Despre actualitate cu Nicolae Steinhardt!

Sunt 4 zile de când am citit pentru prima dată acest pasaj genial al lui Nicolae Steinhardt. L-am citit la Garcia Muerte – blog politic si de atitudine cetateneasca şi de atunci într-una citesc şi recitesc … descoperindu-mi-se de fiecare dată altceva.

Despre Garcia Muerte ar fi multe de spus, dar probabil o voi face pe larg atunci când voi povesti cum mi-am început activitatea de blogger, cert e că e bun de citit!

Cum îi spuneam şi lui, dintre toţi teologii români, de departe cel mai strălucit mi se pare mie pr. Nicolae Steinhardt. Nu vreau să ştirbesc cu nimic activitatea pr. Dumitru Stăniloae, dar este cu totul alt gen, plăcut şi el, dar nu într-atât încât să fie preferatul meu.

Acum citatul, că tot suntem în sezon!

Steinhardt pune în gura personajului real Manole, din „Jurnalul Fericirii”, descrierea celor trei mari probleme cu care se confruntă societaţile moderne:

invazia verticală a bar­barilor (expresia e a lui Rathenau), domnia proştilor, trădarea oamenilor cumsecade.

Primul: năvălesc nu barbarii din alte continente ci, de jos în sus, derbedeii. Barbarii aceştia preiau locurile de conducere.

Al doilea: au sosit – pur şi simplu, în sensul cel mai categoric – proştii şi inculţii la putere şi în ciuda tuturor legilor economice şi tuturor regulilor politice fac prostii, ca nişte ignoranţi ce se află.

Al treilea: în loc de a se împotrivi, oamenii cumsecade adoptă expectative binevoitoare, se fac că nu văd şi nu aud, pe scurt trădează. Nu-şi fac datoria. Imparţialii şi încrezătorii înregistrează şi tac. Sunt cei mai vinovaţi“.

Acum uimeşte-mă … este sau nu este?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *