Evenimentul zilei de ieri!

13 septembrie
1415 Armata cantoanelor elveţiene este înfrântă de către francezi la Marignano. Ulterior, elveţienii îmbrăţişează politica neutralităţii pentru că se săturaseră să facă toate armatele mişto de ei că şi-au luat-o până şi de la francezi.

14 septembrie
1812 Napoleon ocupă Moscova, însă o părăseşte în scurt timp. Pe drumul de întoarcere e ajuns din urmă de Kutuzov, care-i bate obrazul: “Bine, mă, nesimţitule, pleci aşa, fără să plăteşti întreţinerea?”.

15 septembrie
1916 Este folosit în luptă primul tanc din istorie. De fapt, tancul a ieşit pe poarta unităţii în 1914, însă abia în 1916 a reuşit să ajungă pe front.

16 septembrie
1498 Moare inchizitorul spaniol Thomas de Torquemada. A afirmat că are nevoie doar de zece minute pentru a face până şi o găină să recunoască tot, deci probabil absolvise şcoala de inchiziţie “Ion Cristoiu”.

17 septembrie
1939 Ruşii invadează Polonia, promiţând, totuşi, că e pentru ultima oară când mai participă la vreo împărţire a Poloniei. Surprinzător, ei se ţin de cuvânt, pentru că în următorii 50 de ani nu vor mai împărţi Polonia cu nimeni.

18 septembrie
96 Moare împăratul Domiţian. Cu doar câteva zile înainte de a muri, Domiţian i se plânsese, la o bere, şefului pretorienilor: “Băi frate, nevastă-mea o să mă bage-n pământ cu zile”. “E, mie-mi spui? Păi tu cu cine crezi că unelteşte pentru asasinarea ta?”.

19 septembrie
1870 Armata prusacă asediază Parisul, iar în Europa începe să circule următorul banc: “Din ce sunt formate periferiile Parisului? Din taberele militare ale duşmanului”. După patru luni de asediu al Parisului, prusacii dau dovadă de omenie şi permit evacuarea femeilor, copiilor şi a soldaţilor francezi

Ştiri prezentate de Daily Cotcodac!

2 thoughts on “Evenimentul zilei de ieri!

  1. Tare…! Tare de tot. :)) Insa faza cu „şi-au luat-o până şi de la francezi” nu sta in picioare. Francezi cu patru divizii au batut toata armata macaronarilor in 1940, cand dorea Mussolini sa isi ia Nisa inapoi de la acestia. Noroc cu amicul Ducelui, nenea Adolf, care se grabea catre Paris. Asa ca…elvetienii, saracii?

  2. Ca sa nu vorbim de Napoleon, dar s-a pus eticheta asta asupra campaniilor militare ale francezilor de-a lungul timpului si toti rad ca cica ei si-au luat-o de la toti … poate si pentru ca britanii se tot razboiau cu ei si erau taticii lor, nemtii au ocupat Franta, iar Adolf isi facea poze la celebrul turn!

    Asta ca sa nu mai vb de capabilitatile actuale ale armatei Frantei … probabil in lupta parte-n parte ar dovedi Moldova sau Insulele Feroe! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *