Bufonul regelui!

Dintre toate personajele prezente la curțile regilor, cel mai important mi se pare bufonul. El este singurul care-l joacă pe rege pe degete, el și nu regina!

Mi se pare mie sau bufonul este regele din umbră?

Doar el poate spune lucruri evidente, dar mult prea dure pentru urechile regelui, și asta fără să pățească ceva. El și numai el poate arata cu degetul, scoate limba, râde de oricine, fără să fie limitat de etichetă. Regele sigur îl invidiază!

Shakespeare îl face pe bufon să spună Regelui Lear, care-şi împărţise averea: „Acum, eşti un fel de zero fără cifră (a cipher without figure). Chiar şi eu sunt mai bun decât tine. Eu sunt bufon, iar tu – nimic … ”

Scuza pentru curajul său fără margini este nebunia, dar bufonul nu e nebun, deloc!

Bufonul regelui, de-o vreme, sub lacăt e ţinut, cu post.
Curtenii n-au de ce se teme,
Dar viaţa nu-şi mai află rost,
Paharnicul răstoarnă cupa,
Regina are insomnii,
Armaşul trist cu toata trupa cultivă-n tunuri iasomii,
Şi-n toată această dezolantă privelişte fără bufon,
Bătrânul rege de paiantă dă morţii primul telefon.

7 thoughts on “Bufonul regelui!

 1. Uiti de amantele regilor! Francezii tai au poate cea mai lunga lista!
  Un Mazarin sau un Richelieu nu cu regele se lupta pentru a conduce!

  Amanta il joaca cel mai bine pe degete pe rege! Bufonul nu ajunge peste tot pe unde ajunge amanta… Si orice rege prefera mingiile amantelor, nu ale bufonilor! 🙂 Nu crezi?

 2. Stai asa, ce legatura au cardinalii cu regii? Ei erau pusi sa-i supravegheze din umbra, ca oricum papa era „il capo dei tuti capi” in Europa.

  Nici un rege nu misca fara binecuvantarea lui, nici o casatorie nu se facea daca papei nu-i placea si nu intra in planurile de dominare politico-religioase.

  Revenind, bufonii puteau spune orice despre cardinali in prezenta regelui si scapau basma curata … cel putin eu asa imi imaginez ca mergea treaba! 😛

  Doar in filmele proaste un barbat puternic care le are pe toate ar putea fi manipulat de o femeie. Nu e ca si cum regele pana atunci era un simplu calugar cu numele Vasile, era un barbat care le avusese pe toate … chiar si pe cele maritate … nu se mai bucura el ca una il lasa sa se joace cu mingile ei de baschet.

  James Bond cadea prada vreunei femei? Tu, eu sau oricare alt batbat normal (mai putin Naomi) daca am fi rege am avea o singura amanta si fix aia sa ne dicteze ce sa facem? 😛

 3. Inseamna ca n-ai vazut „Quantum of Solace” daca scrii „James Bond cadea prada vreunei femei?”
  Iar Mr. Sport nu stie ce-aia fotbal daca scrie „mingiile”.

 4. La ultimul James Bond nu m-am uitat ca nu-mi place fata actorului … e la polul opus a ceea ce reprezinta si cum arata agentul. Eu il vad ca pe un taietor de lemne, asta in cel mai bun caz!

  Nuuuuu, a scris mingiile ca sunt doua! :))

 5. Da’ la penultimul te-ai uitat? Se numeste Casino Royale si e cu acelasi playboy taietor de lemne. Si acolo incepe marea manipulare feminina, nemaivazuta in toate seriile.
  In ce priveste „mingiile”, puteau sa fie si 100, ca tot are nota 2 la gramatica!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *