Arhanghelii Mihail şi Gavriil (Gabriel)

Arhanghel – este un cuvânt compus din Arche şi anghelos (Arche = „Conducător, Comandant, Cel mai mare, Cel mai înălţat”; anghelos = „Mesager, Sol, Înger”) şi se traduce prin „Comandantul îngerilor”, „Cel mai mare Mesager”. Cuvântul „arhanghel” apare doar de două ori în întreaga Biblie.

Arhanghelul Mihail (greacă Μιχαηλ, Mikhaēl, lat. Michael, arabă ميكائيل/ميكال, în trad. „Acela care este ca Dumnezeu” sau „Cine este cel care e ca Dumnezeu?”) este în tradiţia iudeo-creştină conducătorul oştirilor cereşti.

În Noul Testament, Arhanghelul Mihail, este menţionat de două ori, iar în întreaga Biblie de cinci ori:

1. Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul (cap. 12, v. 7): „Şi s-a făcut război în cer: Mihail şi îngerii lui au pornit război cu balaurul. Şi se războia şi balaurul şi îngerii lui.”

2. Epistola sobornicească a Sfântului Apostol Iuda (cap. 1, v. 9): „Dar Mihail Arhanghelul, când se împotrivea diavolului, certându-se cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să aducă judecată de hulă, ci a zis: Să te certe pe tine Domnul!”

Sfântul Arhanghel Mihail este cel mai adesea invocat pentru a păzi ţara de invazii inamice şi de războiul civil, precum şi pentru obţinerea biruinţei asupra duşmanilor pe câmpul de luptă. Tocmai din această cauză este reprezentat cel mai adesea în iconografia creştină luptându-se şi biruind un balaur. Mihail este adeseori înfăţişat cu aripi puternice, foarte mari, şi cu Sabia Dreptăţii, de un albastru strălucitor sau cu o sabie de foc, care arde, care radiază căldura şi strălucirea Luminii Divine.

În tradiţia islamică, Arhanghelul Mihail (numit Mikail), este înfăţişat având aripi verzi, din topaz, şi fiind acoperit din cap până în picioare cu fire de păr aurii, iar fiecare dintre firele sale de păr are câte un milion de feţe şi guri cu care, în milioane de dialecte, îi imploră iertare lui Dumnezeu.

Arhanghelul Gavriil (Gabriel) (lat. Sanctus Gabriel, arabă Jibrail, în trad. „Dumnezeu este puterea mea”. O altă traducere ar fi „Omul lui Dumnezeu”.)

Numele său este menţionat de patru ori în Biblie, niciodată însă ca „arhanghel”.  Motivul pentru care Gavriil este atât de mult cinstit în tradiţia Bisericii este însă rolul pe care l-a avut atât la Buna Vestire, precum şi cu alte ocazii în Noul Testament, deşi numele său nu apare explicit în text. Astfel, în Sfânta Evanghelie după Luca (cap. 1, v. 11-22), Arhanghelul Gavriil îi apare mai întâi lui Zaharia, tatăl Sfântul Ioan Botezătorul. Zaharia refuză mai întâi să creadă că el şi soţia lui, Elisabeta, care era „înaintată în zile” şi „stearpă”, vor avea un copil. Atunci, îngerul îi spune: „Eu sunt Gavriil, cel ce stă înaintea lui Dumnezeu. Şi am fost trimis să grăiesc către tine şi să-ţi binevestesc acestea” (Luca cap. 1, v. 19). Apoi îl pedepsește pe Zaharia să rămână mut până la naşterea copilului, pentru necredința lui.

Sfânta Tradiţie ne arată că Gavriil este cel care l-a inspirat pe profetul Moise să scrie Cartea Facerii.

Profetul Mahomed afirmă că Gabriel (Jibrail), cel cu 140 de perechi de aripi, i-ar fi dictat Coranul, vers cu vers. În tradiţia islamică, Gabriel este considerat a fi spiritul divin al adevărului.

2 thoughts on “Arhanghelii Mihail şi Gavriil (Gabriel)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *