Biserici creştine cu arhitectură ciudată!

Când spui biserică creştină, primul lucru care îţi vine în minte e o construcţie maiestuoasă, cu unul sau mai multe turnuri.

Chiar dacă bisericile sunt spaţii ale reculegerii, în care tradiţia şi stabilitatea ocupă un loc central, variaţiunile stilistice ale arhitecturii sacre lasă loc pentru construcţii stranii sau, uneori, de-a dreptul şocante.

Biserica lui Hallgrimur (Reykjavik, Islanda) este o biserică luterană înaltă de 74,3 m. Este unul dintre brandurile oraşului. Ridicarea ei a durat 38 de ani, din 1945 până în 1986. este unul dintre foartele rare exemple de construcţie de cult cu o arhitectură expresionistă. Are forma unei navete spaţiale.

Biserica deţine o orgă impresionantă, înaltă de  15 m şi grea de 25 de tone.

Clopotniţa, asezată în imensul turn atrage privirile tuturor pelerinilor ce îi păşesc pragul. Având opt etaje, turnul oferă vizitatorilor o privelişte impresionantă a oraşului şi a împrejurimilor. Urcarea în turn se face cu ajutorul unui lift.

Statuia din faţa bisericii este a lui Leif Erikson, un explorator islandez-norvegian, considerat şi drept primul european care a păşit pe pământul Americii de Nord.

Hallgrimur Peturson a fost un preot şi poet din secolul al XVII-lea.

Biserica Paraportiani (Grecia, Insula Mykonos) a fost construită pe locul uneia dintre porţile unui zid de piatră, între secolele XVI şi XVII. Arată ca o construcţie şlefuită grosolan în cretă. Este una dintre cele mai fotografiate biserici ortodoxe din lume.

De fapt Paraportiani reuneşte patru biserici cu patru stiluri arhitecturale: Bizantic, tradiţional, occidental şi autohton.

Stykkisholmurkitkja (Islanda, Stykkisholmur) impresionează prin forma futuristă, sugerând vag o navă spaţială strălucitor de albă. În interior există o pictură uriaşă cu Iisus şi Maria plutind pe cerul nopţii.

.

.

.

.

.

Biserica Notre Dame du Haut (Ronchamp, Franţa) aminteşte în acelaşi timp de cubismul şi primitivismul construcţiilor de la Stonehange a fost terminată în 1954 şi este creaţia marelui arhitect Le Corbusier.

Situată în estul Franţei, biserica este răspunsul specific la situl în care a fost amplasată, cu care se află într-o perfectă osmoză, fiind un omagiu adus comuniunii om-natură.

Biserica Ruzica (Serbia) este o mică capelă în Fortăreaţa Kalemegdan din Belgrad şi este extrem de reprezentativă pentru ceea ce se numeşte “trench art” – orice obiecte decorative făurite de soldaţi, civili, prizonieri etc., a căror fabricare este legată de un conflict armat sau de consecinţele acestuia.

Printre diversele artefacte, ies în evidenţă cele două candelabre confecţionate din tuburi de cartuşe, săbii, componente de tunuri şi alte piese de artilerie.

Catedrala Brasilia (Brazilia, Brasilia) este înzestrată cu un altar dăruit de Paapa Paul al VI-lea, construcţia a fost finalizată în 1970. Are o formă de hiperboloid (un mănunchi de hiperbole de beton legate în buchet).

Catedrala poartă numele Nossa Sennora Aparecida, după o popu­lară sărbătoare religioasă sud-americană.

Noua Bazilică din Aparecida (Brazilia) Pare a fi un complex hotelier ultramodern, însă e cea mai recent construită din cele două bazilici închinate Apariţiei Fecioarei Maria, în Aparecida, sfinţită chiar de fostul papă Paul al II-lea. Un lăcaş de cult de dimensiuni uriaşe, ce poate adăposti, simultan, 45.000 de credincioşi (fiind depăşit la acest capitol doar de edificiul-simbol al catolicismului, Bazilica Sf. Petru din Roma) şi în a cărui parcare – de aproape 300.000 de metri pătraţi – încap lejer 4.000 de autocare şi 6.000 de autoturisme. Pledoarie pro-domo sau nu, site-ul bisericii spune că, într-un an, aici au venit peste 6,5 milioane de pelerini.

Biserica Tuturor Sfinţilor (Cehia). Biserica din Sedlec e, cu siguranţă, una dintre cele mai stranii din lume, fiind “decorată” în întregime cu oseminte umane reale. Cum a fost posibil ? În 1278, parohul local a călătorit până în Palestina, aducând acasă o mostră de pământ de pe Golgota, pe care a împrăştiat-o în cimitirul din zonă. Fireşte, toţi au vrut apoi să-şi îngroape aici rudele. În secolul al XIV-lea, ciuma bubonică a făcut 30.000 de victime, ale căror rămăşiţe şi-au găsit adăpost tot la Sadlec.

În 1511, a fost ceat un osuar (care, din nefericire, a fost completat de-a lungul veacurilor), ce se află acum în subsolul capelei. La un moment dat, familia care stăpânea domeniul a angajat un sculptor pentru a face din toate acele oase nişte opere de artă …

4 thoughts on “Biserici creştine cu arhitectură ciudată!

  1. Asta e la noi, la ei n-am nici cea mai vaga idee cum ar putea fi, probabil e monument si cu statutul asta va ramane + o lege nu se aplica retroactiv, iar cand a fost `impodobita` biserica, mai mult ca sigur ca legea asta nu exista! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *