Cum aş reforma eu învăţământul!

Motto: Elevul român iubeşte televizorul, detestă sportul şi îl admiră pe Becali!

Învăţământul obligatoriu de 10 clase nu mi se pare cea mai strălucită idee. De ce să fie nevoie ca toată lumea să termine liceul? Întreb asta pentru până nu termina clasa a X a nu-i poţi sancţiona în nici un fel, iar la 16 ani copiii de acum numai ‘mici’ nu pot fi numiţi. Ajunşi în clasa a XI a, deşi majoritatea sunt analfabeţi nu se opresc aici şi nici nu-i opreşte nimeni, deşi ar trebui, ci cu chiu cu vai vor termina 12 clase deşi nu merită. Foarte puţini dintre ei sunt exmatriculaţi sau abandonează şcoala, iar dacă nu crezi asta întreabă pe cineva de are copii la liceu. Termină 12 clase şi nici mediocri nu pot fi numiţi! Se înscriu la Spiru Haret, Şaguna, Catemir şi uite aşa sunt absolvenţi de studii superioare … acum se mai întreabă cineva de ce e inflaţia asta de diplome la noi?

E normal ca un elev bun să fie nevoit să facă 2 facultăţi şi un master ca să fie luat în seama, asta din moment ce toţi prostii au o facultate! Ce vor ajunge cu facultatea lor de surdo-muţi? Vor aşeza conserve în rafturile de la Billa!

De ce a trebuit să-i facem pe toţi cu şcoală?

Legea învăţământului de Ionuţ Puerava:

Art. 1 – Învăţământul obligatoriu să se oprească la 8 clase. La terminarea lor se va da un examen … un fel de BAC mai mic … unde vor exista şi probe orale. ex: citit text la prima vedere, un dialog de bun simţ într-o limbă străină şi cunoştinţe IT.

Art. 2 – Învăţământul preuniversitar să fie în totalitate privat.

Directorul şcolii, adică administratorul ei, îşi va alege profesorii pe baza unui interviu sau examen, treaba lui … cert e că dacă vrei o şcoală cu rezultate o să cauţi profesori buni. Şcoală cu rezultate = elevi mulţi, elevi mulţi = taxe multe. Pentru elevii din familii speciale, Statul, prin Ministerul Educaţiei, le va plăti această taxă (un fel de bursă), dar dacă elevul nu dă randament îi este retras sprijinul financiar.

La abateri există amenzi, dar nu cred că se va ajunge acolo. Eu, ca viitor tată, să ştiu că plătesc o taxă şi al meu elev chiuleşte sau nu-l pasiunează şcoala, păi în secunda 2 îl trimit la cules porumb, doar nu o să investesc în el şi să culeg de pe urma lui spini şi pălămidă! Îl fac sportiv sau văd eu ce … nu toţi am primit aceleaşi daruri, de ce să-l chinui să-l fac intelectual? Îl chinui şi pe el şi pe mine!

Art. 3 – Liceele vor fi ‘multilateral dezvoltate’ … gata cu şcoli doar pe profil real, unam, tehnic şi de specialitate (militar, teologic etc).

Nu mă interesează că sunt clase doar de mate-info şi la aia se pricep, trebuie să mai ştie şi ei nişte stiluri arhitecturale, o poezie … să fie precum albinele ce zboare prin toate materiile şi din fiecare să ia câte puţin.

Art. 4 – Profesorii vor preda ce cred ei că este necesar şi cum cred ei că este potrivit, contează rezultatele obţinute de elevi.

Art. 5 – La terminarea ciclului preuniversitar se va susţine un examen on-line la nivel naţional, examen susţinut la câteva materii.

Pai dacă tot termini un liceu se presupune că deşi dai la Limba şi literatura română un examen, examen ce e de sinteză, ştii să tehnoredactezi, dacă nu … la spălat vase. Păi în anii ce vin fără cunoştinţe serioase de PC doar poliţist te mai poţi face.

Art. 6 – Admiterea la facultate va fi admitere nu concurs de dosare!

Legea mea este perfectibilă, aştept completări din partea voastră! Mulţumesc!

9 thoughts on “Cum aş reforma eu învăţământul!

  1. ma rog … unii ar trebui sa mai coboare din turnul de fildes si sa vada ca sunt doar vreo 2 licee si acolo doar la vreo 2 clase copii buni, adica material uman ok, in rest e jale. Sa spun eu ce licee sunt pe la noi prin oras? Ca scriu fetele „miau” indiferent de context? Ia mai arunca-ti ochii pe hi5`uri, facebook`uri si citeste niste commenturi si vb dupa! Ori coafeze sa se faca ori sa se duca la facultate? Ia zi-mi tu, sunt curios, cati merita sa termine liceul? 🙂

  2. Ba sa stii ca de la mate’info iesi stiind de toate. Eu, cel putin, asa am iesit. Si tot de la noi erau si asteptarile cele mai mari si ni se bagau pe gat mediile celor de la uman, desi singurul bai la profilul respectiv era latina. Poate’s eu un pic invidioasa, dar pe noi chiar ne frecau profii spre deosebire de tratamentul primit de fetele de la filologie, de exemplu. 😛

  3. La mulţi ani, Ionuţ! 😀
    Am eu nişte completări, dar aştept să ajung la putere ca să le pot duce la îndeplinire. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *