dansurile? Cate sperante si-au pus in castigarea acestui trofeu? Cat de mult ii poate ajuta sa avanseze in cariera de dansatori? .. hm.. asta pentru ca un biet muritor sa aiba ce comenta pe un blog… frustrat ca nu mai are ce scrie.. si ca la el in oras e festival…Ar fi bine sa tragi o fuga sa vezi cat de frumos danseaza copii aia.. Ma intreb cat de bine stii tu sa dansezi romaneste. A.. stiu.. ai sa-mi zici, ca nu iti place si ca nu te intereseaza sa dansezi „romaneste” la diferite evenimente..

  2. deasta avem o asemenea tara si un asemena oras…ptr ca unii ca tine critica tot ce este in jurul ei pe un blog si uite asa majoritate isi fac o impresie proasta despre orasul nostru.bine ca avem pretentii in schimb nu miscam un deget sa schimbam ceva…sau poate miscam incercand sa ne denigram mediul …ptr ca la asta se pricepe toata lumea…vb aia…daca taceai filozof ramaneai

  3. Cert e ca nimeni nu zice ca am exagerat sau nu-i asa, ci ca de ce v-am (ne-am) dat in gat! :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *