Despre spitale!

De curânt am văzut Dr. House Season 6 şi pe lângă faptul că House nu mai e amuzant, am observat un lucru ce ţine de spitalele din ţările civilizate, lucru ce până acum îmi scăpase!

Bun, nu vorbesc doar despre spitalul din filmul mai sus menţionat, ci de orice spital ce apare în filme, documentare şi emisiuni din Europa de Vest şi Statele Unite!

Lucrul ce-mi scăpase şi căruia nu i-am dat atenţie, în primă fază, a fost felul în care e optimizat spaţiul interior al spitalelor. Eu fiind relativ străin de felul în care arată spitalele de la noi, părea firesc, în mintea mea, ca toate rezervele sau camerele, că nu ştiu care e termenul corect, să aibe pereţii din sticlă! Păi … la noi nu-i aşa!

Toate spitalele moderne de la ei (finalizate acum 10 – 15 ani) au pereţii interiori din sticlă, iar în cele mult mai vechi sunt pereţi din rigips. Nu trebuie să mă credeţi pe cuvânt, dar Familia Bundy a început să ruleze din `87 şi am văzut cum era atunci la ei, probabil cum nu e nici acum la noi … Sainfeld s-a termina în `98 şi deja spitalele lor arătau pentru noi, simpli români, ca-n filme!

Cred că a fost prea lungă paranteza asta … revenind acum! De ce din sticlă? Păi la noi pereţii ce despart saloanele sunt din plăci de beton sau cărămidă şi au cel puţin 20 cm, dacă nu mai mult, lăţime. La 10 camere pe nivel, ceea ce e copilăresc, doar într-un spital al unui oraş reşedinţă de judeţ sunt cel puţin 30 – 40 de camere, dar să zicem 10 camere (unde sunt 9 pereţi despărţitori) x 20 cm şi vedem cum se pierd aproape 2 m.

2 m care ar fi putut fi o altă rezervă şi aşa ar scăpa bolnavii de înghesuială! Acum are noimă de ce structura de rezistenţă a clădirilor este pe exterior la ei.

Tot ăsta cred că e motivul şi pentru care casele lor au pereţii interiori din carton. Mai mult spaţiu! Asta am văzut, dar mai mult ca sigur şi tu, doar că n-ai băgat de seamă, cred!

11 thoughts on “Despre spitale!

 1. Eu cred ca este vorba si de costuri. Fac pariu ca vedetele de la Hollywood n-au peretii de carton la casele lor de milioane de dolari.

  La spitale este altceva. Un perete trebuie sa-l zugravesti, repari, etc. peretele de sticla doar il speli in 5 minute. Plus spatiul castigat, asa cum ai spus si tu.

  La noi este altceva, spitalele sunt cele construite de Ceausescu. Asta avem, cu asta defilam si peste 10 ani. Plus ca este mai greu de dat spaga intr-o incapere cu peretii de sticla.

 2. Uita-te la noi ce saloane uriase sunt in multe dintre spitale cand ar fi putut fi facute mult mai multe rezerve mici. Insa sa mobilezi si utilezi cu aparatura medicala fiecare rezerva costa (te astepti sa vezi curand rezerve dotate cu televizor propriu la noi la stat?), or la noi pana si camerele cu 10 pacienti sunt aproape goale.

  Noi avem sistemul sanitar la pamant, insa
  Sa mai ai in vedere ca nici in America nu sunt numai rezerve si numai conditii ca in filme.

  Am fost in spitale in Grecia si, desi nu au rezerve „ca-n filme”, era mult, mult mai decent, mai curat, mai aerisit, mai bine gandit iar in saloanele mari cu 4-6 persoane existau la fiecare pat perdele mate pt intimitate si toate camerele aveau frigider, televizor, jaluzele, chestii de lux la noi…

  Oricum, nu numai spitalele sunt mai bine optimisate ca spatiu dincolo.
  Ci si casele.
  In Germania, de ex, sunt la moda casele din prefabricate, mici pe dinafara si aboslut uriase pe dinauntru. Or, la noi, lumea prefera vilele stil vapor…

 3. @ Zuzu: Pai da, vorbesti ca-n filme si tu! 😀

  @ dan ghemes: Nu stiu daca mentalitate sau nu, dar eu as vrea sa stau in curatenie si singur in pat atunci cand sunt internat! 😀 Tu si restul romanilor nu ati vrea?

 4. La noi, la cat e de nebuna lumea, un perete din regips sau din sticla s-ar duce dracului in cativa ani, daca-s bun. Stiu asta, pentru ca am cam stat prin spitale.

 5. Bai, House e cel mai tareeeeee…deci, vezi cum vb despre el 😀
  Gandeste-te ca si serialul asta ca mai toate trebuie sa infatiseze personajul principal asa cum era si sa-l duca, ca imagine, printr-o transformare de shmenozeala, in altceva…cred ca house se transforma intr-un om bun…clasic…:D Sper sa nu imi dea motive ca sa nu il revad, candva…
  Cat despre spitale…da! Ai dreptate 😀

 6. Mie mi-e scârbă de spitalele de la noi, la propriu. Sunt înghesuite şi murdare.
  Şi ca să revin, nu facem o „pereche” prea bună, House nu-ţi place, Avatar nici atât, nu se poate aşa, mă sint trădată :))))))

 7. @ Pavel: Pai cum le pastram asa le avem, de asta trebuie sa fie toti constienti! 🙂

  @ Achilianu: Pai e bun si sezonul6, doar ca eu eram obisnuit cu un House mai ironic, mai paranoic, mai amuzant si mai putin … normal!

  @ yuri: Cum nu? Am vazut 300, iar, si mi-a placut si acum! Da, Avatar e naspa! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *