Decalogul locuinţelor ieftine din Constanţa!

1. Eu sunt primarul tău, care te-a scos din casa părinţilor şi-ţi dau un apartament ieftin!

Baron peste întinsul oraşului Constanţa, este nimeni altul decât excentricul primar Radu Mazăre. Faptele sale sunt cunoscute peste mări şi ţări, ba chiar şi peste oceane, până în îndepărtata Brazilie!

2. Să nu fii mai desfrânat decât primarul tău!

Deşi pare o poruncă ce poate fi încălcată de către oricine, chiar şi fără voie, să ştii că nu este usor şi accesibil oricui acest lucru. Scumpul primar are grijă să ridice zi de zi ştacheta, astfel fiind de-a dreptul imposibil să-i încalci porunca. Dimineaţa îl vezi îmbrăcat în ofiţer nazist, la prânz plimbându-se în maşini de epocă, seara în Bamboo dansând cu braziliencele lui, noaptea cu studente frumoase, iar spre dimineaţă beat!

3.  Să nu iei în deşert numele primarului darnic!

Primarul Radu Mazăre se bucură maxim pentru că nu există presă ostilă lui în a sa urbă. Circulă zvonuri cum că el ar fi proprietarul unei televiziuni locale şi a câtorva ziare. Cetăţenii au dus chiar mai departe această poruncă şi nu doar că nu rostesc numele lui în contexte nepotrivite, ci, din prea mult respect, îl spun o singură dată pe an. Este vorba de ziua în care primesc cuvenita pungă cu făină, zahăr şi ulei. Slăvit fie primarul Radu Mazăre!

4. Adu-ţi aminte de ziua alegerilor şi nu fi mirat că se va lansa o nouă şmecherie!

Alegerile vin şi trec, dar promisiunile rămân. Domnul primar Mazăre, la ultimele alegeri locale, a promis locuiţe ieftine tinerilor. Mare forfotă a fost în întregul oraş, mai ales că modul de acordare a acestor apartamente s-a facut printr-o tombolă. Tinerii au votat în grup, primarul a ieşit primar.

5. Să nu fii ticălos!

Cuget Liber, un ziar local din Constanţa, era foarte aproape de a mă surprinde plăcut. În paginile sale mi s-a descoperit articolul cu titlul “Locuinţele ieftine pentru tineri sunt, de fapt, scumpe şi de proastă calitate”. Titlul tendenţios mi-a sporit curiozitatea şi drept urmare am trecut la citirea textului. Urât, foarte urât! Cel de a scris articolul a dorit un singur lucru … hai să-l bălăcărim pe primar.

Atenţie!!! Lucru imputat de porunca a 3 a a decalogului, atrăgând, probabil, pedespse groaznice asupra aceluia.

6. Să nu fii un ziarist de duzină!

Ca să fii un ziarist bineplăcut trebuie să scrii articole bine documentate, nu unul în care spui 2 banalităţi, iar restul scrisului să fie completat de interviuri luate unor persoane cu educaţie sub medie şi care mai mult ca sigur nu sunt reprezentative pentru cei implicaţi.

Să nu uiţi, fiule, să ceri părerea ambelor părţi şi să fii, pe cât se poate, imparţial.

7. Să nu ridici mărturie mincinoasă împotriva primarului tău!

Chiar de blocul ar fi aşa cum spun tinerii din interviu, şi nu văd de ce nu ar fi, adică făcut în grabă, scump şi cu materiale de proastă calitate, de ce nu spui că vinovaţi sunt constructorii? Nu cred că Mazăre este direct implicat în construcţia imobilului, păi el dă cu mistrial şi cară molozul cu roaba? Aaaa dacă el a dat cu dedicaţie contracte, atunci spui adevărul şi vei ajunge la …

8. Să nu fii prost, ca să trăieşti mulţi ani fericiţi pe pământul pe care ţi l-a dat ţie Dumnezeu!

Dezamăgită este şi familia Badea. Şi ei aveau contract tot pentru apartament cu două camere, dar, cel mai probabil, îl vor anula în perioada următoare.

„Iniţial, când piaţa imobiliară nu intrase în criză, preţul apartamentului din programul primăriei era foarte bun. Chiar dacă era la roşu, cu finisaje şi instalaţii, tot nu ajungea la preţurile din blocurile vechi. Acum, făcând o socoteală simplă, dai 37.000 de euro pe apartament, cu credit la bancă cu tot, te ajunge poate la 50.000. Mai ai nevoie de cel puţin 10.000 de euro pentru a-l face locuibil şi ajungi la 60.000. Păi cu 60.000 de euro găseşti apartament cu trei camere gata amenajat, în care vii cu hainele şi te muţi. Aşa că nu se mai merită.”

Perfect corect! Păi nu ai nici un ban, dar ţi se pare enorm să iei un credit de 37.000 plus dobânda pe 30 de ani, plus amenajări şi ajungi la o sumă cu care poţi să-ţi iei ceva mai bun, dar tu nu ai nici suma iniţială, ciudat!? Pentru el nu!

Pe principiul ăsta, de ce să nu te gândesti că … 60.000 cu dobânda de la bancă pe 30 de ani te ajunge la 100.000, nu mai bine îţi iei o vilă? Dar pentru o vilă, pe perioada asta de criză, 100.000 e cam mult. Cu banii ăia şi dobânda pe 30 ani ajungi lejer la 200.000, nu mai bine îţi iei un conac?

Complet stupid! Tu, tinere cumpărător, nu ai nici un ban … ci vorbeşti de nişte bani virtuali. Omule, nu fi prost … cu greu vei lua tu şi cei 37.000 de la bancă, aşa că termină cu prostiile!

9. Să nu furi!

Dacă nu vei fura, nu vei putea să-ţi iei un imobil fără un împrumut de la cămătari/bancă. La un venit de 400$, doar printr-un miracol vei putea ca lună de lună să pui 100$ sub saltea, iar 35.000 vei strânge în …. 30 de ani!

Dacă te apuci la 25 de ani de strâns, la 55 de ani te vei putea gândi la întemeierea unei familii având în sfârşit o casă luată cu sudoarea frunţii tale.

*Foarte posibil, ca peste 30 ani, preţul caselor să fie mai mare!

10. Să nu pofteşti nimic din ce este al aproapelui tău!

Dacă eşti împăcat cu ceea ce ai, e foarte bine. Nebunia cu proprietate privată va trebui să se termine. Nu observi că doar în ţările comuniste mai există? Poate n-ar strica să stai cu chirie, iar atunci când va dori Dumnezeu o să ai un imobil pe numele tău.

Băncile sunt şirete şi acum poţi face credit pe o perioadă mai lungă de timp, iar creditul va fi preluat de moştenitorii tăi. Asta le doreşti tu copiilor tăi? Cu părinţii, cu chirie sau în apartamente scumpe şi de proastă calitate, important e să fii om!

One thought on “Decalogul locuinţelor ieftine din Constanţa!

  1. O foarte buna idee! Ti-am urmat sfatul … cred ca ai facut cativa romani fericiti! 🙂

    P.S. Multumesc pentru ochiul ager!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *