Sărbătorile lunii decembrie pentru cele 3 mari religii monoteiste!

Pentru evrei, ultima lună a anului a stat sub semnul unei alte sărbători – Hanuka, marcată de pe 4 decembrie. Aceasta a durat opt zile şi a comemorat victoria macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să elenizeze popoarele de sub dominaţia ei.

Marcată de tradiţionala ceremonie a aprinderii celor opt lumânări pentru fiecare dintre zilele sărbătorii, Hanuka a fost şi un prilej de serbări cu cântece şi jocuri, devenind în ultima vreme un substitut al Crăciunului pentru copiii evrei crescuţi într-un mediu creştin. Cât priveşte anul nou, pentru evrei, acesta a început în septembrie.

„În acea perioadă, stăm în Sinagogă şi ne rugăm pentru pacea generală şi pentru bunăstarea Terrei. Nu se fac petreceri. Oricum însă, pe 31 decembrie ne vom bucura alături de oamenii din toată lumea”. dl Pincu Kaiserman, liderul Comunităţii Evreieşti.

Creştinii, începând cu data de 25 decembrie, serbează timp de 3 zile Naşterea Domnului Iisus Hristos (Crăciunul).

Evanghelia dupa Matei cap. 2, v. 1-12

„Iar dacă S-a născut Iisus în Betleemul Iudeii, în zilele lui Irod regele, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Răsărit steaua Lui şi am venit să ne închinăm Lui. Şi auzind, regele Irod s-a tulburat şi tot Ierusalimul împreună cu el. Şi adunând pe toţi arhiereii şi cărturarii poporului, căuta să afle de la ei: Unde este să Se nască Hristos? Iar ei i-au zis: În Betleemul Iudeii, că aşa este scris de proorocul: „Şi tu, Betleeme, pământul lui Iuda, nu eşti nicidecum cel mai mic între căpeteniile lui Iuda, căci din tine va ieşi Conducătorul care va paşte pe poporul Meu Israel”. Atunci Irod chemând în ascuns pe magi, a aflat de la ei lămurit în ce vreme s-a arătat steaua. Şi trimiţându-i la Betleem, le-a zis: Mergeţi şi cercetaţi cu de-amănuntul despre Prunc şi, dacă Îl veţi afla, vestiţi-mi şi mie, ca, venind şi eu, să mă închin Lui. Iar ei, ascultând pe rege, au plecat şi iată, steaua pe care o văzuseră în Răsărit mergea înaintea lor, până ce a venit şi a stat deasupra, unde era Pruncul. Şi văzând ei steaua, s-au bucurat cu bucurie mare foarte. Şi intrând în casă, au văzut pe Prunc împreună cu Maria, mama Lui, şi căzând la pământ, s-au închinat Lui; şi deschizând vistieriile lor, I-au adus Lui daruri: aur, tămâie şi smirnă. Iar luând înştiinţare în vis să nu se mai întoarcă la Irod, pe altă cale s-au dus în ţara lor.”

Despre cum s-a ajuns la alegerea datei de 25 decembrie pentru a serba această mare sărbătoare creştină, am spus aici!

Pentru comunitatea musulmană, ultimele zile ale lui decembrie, începând cu 20, sunt momente de bucurie. Membrii acesteia comemorează Sărbătoarea Sacrificiului, care durează 4 zile şi vine să aducă aminte de Abraham, care a fost gata să-şi jertfească primul născut, la porunca lui Dumnezeu.

„La Sărbătoarea Sacrificiului se jertfeşte o oaie, o capră, o cămilă, ce are fiecare. Totul este ca animalul să fie fără meteahnă, fără nici o problemă de sănătate. O treime din jertfă se păstrează, iar alte două treimi se dau săracilor. La moscheea din Iaşi nu avem cum sacrifica toţi animale, însă le trimitem bani la cei care nu au şi ei îşi cumpără. În acele zile ne vizităm între noi, stăm la masă şi ne facem cadouri. Copiii primesc de obicei bani, iar pe masă punem ceaiuri, băuturi nonalcoolice şi dulciuri. Mâncăm şi friptură, însă nu porc şi nici din animale care au gheare. De sărbătoarea aceasta fiecare poartă haine noi, pe care le cumpără special ca să se îmbrace acum”. dr. Fawaz El-Agha, reprezentantul comunităţii islamice în Iaşi.

Musulmanii cred că voinţa divină le cere să nu consume băuturi alcoolice şi să nu mănânce carne de porc. Una dintre explicaţiile acestei restricţii este şi faptul că, în majoritatea statelor de religie islamică, este foarte cald, iar consumul de băuturi alcoolice şi de carne grasă ar fi o adevărată problemă pentru sănătate.

„Consumul de alcool nu aduce numai fericire, ci şi lucruri rele. Noi suntem un popor foarte bucuros, nu avem nevoie de băutură alcoolică. Ne întâlnim, mâncăm cât să ne ajungă, participăm la petreceri cu muzică la restaurante şi ne simţim bine aşa. Dacă alţii fac altceva, este modul în care doresc ei să se distreze şi nu-i condamnăm deloc. Moftul pe care noi ni-l permitem este fumatul de narghilea. Tutunul este amestecat cu miere de albine şi cu arome şi este foarte plăcut mirositor.”

6 thoughts on “Sărbătorile lunii decembrie pentru cele 3 mari religii monoteiste!

 1. Hai sa spunem ca Hanukkah/Chanukah/Chanukkah/Hanuka (în ebraică חֲנֻכָּה sau חנוכה) reprezintă „Sărbătoarea inaugurării” sau „Sărbătoarea luminilor” si ca in fiecare an cade in alta zi din decembrie sau in ultimele zile din noiembrie, oarecum asemanator Pastelui….

 2. Hai sa spunem ca Hanukkah/Chanukah/Chanukkah/Hanuka (în ebraică חֲנֻכָּה sau חנוכה) reprezintă „Sărbătoarea inaugurării” sau „Sărbătoarea luminilor” si ca in fiecare an cade in alta zi din decembrie sau in ultimele zile din noiembrie, oarecum asemanator Pastelui….

 3. Nu nu, au si Pastele care cade pe 14 Nissan, doar ca ei de paste serbeaza Iesirea din robia egipteana (cu Moise cand a despartit Marea Rosie).
  Ca amanunt, daca pastele crestin cade in aceeasi zi cu cel evreiesc amanam noi cu o sapt … adica o sapt in plus de post! 🙂

  Din cauza globalizarii a ajuns sa fie un fel de Craciun si pentru evrei … e greu sa nu dai cadouri celor mici, chiar de esti zgarcit, cand restul lumii da! 😀

 4. Nu nu, au si Pastele care cade pe 14 Nissan, doar ca ei de paste serbeaza Iesirea din robia egipteana (cu Moise cand a despartit Marea Rosie).
  Ca amanunt, daca pastele crestin cade in aceeasi zi cu cel evreiesc amanam noi cu o sapt … adica o sapt in plus de post! 🙂

  Din cauza globalizarii a ajuns sa fie un fel de Craciun si pentru evrei … e greu sa nu dai cadouri celor mici, chiar de esti zgarcit, cand restul lumii da! 😀

 5. Da man, n-am fost foarte explicit eu: faceam referire la data Hanukkah-ului, care la fel ca Pastele (nostru) cade in fiecare an in alta zi…. 😉

 6. Da man, n-am fost foarte explicit eu: faceam referire la data Hanukkah-ului, care la fel ca Pastele (nostru) cade in fiecare an in alta zi…. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *