Propunere de canonizare a poetului naţional!

Liga Scriitorilor din România a cerut Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, canonizarea poetului Mihai Eminescu ca sfânt în calendarul ortodox român.

Potrivit reprezentanţilor Ligii, Eminescu merită canonizat din mai multe motive, printre care se numără şi faptul că din cele 46 de volume cu aproximativ 14.000 de file scrise de poet şi aflate la Academia Română „razbate spiritul naţional-ortodox”.

„Mihai Eminescu se trage dintr-o familie ortodoxă, caminarul Gheorghe Eminovici, tatăl poetului, provenea dintr-o familie de ţărani români-ortodocşi din nordul Moldovei şi Raluca Eminovici, mama poetului, născută Jurascu, era ortodoxă”, se arată în scrisoarea trimisă Patriarhului Daniel.

De asemenea, Liga Scriitorilor din Romania a precizat că Mihai Eminescu a urmat, între anii 1858-1860, şcoala primară Naţional Hauptschule (Şcoală Primară Ortodoxă Orientală) din Cernauţi şi că, în poeziile şi articolele de presă, în căutari ştiinţifice şi studii filosofice, „Eminescu reaminteşte, mereu, de prima imagine văzută la naşterea sa, un Hristos blând şi iubitor, luminat la chip de o lumină de candelă”.

„Mihai Eminescu a scris multe poezii cu temă religioasă şi a introdus în literatura noastră limba literară, care şi-a găsit sălaş şi în Biserica Ortodoxă Română. În întreaga operă a poetului descoperim fibra morală şi religioasă a neamului nostru, iar poetul naţional a devenit simbolul spiritualităţii româneşti în sânul căreia se află ca stâlp al românismului Biserica Ortodoxă Română”, se arată în scrisoarea adresată PF Daniel.

via stirileprotv.ro

16 thoughts on “Propunere de canonizare a poetului naţional!

 1. Foarte buna idee! Urmatoarea postare va fi despre canonizarea sfintilor! 🙂

  Pai le fierbea … asta se numeste dragoste! 😀

 2. Foarte buna idee! Urmatoarea postare va fi despre canonizarea sfintilor! 🙂

  Pai le fierbea … asta se numeste dragoste! 😀

 3. Nu vad in asa-zisul antismenitism (nici macar de factura religioasa, Eminescu neavand de ex. nimic impotriva sinagogilor, dar’mite rasiala) al lui Eminescu, el avand ce avea cu anumiti evrei care alcatuiau o larga patura de ”bisnitari”, cum am spune noi azi. Iar partea erotica a literaturii sale este preponderent marcata (chiar si cea din opera in proza) de un anumit rafinament, care o ridica destul de clar deasupra literaturii cu unic scop de a soca prin descrierile proceselor amoroase. Altundeva vad principalul obstacol: asa cum Eminescu nu voia ”mormant bogat, cantare si flamuri”, nu cred ca si-ar fi dorit o astfel de sanctificare. In plus, despre ideile sale filosofice exista cam destule indicii ca nu sunt perfect in acord cu pozitia B.O.R.. Deci, cine mai urmeaza, Eliade ?

 4. Nu vad in asa-zisul antismenitism (nici macar de factura religioasa, Eminescu neavand de ex. nimic impotriva sinagogilor, dar’mite rasiala) al lui Eminescu, el avand ce avea cu anumiti evrei care alcatuiau o larga patura de ”bisnitari”, cum am spune noi azi. Iar partea erotica a literaturii sale este preponderent marcata (chiar si cea din opera in proza) de un anumit rafinament, care o ridica destul de clar deasupra literaturii cu unic scop de a soca prin descrierile proceselor amoroase. Altundeva vad principalul obstacol: asa cum Eminescu nu voia ”mormant bogat, cantare si flamuri”, nu cred ca si-ar fi dorit o astfel de sanctificare. In plus, despre ideile sale filosofice exista cam destule indicii ca nu sunt perfect in acord cu pozitia B.O.R.. Deci, cine mai urmeaza, Eliade ?

 5. Intr-o postare mai recenta am scris care sunt criteriile ce trebuie indeplinite pentru ca cineva sa fie canonizat si trecut in randul sfintilor!

  Pe langa opera cuiva e nevoie si de o anumita traire si viata personala … asa multi artisti sunt `excentrici` dar cu o opera monumentala, iar pentru atata lucru nu pot fi socotiti sfinti! 🙂

 6. Intr-o postare mai recenta am scris care sunt criteriile ce trebuie indeplinite pentru ca cineva sa fie canonizat si trecut in randul sfintilor!

  Pe langa opera cuiva e nevoie si de o anumita traire si viata personala … asa multi artisti sunt `excentrici` dar cu o opera monumentala, iar pentru atata lucru nu pot fi socotiti sfinti! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *