Hardware Problems

Întâi de toate … nu stăpânesc limbajul de specialitate, dar mă pricep maxim!

Duminică mi-am instalat modemul, am cablat pc-ul şi eram bucuros nevoie mare că o să-mi butoneze degetele pe net. Apăs pe butonul mare de pe unitate, piuie … eu eram tot un zâmbet, doar mă despărţeau minute de net`ul mult dorit … se deschide şi era mult prea linişte în cameră.

O fi crăpat în sfârşit cooler-ul, că ultima dată când l-am deschis (acum o lună) parcă hârâia, îmi zic!

L-am deschis şi am văzut că ventilatorul stătea … îl rotesc eu s-o ia, dar degeaba! Eu vroiam net, dar cum era duminică nu aveam de unde să iau un ventilator nou, aşa că mi-am făcut curaj şi l-am lăsat fără … poate nu moare.

La nici 10 min de la pornire, temperatura procesorului era de 950 C … nu părea sigur, aşa că fără net în ziua aia. Luni m-am dus şi am cumpărat unul nou cu numai 8 lei, l-am montat şi nu mergea nici ăla. Am zis că o fi defect şi am fost să-l schimb. Nici al doilea nu a mers!

Clar, problema era la mine! Am schimbat locul pe placa de bază unde se bagă, că-s 3, la nici unul nu mergea …

L-am dus la service … l-au gâdilat, butonat, resetat BIOS, încercat altele, scos grilajul şi curăţat chip-ul, băgat gel peste şi lipit la loc grilajul, ventilatorul nimic!

Poate o fi de la sursă, mi se zice, nu trimite curent la el. Sursă nouă, ăla nu se rotea. Deci nu sursa! Toate butoaiele de pe placa de bază întregi, deci nu cădere de tensiune, dar era şi logic, n-a fost în priză aproape o lună ….

Nu i-au dat de cap, aşa că mi l-au pus în braţe şi m-au trimis acasă!

Am stat şi m-am gândit şi mi-am zis, ajutat fiind de cineva … cablurile din sursă duc la placa de bază care alimentează ventilatorul, de ce nu il leg direct la cablu ăla? Zis şi făcut …

Unul dintre cablurile cu mai multe mufe, ăla de intră în cd-rom şi hard avea o mufă liberă … e vorba de cablul cu un fir roşu, două negre şi unul galben, nu de cele late …

Retezat căpăţâna cablului de la ventilator, după cea de la cablu şi le leg + izolez .. roşu la roşu, negru la un negru, galben la galben!

Ăsta nou e mai mare şi trebuia să sufle mai mult aer, de unde … se rotea ca un mort! Ăla de credeam că era stricat era x 3 la viteza de rotire!

Aici e aici!

Am legat cablul roşu la cel galben şi negru la negru, celelalte le-am izonat şi le-am lăsat aşa …

Nu că se roteşte, decolează!

Temperatura de la procesor bate undeva la 430C … uite-mă cum navighez!

P.S. Nu că ar conta, dar care o fi problema!?

8 thoughts on “Hardware Problems

 1. draga make stii ca sunt tata lor la calculatoare ( am deja cateva pe constiinta) problema la tine e cu placa de baza nu intra curent calumea acolo unde bagi cooler-ul ( ventilatorul tau). nu are dece sa fie mufa de la cooler ca ai zis ca ai probat 3 coolere. ar mai putea fi pinii aia e de la mufa in care bagi coolerul ( ori nu intra curent in ei ori sunt pt alte tipuri de coolere care au firele invers. E bine ca ai rezolvat problema sper ca ai izolat bine sa nu faca scurt.

 2. Negru este -, galben e 12V iar rosu e 5V. Daca ventilatorul trebuie alimentat la 5V (trebuie sa scrie pe el) si i-ai bagat 12V, poate de aia decoleaza :))

  Problema cred ca este pe placa de baza, daca zici ca ai schimbat si sursa si alte ventilatoare.

 3. Nu că m-aş pricepe şi aş vrea să-ţi dau vreun sfat, dar povestea ta a fost tare amuzantă 😀

 4. Eu zic sa urmaresti sfaturile lui HAR (expertul in pc din liceu). Cu totii stim cum repara el calculatoarele cu surubelnita… Apropo, parca i se spunea si VIRUS pe vremea aia…sau nu mai tin eu minte exact?

 5. @ MoM: Pai da! Dan Hirjoaba era un virus ce ataca componentele dure ale pc`ului si nu softul! Surubelnita era era spada lui in lupta cu pc`ul, pe care-l si dovedea de cele mai multe ori! 😀

  @ Dan: Mersi! Asta e buna de notat, acum inteleg si de ce, nu ca e o … minune! 😛 Sigur e placa de baza, misto e ca acum imi tine procesorul pe la 35 – 36 grade. Daca mai bag vreo 2 ventilatoare si fac din pc`ul meu frigider! 😉

  @ yuri: Acum e amuzant, dar cand ma gandeam ca iar stau fara net … nu mai era! 😀

 6. „L-am deschis şi am văzut că ventilatorul stătea … îl rotesc eu s-o ia, dar degeaba” Ahahahaha , maxim! Mi-aduci aminte de aia cu dacii 1300 ce te rugau pe strada „impinge-ma nene un pic” =))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *