Macedonia – salata de fructe a minorităţilor

A spune că Macedonia este o ţară amestecată etnic este un truism. Lucrul era ştiut de multa vreme, iar Macedonia a fost de multe ori comparată cu o Iugoslavie în miniatură. Amestecul etnic din Macedonia este atât de frapant încât numele ţării a fost folosit pentru a desemna o salată de fructe amestecate la întâmplare, o “macedonie de fructe”.

După scindarea de fosta Iugoslavie, au fost recunoscute cinci minorităţi naţionale: albanezii, ţiganii, turcii, sârbii şi vlahii (aromânii). Pentru romi şi aromâni, această recunoastere a constituit, de altfel, o premieră absolută.

Pentru mulţi observatori, recunoaşterea generoasă a acestor minorităţi ascundea un calcul politic: punând pe picior de egalitate comunitatea albaneză (un sfert din cele doua milioane de locuitori ai Macedoniei) şi cea aromână (9.000 de persoane la ultimul recensământ), guvernul spera să poată astfel relativiza şi neutraliza importanţa numerică a albanezilor. Până în 2001, de altfel, Constituţia Macedoniei vorbea numai despre “comunităţi”, iar termenul de “minoritate” nu era folosit nicăieri în documentele oficiale. Începând din 2001, în urma introducerii în Constituţie a unor amendamente, termenul de “comunităţi” a fost abandonat, iar astăzi se vorbeşte despre un “popor macedonean” compus din mai multe “naţionalităţi”.

Cu excepţia orăşelului Sutka, de lângă Skopje, unde ţiganii formează majoritatea celor 50.000 de locuitori, macedonenii şi albanezii sunt singurele grupuri etnice majoritare peste tot în Macedonia. Albaneza a devenit astfel de facto o a doua limbă oficială. În învăţământul primar şi mediu nu există restricţii în folosirea albanezei în predare. Există o universitate privată albaneză în oraşul Tetovo. În învăţământul superior de stat însă, predarea se face opţional în albaneză doar la Universitatea din Skopje, la facultatile de Pedagogie, Teatru şi Lingvistică.

Macedoneana foloseşte alfabetul chirilic, ca şi sârba, în vreme ce toate celelalte naţionalităţi folosesc alfabetul latin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *