Paradă de Ziua Naţională!? Da de ce?

Aud şi văd la tv că a venit anotimpul când se blochează străzile pentru repeţiile militare, că deh! o să fie paradă de Ziua Naţională.

Comunicatul de presă al Ministerului Administraţiei şi Internelor ne dă detalii valoroase despre acest lucru:

Prin faţa publicului prezent la acest eveniment vor defila două subunităţi de jandarmi şi pompieri şi câte un detaşament de tehnică aparţinând Poliţiei, Jandarmeriei şi I.G.S.U., precum şi o formaţiune de cavalerie a Jandarmeriei.

Pentru noi cei mai puţin informaţi am căutat şi am găsit detalii suplimentare: Detaşamentul I.G.S.U. este constituit din echipaje S.M.U.R.D., salvatori la înălţime şi specialişti în intervenţie pirotehnică.

Cele trei detaşamente de tehnică aparţinând Poliţiei, Jandarmeriei şi I.G.S.U. cuprind cinci echipaje moto de poliţie, trei autospeciale de circulaţie, trei autospeciale folosite în misiuni de echipajele S.I.A.S., cinci autospeciale de transport şi două vehicule de menţinere a pacii utilizate de jandarmi, precum şi nouă autovehicule folosite de pompierii militari în misiunile specifice.

Sunt impresionat până la lacrimi, iar atunci când vor trece pe la Arcul de Triumf din Capitală mă voi simţi mândru că-s român!

De unde ironia? Păi ea este bine întemeiată, după cum urmează:

Paradele militare au un singur scop, acela de a arăta lumii cât de bine înarmaţi suntem, ce tehnică militară avansată avem şi cum cei de poartă haina militară sunt nişte profesionişti bravi şi mândri.

Noi nu aveam de nici unele … nu tu arme sofisticate, nu soldaţi profesionişti, nu putere economică. Supărarea mă cuprinde când văd la tv că defilăm cu un Logan de poliţie şi 2 maşini de pompieri şi chiar mă gândesc cum de nu suntem atacaţi încă de … eu ştiu, să zicem … Vatican? Până şi ei ne-ar cuceri cu gărzile lor elveţiene ce-s purtătoare de lance şi Sfânta Cruce.

Penibilul momentului doar pe mine mă afectează? Refuz să cred asta! Păi măcar nu mai faci sau dacă tot vrei, organizează nişte dansuri populare, o horă şi cam atât … de ce e nevoie să fim exibiţionişti când nu suntem dotaţi? Păi lumea nu e indignată de vulgaritatea noastră ci de cât de mici suntem.

Este specific românesc ce se întâmplă, ca atunci când cel ce nu are bani de un Iphone îşi ia o copie chinezească şi stă ostentativ cu el în mână.

Sper că nu a uitat cineva defilarea din Rusia sau cea din Coreea de Nord … ok acolo e opulenţă dusă la extrem, dar în Franţa cum a fost? Ce avioane, ce soldaţi marocani, ce artificii şi câţi şefi de state. Super a fost în UK când au venit batalioane din toate colţurile lumii, din SUA şi Canada şi terminând cu îndepărtata India!

YouTube’ul e plin de clipuri cu parade militare ale diverselor ţări şi ştiu că le poţi găsi şi singur, eu vreau doar sa-ţi arăt câteva poze mai speciale.

9 thoughts on “Paradă de Ziua Naţională!? Da de ce?

  1. Ionuţ, nu-s mare specialist în istorie dar, din câte ştiu, armata română luptă cel mai bine în izmene şi cu spatele la perete… Aşa că parada e doar de încurajare (pentru duşmani 😀 )

  2. Dar intr-un conflict armat conteaza rezultatul si nu curajul! Ai nostri pot doar ara campurile cu MIG-urile, ai lor mai au putin si trimit niste nanoboti sau ii distrug cu o arma din aia cu plasma ca laserul e demodat! 😀

  3. Si avioanele, lansatoarele de rachetele, tancurile si restul minunatiilor prezente in toata lumea, ce rol au? 🙂

  4. bai, copchii lu’ tata, o defilare nu are neaparat scopul de a arata izmele glorios aparate al armiei romane, ci e mai mult , asa, ca o adunare religioasa, ca sa simtim din nou ca suntem o natie cladita din sange si carne, cu aceeasi inima…

  5. Să ne ajute să ”sa simtim din nou ca suntem o natie cladita din sange si carne, cu aceeasi inima” 😀

  6. ha ha, not funny Liviu!

    Pai si alea 3 Logan`uri de la circulatie + 5 motociclete ne fac sa ne simtim mandri!? Eu eram mai mandru daca arata armata noastra ca in pozele de mai sus! 🙂

  7. Iti multumesc pentru imagini , este de admirat explozia de culori si sincronizarea participantilor. Inca nu am vazut inregistrari cu marsul de la Bucuresti 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *