Române, fii mai neamţ! Merită?

E o campanie pe net ce poartă hramul: Române, fii mai neamţ! Adică fii mai serios şi generează încredere! E o prostie de proporţii planetare sau mi se pare doar mie!? Standardul de omenie e impus de nemţi pentru că sunt ei nişte super animale bipede!?

Unul dintre prietenii mei este dintr-o altă ţară a Uniunii Europene. Vreau să ţin secretă naţionalitatea lui, dar spun atât: E blond cu ochii albaştri şi puţin peste 195 cm înălţime!

Ne cunoaştem de aproape un an de zile, fix de atunci când a venit pentru prima dată în România. A ajuns pe meleagurile mioritice pentru că i s-a făcut o ofertă ce nu o putea refuza! Asiaticii ce au cumpărat şantierul naval de la olandezii ce-l administrau de mai mulţi ani, au simţit nevoia să angajeze nişte ingineri care sunt buni profesinonişti. Cum în România nu au găsit băieţi care să poată desena, pe calculator, părţile componente ale navelor, au adus vestici, de la firmele surori, pe foarte mulţi bani.

Deci: Bani mulţi primeşte, apartament cu 2 camera, în centrul oraşului, unde locuieşte singur i-au asigurat, maşină, plus multe altele!

Până aici, avem angajatul model. Vestic, profesionist, serios şi de încredere, deci total opus muncitorului român care-i delăsător, needucat, leneş, puturos, hoţ …

Uite că nu-i chiar aşa! Nu ştiu cât de educaţi sunt ei din vest, dacă dau noaptea muzica foarte tare, atât de tare că vecinii cheamă poliţia. Nu ştiu cât de civilizaţi sunt, dacă atunci când se întoarc seara acasă şi nu pot deschide uşa de la intrarea în scară, pentru că au rătăcit cartela şi cheile, sparg geamul uşii. Nu ştiu cât de ordonaţi sunt, dacă au încontinuu haine atuncate pe jos şi farfurii nespălate pe masă. Nu ştiu ce exemple pozitive sunt, dacă frigiderele lor sunt pline cu sticle de vin, bere şi prea puţină mâncare!

E tânăr şi probabil se pricepe la calculatoare, asta nu înseamnă că e un model demn de urmat, doar pentru că e dintr-o ţară cu un alt fus orar!

Faza amuzantă a fost, pentru că mi-a povestit, că atunci când a spart geamul pentru a intra în scară, au apărut din neat 3 poliţişti. Şi dă-i şi explică-le, tu străin, de ce ai făcut asta, când ei nu ştiu engleză nici cât Pintică! 😀

P.S. Pe lângă abundenţa de calităţi specifică naţionalităţii lui, în mod sigur e şi inteligenţa. Chiar nu putea suna, la interfon, un vecin să-i deschidă? A uitat că fratele lui (eu) îl poate ajuta oricând?

P.S. 2 Uite de ce nici nu m-am bucurat că era posibil ca un neamţ să fie prim-ministru! Ce aşa mare şmecherie? Oare el nu ştie să vorbească repede precum Boc sau nu poate să fie supus unor oameni precum Tăriceanu? Eu zic că ar fi făcut la fel ca Năstare, să nu fi avut el mătuşi?

17 thoughts on “Române, fii mai neamţ! Merită?

 1. Asta sună ca: Vasile, fii mai Petrică. Sau: ADC, fii mai Andrei.
  Nu merge domnule, pur şi simplu, nu merge! 😉 😆

 2. Tata a stat vreo 2-3 ani în Germania şi mi-a zis că 70% din populaţie este supraponderală. Gagicile umblă cu ditamai burtihanele pe afară, etalându-şi pierce-ul din buric. 😀

 3. Apartamentul nu a fost devastat, ci doar geamul de la usa scarii, deci np! 😀 Ideea era ca o fi `neamtu` neamt, dar tot apucaturi de roman are, asa ca de ce mitul asta? 😉

  P.S. 312

 4. Cred ca e vorba doar de acea proverbiala „perfectiune” nemteasca…
  cat despre amicul tau, o fi exceptia ce confirma regula?
  Oricum, mentalitatea balcanica e in sange, nu iese la spalarea cu campanii…

 5. done 🙂 te-am adaugat

  off topic : numai picioare in gura merita zoso :”> e frustrat rau copilul ala :))

 6. Treaba e mai complicata decat pare. Nemtii n-ar vota niciodata ce-am votat noi, de fapt, putini din europa ar fi facut-o. Si de aici ni se trag noua toate problemele. Clasa politica din Romania este de rahat.

  Suporterii englezi stau la ei pe stadioane fara gard intre teren si tribune, zici ca sunt cei mai civilizati oameni de pe planeta, insa cand ajung intr-o alta tara, isi fac de cap. Lipseste pedeapsa care sa usture. In Anglia un suporter greseste O SINGURA DATA. Atat, daca a gresit grav niciodata nu va mai calca pe vreun stadion in Anglia, ca sa nu mai spun ca sunt cazuri in care este obligat ca la ora meciului sa se prezinte la circa de politie de care apartine. In schimb, in alta tara se alege cu cateva bastoane si o amenda, dar e smecher, bani de amenda are, iar bastoanele nu-l dor ca a baut atata bere incat nu mai simte nimic. Daca i-ar interzice cineva sa nu mai calce vreodata pe un stadion din afara Angliei, ar fi mielusel.

  La noi nu exista pedeapsa care sa usture. N-are cine sa faca legea, pentru ca, cei care o aplica, ar trebui sa se bage singuri in puscarie. Degeaba incercam noi sa ne facem nemti, nu rezolvam nimic. Am fost in alte tari si am vazut cat de schimbati sunt romanii acolo unde le este frica de lege.

  Pana nu votam altceva, nu vom iesi niciodata din starea asta, indiferent cat de nemti am fi noi, cetatenii obisnuiti.

 7. In pricipiu ai dreptate, dar romanii plecati nu se comporta precum niste salbatici si acolo, nu pentru ca le este lor frica de lege (pentru ca nu au dat cu capul de pedeapsa) ci pentru ca stiu ca daca fac ceva, acolo chiar sunt pedepsiti!

  Ca sa sintetiez, zici ca noi avem nevoie de niste maini forte, ale parlamentarilor, in manusi de catifea! Un fel de adunare a Vald Tepesilor din TR!? Unele lucruri nu se vor intampla. Pai va vota lumea pe cineva care sa-i pedepseste cand gresesc? Majoritatea vor conducatori delasatori ca si ei la randul lor sa fie asa. Uite de ce e valabila vorba „Alesii sunt reprezentatii poporului!”

  Prietenu meu, in tara lui, ar fi ajuns sa dea o declaratie la politie pentru distrugere, dar la noi nu se intampla nimic. M-a rugat sa dau de un baiat sa puna geamu ca plateste el, deci daca mai uita cheile poate face tot asta ca oricum a vazut ca nimeni nu zice nimic! 😉

 8. Pai nu o sa alegem.
  E ca si cum ai spune ca vreodata controlorii de bilete de la CFR ar fi de acord cu un director care ar elimina conceptia: „merg cu nasul”

 9. :)) iti dai seama ce frica e la ala sa apeleze la romani , dupa aia se asteapta sa plateasca nu stiu cat pentru favorul respectiv. stai linistit, arabii il intrec 😀

 10. Nu ştiu exact despre ce este vorba pe blogul amintit de tine, dar cred că în acest articol ai generalizat puţin.
  Nu doar noi avem puşcării, şi în Germania există. Şi nemţii au tâlhari, hoţi, violatori, drogaţi, atacuri armate asupra autobuzelor… Dar, dacă am amintit de puşcării, hai să încercam să aflăm câţi nemţi înfundă puşcăriile din România şi câţi români le înfundă pe cele din Germania.
  Am avut ocazia să muncesc în Germania şi să simt pe pielea mea cum este viaţa acolo.
  Am văzut nu departe de centrul Munchen-uli oameni care dormeau noaptea pe trotuar.
  Am văut copii care nu mult după ce au împlinit 18 ani au fost aproape aruncaţi în stradă, „Pleacă fă-ţi un viitor!”.
  Nu am văzut nemţi să asculte manele. Nu am văzut neamţ care să manânce seminţe la colţul străzii. Nu am văzut neamţ care să arunce hârtii pe jos sau mucul de la ţigară.
  Am văzut neamţ care, deranjat de gunoiul din jurul unui coş de gunoi din staţia de autobus, s-a pus să îl adune şi să îl bage în coş.
  În alimentară nu stai în faţa vânzătoarelor până termina de povestit între ele sau la telefon. Îţi primeşti şi ultimul cent de la rest. Rar am întâlnit neamţ care să vorbească doar germana. Majoritatea nemţilor vorbesc engleză, franceză sau italiana.
  Şi la ei sunt cozi, dar nu au o birocraţie exagerată. De obicei dai 1 maxim 2 semnături. Nu trebuie să revi pt că ai plătit taxa la primărie dai ai uitat de aia de la CEC. Într-un singur loc plăteşti tot ce este de plătit.
  Am văzut clădiri, parcuri, poduri, drumuri foarte bine întreţinute.
  Asigurarea medicală chiar există!
  Prea puţin am văzut din femeile alea grase de care amintea cineva mai sus. O nemţoaică pe la 40 de ani chiar este femeie. Nu este nici babă nici adolescentă. Se îngrijeşte şi se respectă.
  În vocabularul lor nu există cuvinte vulgare sau jignitoare. „Prostule” sau „idiotule” au fost cele mai jignitoare cuvinte auzite.
  Nemţii sunt încăpăţânaţi dar îşi recunosc greşeala. Dacă le arăţi şi cum sau unde au greşit, te apreciază.
  Neamţul nu se pricepe la toate. Dar la singurul lucru la care se pricepe, se pricepe bine.
  Aş putea să mai continui, dar mi-am cam neglijat jumătatea…

 11. @ julian: Commentul tau ar putea fi o postare in sine! Cred ca aceleasi calitati enumerate de tine se gasesc si in Romania si in alte tari, dar cu un singur amendament: intr-un procent mai mic raportat la numarul populatiei

 12. Asta cu nemtii is mai harnici ca romanu’ tine la cei care nu au lucrat, sau nu au cunostiinte care au lucrat intr-o multinationala. Nu-s mai harnici, sa spun unde vad eu diferenta: au o mai mare initiativa individuala, se mai pun si singuri in miscare. Iar despre obiceiuri grobiene, eu nu prea am vazut multi care sa ii intreaca pe nemti, de la ragait dupa fiecare gura de mancare sau de bere, pana la vorbit cu voce tare sa ii auda toata lumea din autobuz.

  Asa ca ii cam deplasata chestia asta cu fii mai neamt, miroase a criza de identitate la romani.

 13. Pai toata lumea are calitati si defecte, dar nu trebuie sa-i vedem ca pe niste super oameni pe cei ce au alte calitati decat noi si sa inchidem ochii cand au defecte, uneori, mai mari decat noi! Unde-i echilibrul!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *